Kardinál Dominik Duka se zúčastnil v Českých Budějovicích vědecké konference...

Kardinál Dominik Duka se zúčastnil v Českých Budějovicích vědecké konference věnované prvnímu převorovi českobudějovického kláštera dominikánů Jindřichu Librariovi. | foto: Václav Pancer, ČTK

Biskup Herbst měl pozitivní test na koronavirus, v karanténě je i kardinál Duka

  • 262
Biskup Karel Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Jeho stav je vážný a byl převezen na jednotku intenzivní péče. Na svém webu to v sobotu večer potvrdilo Arcibiskupství pražské. Česká televize uvedla, že kardinál Dominik Duka je proto v domácí karanténě a v izolaci zůstávají i další pražští biskupové.

„V sobotu 28. března bylo u pražského pomocného biskupa Karla Herbsta potvrzeno onemocnění COVID-19. Byl převezen do pražské střešovické nemocnice na jednotku intenzivní péče. Jeho stav je vážný. Modleme se za jeho uzdravení,“ uvedlo Arcibiskupství pražské.

Herbst, který se narodil v roce 1943, je emeritní pomocný biskup pražský. Na funkci pomocného biskupa na svou vlastní žádost rezignoval v roce 2016. Důvodem byla únava a vysoký věk.

Podle ČT je kvůli pozitivnímu testu Herbsta v domácí karanténě Duka i další pražští biskupové. V pražské arcidiecézi pomáhají kromě Herbsta také biskupové Václav Malý a Zdeněk Wasserbauer.

„Nejsem autorizován komentovat zdravotní stav kohokoliv. Pan kardinál chce zůstat v ústraní a bude nadále pokračovat ve své práci. Prosím, nedělejme z toho zprávu dne,“ komentoval pro ČT karanténu nejvyššího církevního představitele v Česku Romuald Štěpán Rob z Arcibiskupství pražského. Zároveň uvedl, že Duka se cítí naprosto zdráv.

Podporu Herbstovi už na Twitteru vyjádřil plzeňský biskup Tomáš Holub. „Modlím se za biskupa Karla Herbsta, který leží na JIP v nemocnici pod Petřínem,“ napsal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video