Každá tajná služba se snaží zdůraznit, jak je potřebná, říká Miloš Zeman.

Každá tajná služba se snaží zdůraznit, jak je potřebná, říká Miloš Zeman. | foto: Michal Sváček, MAFRA

BIS si odhalenou špionáží jen dělá reklamu, míní Miloš Zeman

  • 209
Miloš Zeman dostával jako premiér od tajných služeb pravidelné zprávy. Teď tvrdí, že informace, které měl, nebyly tak detailní jako dnes. Současná kauza kolem odhaleného teroristického útoku na Rádio Svobodná Evropa je podle něj navíc jen reklama BIS, "aby byla důležitá".

Kdy jste se dozvěděl, že Irák chystá útok na Svobodnou Evropu?
Přiznávám se, že to už je tak dávno, že si to nepamatuji. Mám takový dojem, že zprávy BIS byly tehdy daleko mlhavější než dnes. Bylo jich mnoho a některé byly dost pochybné.

Teroristé chtěli zaútočit dvakrát

V Česku sháněli také zbraně

Před třemi roky, když hrozil útok na židovské město, zasedala tajně v noci vláda. Vy jste to tak neřešili?
Ne, takové manévry jsme nepodnikali, protože ta zpráva nezněla tak kategoricky. Mám dokonce trochu obavu, že si BIS s vědomím toho, že aktéři už zapomněli na skutečný sled událostí, dělá s časovým odstupem trochu reklamu.

Proč myslíte?
No tak, koneckonců každá tajná služba se snaží zdůraznit, jak je potřebná. Já jsem o tom na základě jejich zpráv nikdy nebyl přesvědčen. To souvisí i s jejím rozpočtem. Některé instituce se snaží vzbudit dojem, že mají větší význam, než ve skutečnosti mají.

A co váš známý výrok z rozhovoru pro CNN v listopadu 2001, podle nějž se měl v Česku sejít Muhammad Atta s iráckým konzulem? To bylo v některé té zprávě tajné služby?
To byla informace od tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse.

A ta schůzka souvisela se Svobodnou Evropou?
Ta informace tak skutečně zněla – že se připravuje akce proti Svobodné Evropě. Proto jsme vlastně na Bezpečnostní radě státu začali mluvit o stěhování rádia z centra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video