Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Klima ovlivnit nelze, musíme změnit krajinu, říká bioklimatolog

Naučit se zadržet vodu v krajině je pro nás klíčové, myslí si bioklimatolog Zdeněk Žalud, který se zabývá vlivem klimatické změny na zemědělství. Česká krajina je bohužel na sucho náchylná a prosadit změny je těžké. Třeba i proto, že na osmdesáti procentech polí hospodaří nájemci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

je fakt, že klimatické změny už viditelné jsou. Důlky mravkolvů dříve bývaly k vidění tak leda dole na nejteplejším konci JV Moravy. Dnes už je uvidíte úplně běžně okolo Brna.

0 0
možnosti
MF

Možná by prošla nová pozemková reforma. Vytvořilo by se např. desetileté přechodné období a po něm by se řeklo, kdo obdělával pole např. 7 let, tomu bude pole natrvalo přiděleno. Kdo na něm nehospodařil, alespoň 5 let, tomu bude odebráno a pak najímáno obcí/krajem/státem jiným zájemcům. Ke lhůtám by se přičetlo i deset let před přechodným obdobím, aby se zvýhodnili lidé, kteří už na polích hospodaří teď a omezily se spekulace. Samozřejmě čísla jsem si vycucal z prstu, konkrétní hodnoty by měli určit odborníci, kteří mají přehled, jak to dnes funguje, kdo pole (zne)užívá apod.

0 2
možnosti
TJ

To zavání příliš levičáctvím, to nemůže projít. Doufám.

1 0
možnosti
RA

Řepka, řepka. Babiš,Babiš ;-D;-D;-D

Výrobu biopaliv v ČR začala v roce 1993 podporovat vláda Václava Klause, státní dotace tehdy prosadil ministr zemědělství Josef Lux, který tak chtěl pomoci českým zemědělcům. Evropská unie pak schválila kvóty pro příměsi biopaliv do pohonných hmot v květnu roku 2003 a směrnici dále upravila dalšími normami v roce 2005. První krok k povinnému přimíchávání biopaliv v ČR učinila na popud EU česká sněmovna a v roce 2007 schválila povinné přimíchávání biosložek do pohonných hmot s tím, že v roce 2010 měl být poměr biosložek v palivech zvýšen, což se také (i díky lobbingu českých zemědělců) stalo.

0 0
možnosti
PB

P80e93t81r 14B81á90č81a

10. 6. 2018 10:20

Clanek tradicne o nicem, blaboleni o suchu co nic neresi, ktere se tady stava uz kazdodennim chlebem, ale ta diskuze plna expertu :-)

4 2
možnosti
PJ

Musíte začít u sebe.

Když to udělá 5 milionů lidí, mnohé se změní k lepšímu.

Třeba navrácení aleje podél silnic sníží větrnou erozi v okolí silnice. A není tam problém s vlastníky pozemků (zpravidla je vlastní stát či jeho složky), než navrácení alejí do polí.

4 0
možnosti
Foto

To se zase čeká, až nám to dá stát befelem? Proč už dávno zemědělci nevrátili na svá pole remízky? Je 30 let po revoluci a pořád jen nadáváme na komunisty, kteří to zapříčinili scelováním polí. A co nám doteď bránilo to dát do pořádku?

Každý má začít od sebe. U nás za poslední 2 měsíce včera pršelo teprve potřetí, odpoledne 11 minut a navečer 15 minut. Já s přítelem jsme v tom dešti lítali jak pominutí a chytali vodu od sousedů v našem bezprostředním okolí, kteří mají okapy svedené přímo na ulici a voda z jejich střech odtéká do kanálů. Vodu jsme pak rozlévali na obecní trávníky. Takže i taková maličkost, jako nachytat si dešťovou vodu, je pro některé lidi problém. Oni mají přece vodu v kohoutku, to stačí.

Možná by nebylo od věci zavést do škol nějakou osvětu ohledně přírodního prostředí místo multikulti (pokud to už existuje, tak se omlouvám, mám už děti odrostlé a vnoučata zatím nemám, tudíž nejsem v obraze).

1 1
možnosti
PJ

Musíte na vlastníky pozemků. Zemědělci bez jejich souhlasu nic sázet nemohou - jedině na svých pozemcích.

Ale máte pravdu - 30 let zde běží program pozemkových úprav, a bez velkého zájmu vlastníků pozemků.

2 0
možnosti
RP

Zatím se každý zabývá žvaněním a nikdo činností.

Jako kdysi za komunistů probíhay tyto změny pod dotacemi, dokonce i rozorávání mezí bylo svým způsobem dotováno - komunisté sami dodali traktory a pluhy a zaplatili traktoristy, tak i dnešní změny zpět musí probíhat pod dotacemi.

Dobrovolně do toho nikdo nepůjde, protože pro majitele a zemědělce by šlo o likvidační částky i o likvidační dobu, kdy během těchto úprav a nějaký rok potom by pole produkovala málo nebo vůbec.

Takže chybí jen vypracovat plány, sehnat dotace a začít.

0 0
možnosti
PJ

Mnoho opatření lze udělat jen s minimálními náklady a úředním šimlem. Například využít zkušenosti ochránců přírody, kteří zahrazují hluboké meliorační strouhy pro vytvoření tůní pro obojživelníky, že omezení vysušování rašelinišť a bývalých mokřadů.

Pokud tuto praxi zařadíme i mezi akce navýšení hladiny spodní vody v hluboce odvodněných lokalitách a systém doplníme tak, aby v případě zemědělských sklizní a klíčových prací bylo možné hladinu podpovrchové vody snížit (upustit vodu v tůních), není to nic nákladného.

Vrátit humus do půdy bude prakticky sebevražda - elektrárny přijdou o zdroje na le ́peletky

2 0
možnosti
MS

Vzpomínám, když jsem býval kluk, bývaly v Plzni obvyklé odpolední deštíčky. Protože přicházely v době, kdy šli škodováci z práce, říkalo se tomu deštíčku "škodováček". Ještě když jsem studoval bývalo obvyklé, že se počasí na víkend zkazilo, aby mohlo být v pondělí zase krásně. Nebyl to pocit, potvrdili nám to profesoři, opíraje se o statistiku. V té době se pálilo to nejméně kvalitní uhlí, odprášeny byly jen ty největší zdroje znečištění, o odsíření se teprve potichoučku začínalo mluvit. Průmysl vychrlil obrovské množství zplodin, které způsobily odpolední deštíček. Přes týden se ty zplodiny v ovzduší tak nahromadily, že z toho propršel celý víkend. Vše to souvisí s množstvím kondenzačních jader v ovzduší. Popílek zkrátka napomáhá kondenzaci vzdušné vlhkosti. Síra z našeho hnědého uhlí nejen tvoří kyselinu siřičitou a sírovou, ale i aerosoly, které odrážejí sluneční paprsky, čímž zemi ochlazují.

Narodil jsem se po rozorání mezí. Doufám že nikdo nepochybuje o tom, že to byl tvrdý zásah do přírody. Zažil jsem ale monstrakce zvané meliorace. To byl pro vodu v přírodě možná ještě větší podraz. Dnešní řepko-kukuřičné zrůdnosti tomu pouze nasadily korunu. A že 80% polí obdělávají nájemníci situaci pouze dokresluje. Doplním pouze o jedno přísloví: "Pronajmi člověku pole a za 10 let ho změní v poušť. Prodej mu holou skálu a on ji za 10 let změní na kvetoucí zahradu."

3 1
možnosti
MV

M72i48l48a43n 61V45o43l72e66k

10. 6. 2018 10:12

Neustálým opakováním pravda nevzniká. Čím podle vás tak polím škodí řepka?

0 0
možnosti
Foto

;-Dporuučíme větru desti, to už tady bylo:-/

0 3
možnosti
MP

Proč si raději nepřečtete článek, než se pustíte do psaní, coRv

1 1
možnosti
AL

Zhoubné změny začali bolševici rozoráním mezí a vytvořením 100hektarových lánů a úspěšně v nich pokračují bývalí estébáci pěstováním řepky.

4 3
možnosti
RZ

Během revoluce v 1989 byli nejhlasitější práskači a agenti StB. Vůbec nic se nezměnilo. Bývalí práskači, členové KSČ a agenti StB jsou těmi největšími komunistobijci. Z takových lidí je mi opravdu úzko. Ale co už. Ještě že mají ty komunisty a Babiše, aby si měli do koho kopnout.

0 0
možnosti
LM

Raději nic neměňte.

Zatím všichni, kteří chtěli krajinu měnit změnu k lepšímu neprovedli.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!