Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bazény, hřiště, zahrady. Čechy šmírují tisíce nezabezpečených kamer

  0:30
V Česku jsou tisíce nezabezpečených kamer, do nichž lze bez větších počítačových znalostí proniknout. Na ulicích, v obchodech nebo třeba na koupalištích. Ponětí má o nich však jen málokdo. Policie varuje, jak snadno mohou tyto kamery zneužít zločinci.
Tak vypadají záběry z městských kamer. Dostane se k nim i průměrný uživatel počítače.

Tak vypadají záběry z městských kamer. Dostane se k nim i průměrný uživatel počítače. | foto: Artur Janoušek, MF DNES

Mladá žena odvádí syna ze školky. Procházejí kolem tělocvičny, nasedají do auta a odjíždějí. Projíždějí kolem muzea a radnice. Z pražské kanceláře vzdálené 190 kilometrů je pohodlně sledujeme prostřednictvím kamer, které v Hořicích na Šumavě spravuje radnice výhradně pro potřeby policie. Nikdo jiný k nim nemá mít přístup.

Lidé si kamery pořizují proto, aby chránili své soukromí a majetek. A obce je instalují, aby hlídaly pořádek v ulicích. Jenže lidé i radnice zapomínají změnit původní, jednoduché heslo nastavené výrobcem. Kdokoli se pak může na jejich kamery napojit a sledovat online záběry nebo si pouštět záznamy toho, co se lidé snaží chránit. A ti o tom nemají ani ponětí. 

Policie upozorňuje na lehké zneužití zločinci. „Mohou si vytipovávat lidi, kudy chodí, kdy a kam. Zjistí, kdy nejsou doma, a mohou je vykrást. Dotyčný má přehled, kde se kdo pohybuje, a může to použít i k vydírání, když zjistí, že někdo někomu chodí za ženou,“ vyjmenovává rizika Václav Písecký, vedoucí pražského policejního oddělení informační kriminality.

„Přitom to není žádný hackerský útok, to je využití záznamů kamer, které si lidi nezajistili,“ dodává kriminalista.

Reportér MF DNES vyzkoušel s pomocí IT specialistů firmy Servodata group, že cesta do nezabezpečených kamer není vůbec složitá.

Stačí využít specializovaný vyhledávač, jehož název redakce zná, ale nezveřejní ho, aby nedávala návod lidem s nekalými úmysly. Do vyhledávače zadáváme souřadnice nebo název města a objeví se všechno, co je v dané lokalitě připojené na internet. Dalším krokem je zúžit výběr na kamery. Objeví se tabulka, která vyžaduje uživatelské jméno a přístupové heslo.

K tomu slouží další pomůcka – web, kde jsou uvedeny modely všech kamer a jejich továrně nastavená jména a hesla od výrobce. Někdy k tomu postačí jen internetový vyhledávač. Obvyklým jménem bývá „admin“, heslem rovněž „admin“ nebo primitivní sestava číslic „1234“ či „12345“.

Kamery v Hořicích mají jméno i heslo „admin“. Jednoduše se dostáváme do systému, který obsluhuje asi patnáct hořických kamer. Pro lepší orientaci jsou pojmenované podle toho, co zabírají – školka1, školka2, tělocvična, kancl, popelnice, hřiště... Můžeme je podle libosti přepínat.

„To je hrozný, jsem rád, že mi to říkáte, protože to je strašné,“ reagoval překvapeně starosta Hořic Martin Madej. „Kamery nejsou veřejné, slouží jen pro potřeby policie a na ochranu objektů, které monitorují,“ dodal s tím, že hned nechá zařízení zajistit pořádným heslem.

Hořice nejsou jediné

Zkoušíme náhodná města a po pár minutách nacházíme další záběry. „Tady je restaurace v Turnově,“ ukazuje na monitor ředitel firmy Servodata Miroslav Kvapil. „Kdyby manželky štamgastů znaly tuhle kameru...,“ poznamená s nadsázkou. Po chvíli se na monitoru objevuje soukromá sbírka filmů kohosi z Kadaně a obchod v Praze se záběry regálů, pokladen, skladu a parkoviště.

Jak je to možné

  • Napojit se na online kameru, která není zabezpečená heslem, je jednoduché. 
  • Stačí ve specializovaném vyhledávači zadat souřadnice místa nebo název města, a když se objeví seznam všech kamer v dané lokalitě, zkoušet jednu kameru po druhé a přiřazovat k nim uživatelská jména a hesla z továrního nastavení. 
  • Obvykle jde o „admin“, „1234“ nebo „12345“. A pak už jen sledovat záběry, které kamera přenáší. Po Česku jsou jich stovky.

Probíráme se různými městy a všude nacházíme online záběry kamer bez zajištění. „Je to otevřená brána, kterou člověk projde, nejde o žádné vlamování,“ podotýká Kvapilův kolega Michal Naiman. „To je, jako když na dveře dáte pozvánku ‚všichni jste vítáni‘ a pak se divíte, že přijdou squateři a obsadí vám dům,“ dodává.

Nezabezpečené kamery lze na internetu hledat ručně nebo jednoduchým programem dosáhnout toho, aby se uživatelská jména a hesla od výrobce automaticky přiřazovala k odkazům nalezených kamer, čímž se vyhledávání výrazně zrychlí.

Podle Kvapila dokonce existují skupiny hackerů, které vyhledávají nezajištěné kamery a vypouštějí je na internet. „Hackeři to mají na hraní, ne pro peníze, dělají to prostě proto, že můžou,“ říká.

Metodou pokusu a omylu lze navíc najít konkrétní vytipovanou kameru z okolí a špiclovat souseda.

Panoramatické záběry nebo šmírování turistů?

Jsou mezi nimi i panoramatické záběry z měst nebo z přírody, které jsou zveřejněny úmyslně, aby se lidé mohli podívat, jak to vypadá na náměstí nebo jaké je počasí na sjezdovce. Ty nejsou problematické, na rozdíl od privátních kamer, jejichž původním smyslem je ochrana.

V Česku jsou tisíce nezabezpečených kamer, do nichž lze bez větších...
Zde se můžete podívat, kdo se zrovna prochází po ulici ve vámi vybraném městě.

Tak vypadají záběry z městských kamer. Jen si vybrat...

Vychází z údajů na webu insecam.com, kde jsou zhruba čtyři stovky online záběrů z českých ulic. Z kamer připojených k internetu. Provozovatelé webu se k nim dostávají podobně jako reportér MF DNES. A zveřejňují je, aby upozorňovali na hrozbu.

„Česká republika zaujímá celosvětově deváté nejhorší místo v počtu kamer, na které se dá napojit. To je více než technicky rozvinuté státy, jako je Jižní Korea a Tchaj-wan nebo mnohem lidnatější Rusko a Indie,“ podotýká Jan Krupička z analytického projektu Evropa v datech.

Skrze ně včera mohl kdokoli sledovat zákazníky butiku se spodním prádlem a botami v Praze, lidi v kavárně v Trutnově, ve vchodu domu v Karlíně, na koupalištích a v bazénech, muže na dvorku za domem na Zlínsku, ženu na zahradě u bazénu ve Štětí. Nebo děti na hřišti v ústecké čtvrti Severní Terasa.

Když se vám do obýváku dívá celý svět. Co hlídat u bezpečnostních kamer

Ihned to začal řešit a vzápětí měl odpověď. „V sobotu jsme dostali hlášení od policie, že někdo tu kameru hacknul, nějaký hacker, a teď se pracuje na tom, aby se to odstranilo. Ale je to lumpárna hackerů,“ tvrdil.

„Ta kamera slouží pouze pro potřeby úřadu a policie,“ ujišťoval starosta Severní Terasy Jaroslav Šimanovský. „Nedávno tam ukradli jedné mamince mobil a peněženku,“ dodal. Když mu reportér MF DNES oznámil, že se na záběry z kamery díval z kanceláře v Praze, byl velmi překvapený. „Vy se připojíte na tu kameru a sledujete to hřiště? Fakt jo? Tak to jste mě zarazil,“ řekl.

Jenže na internet se hřiště nedostalo kvůli „lumpárně hackerů“, ale kvůli tomu, že ani tato radnice nemá kameru zabezpečenou pořádným heslem. „Já tohle prověřím a budu trvat na tom, aby se všechny naše kamery zabezpečily, protože tohle je špatně, zvlášť když je to dětské hřiště. Hned to řeknu našemu ajťákovi,“ doplnil.

Chyba lidí

Policisté upozorňují, že si majitelé nezajištěných kamer mohou za problémy sami. Místo aby si chránili soukromí, nabízejí ho veřejnosti. „Je to jenom chyba lidí,“ říká Václav Písecký, vedoucí pražského oddělení informační kriminality.

Ředitel firmy Servodata Miroslav Kvapil sleduje záběry jedné z nezabezpečených kamer.

„Tovární nastavení je skvělé. Může se stát, že se vám to zařízení zasekne, resetujete ho do továrního nastavení a máte okamžitý přístup. Ale první krok je – změnit heslo. Bohužel lidé ho přeskakují,“ říká Písecký.

Zdálo by se, že z pohledu ochrany osobnostních práv je sledování lidí nezabezpečenými kamerami nezákonné. Jenže to není tak jednoznačné. „Je potřeba to posoudit případ od případu, v kontextu a podle toho, jaký má dotyčný úmysl,“ říká mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták.

 „Obecně lze říct, že to není v pořádku, ale na druhou stranu je potřeba také volat po tom, jak se majitelé online záznamových zařízení chovají, jestli si nastaví heslo, nebo ne. Každý si především musí soukromí hlídat sám,“ dodal Paták.

Chytrá kamera v Plzni rozpozná kelímek i rvačku:

15. května 2019

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...