Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nespoléhejme na USA, Evropa se musí bránit sama, říká bezpečnostní expert

  19:57
Ministryně obrany Jana Černochová na pondělní bezpečnostní konferenci uvedla, že jsme všichni spadli z pomyslného růžového obláčku, když jsme si mysleli, že Evropa je nejbezpečnější místo na světě. S jejími slovy nepřímo souhlasí i bezpečnostní expert Univerzity obrany v Brně Richard Stojar. Varuje před snižováním amerického vlivu na evropskou bezpečnost. „Spojené státy zajímá Čína,“ říká.

Bezpečnostní expert Richard Stojar vnímá úpadek zájmu Američanů o ochranu Evropy. | foto: koláž iDNES.cz , Petr Eret,  MAFRA

Válečný konflikt na Ukrajině podle Stojara zapříčiní, že se členské státy Evropské unie budou muset naučit o sebe postarat samy. „Americký ochranný deštník zeslábne a na Evropanech bude, aby se více starali o svoji bezpečnost a obranu, než to bylo v minulosti,“ míní.

Ke slábnutí amerického vlivu na evropskou bezpečnost dochází podle Stojara v souvislosti se skutečností, že dříve obávaná ruská armáda nepředstavuje takové bezpečnostní riziko, jak se mohlo ještě před několika měsíci zdát. Ruská federace podle něj disponuje primárně silným jaderným arzenálem, tím ale jejich síla končí.

„Jejich ekonomika je srovnatelná s Itálií nebo americkým státem Ohio, jak jsem se již setkal s různými komparacemi,“ komentuje situaci v donedávna obávaném státě bezpečnostní expert. Novým zájmem Bidenovy administrativy tak má být Čína coby budoucí protivník nebo přímý vyzyvatel USA.

Ministryně obrany Jana Černochová dále na bezpečnostní konferenci uvedla, že často zmiňovaný nárůst z 1,4 procenta HDP na 2 procenta HDP na obranu by měla Česká republika v souvislosti s děním okolo nás zvládnout dříve než v avizovaném roce 2025. Nevyloučila ani možnost, že by Češi mohli následovat ostatní státy a čísla ještě navýšili.

„Poláci jdou na tři procenta HDP, země Baltu jsou na dvou a půl procentech a ostatní se přidávají. Pomáháme Ukrajině, kde můžeme, ale i to je málo. Budeme přepracovávat strategické dokumenty,“ řekla Černochová v pondělí odpoledne.

Stojar si ale myslí, že by Češi měli zvládnout nárůst na 2 procenta HDP, další navyšování je podle něj v tuto chvíli bezpředmětné. „Nejde jen o navýšení, ale i o schopnost toto navýšení efektivně zužitkovat. Nemělo by smysl navýšit o dvě procenta a pak nevědět, jak tyto prostředky využít,“ míní. Upozornil však, že k podobnému problému na resortu obrany v minulosti již došlo.

O pevnou hráz proti základně USA usilují Okamura, komunisté i Trikolóra

„Pro Českou republiku je velkou výzvou hladina dvou procent a to, jestli ji budeme schopni dosáhnout ve stanoveném roce 2025. Pokud to zvládneme, dostojíme závazkům a umožní nám to realizovat mnoho programů, které zatím realizované nebyly. Například zprovoznění těžké brigády a nákup bojových vozidel pěchoty,“ těší se Stojar.

Působnost ruských tajných služeb se snížila

Na zmíněné bezpečnostní konferenci varoval šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka před vlivem páté kolony v Česku, tedy skupiny lidí, kteří se ve jménu Ruské federace snaží podrývat autoritu tuzemských politiků, zájmů České republiky a snaží se o rozklad morálky národa.

Šéf BIS vysvětlil, že jeho úřad zaznamenal zvýšenou aktivitu během pandemie
covidu-19, měsíc před ruským vpádem na Ukrajinu ale tito trolové své úsilí a dezinformace zintenzivnili. Po celou dobu konfliktu navíc ruskou agresi ospravedlňují.

„Extremistické skupiny jsou roztříštěné, ale začínají se spojovat. Věnujeme se jim s velkým úsilím. S válkou na Ukrajině souvisí i uprchlická krize, což může přinést problémy,“ dodal Koudelka.

„Osmdesát procent běženců jsou ženy a děti, ty nepředstavují riziko, ale mohou mezi nimi být i osoby vyslané Ruskem nebo osoby, které jsou na ruském seznamu k likvidaci,“ překvapil šéf BIS.

Mezi uprchlíky mohou být ruští agenti i lidé k likvidaci, řekl šéf BIS

Této skutečnosti jsou si vědomi i na policejním prezidiu, a tak se situací už od vypuknutí války zabývají. „Příchody ukrajinských uprchlíků monitorujeme dlouhodobě a v minulosti jsme avizovali, že jsme vyčlenili na každém územním odboru jednoho zkušeného kriminalistu, který se zaměřuje na monitoring ukrajinské diaspory na našem území,“ řekl redakci iDNES.cz mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Doplnil, že v rámci dané operativní činnosti, která má výrazný preventivní charakter ve vztahu k ukrajinským uprchlíkům, „samozřejmě vyhodnocujeme všechny získané operativní informace.“

Česko má dvojí metr na uprchlíky. Ukrajinští Romové často končí v detenci

Stojar kvituje, že díky loňské reakci bývalé vlády, snížení počtů zaměstnanců ruské ambasády a zásahu současné vlády a uzavření konzulátů v Brně a Karlových Varech, se snížila šance Ruské federace na jejich možnostech provést zpravodajské nebo subverzivní akce. Přesto by ale nepřistoupil k dalšímu blokování proruských a dezinformačních webů, protože i ty původně zablokované si našly cestu, jak znovu fungovat.

„Nemyslím si, že by v současnosti zablokování dalších webů výrazně ovlivnilo mediální situaci nebo působení proruské propagandy,“ uzavírá bezpečnostní expert Stojar.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...