Ministr kultury Jiří Besser v rozhovoru pro MF DNES

Ministr kultury Jiří Besser v rozhovoru pro MF DNES | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Bessera kritizují za poslední kroky i ve straně, bude je muset obhájit

  • 9
Předsednictva TOP 09 a Starostů a nezávislých se budou zabývat prací ministra kultury Jiřího Bessera. V pražské TOP 09 totiž sílí kritika kvůli Besserově rozhodování a ozývají se i hlasy, že by měl z funkce ministra odstoupit.

"Osobně se domnívám, že by měl zvážit své další působení na ministerstvu kultury," řekl pražský zastupitel Jiří Liška, který zasedá ve výboru pro kulturu. Jeho kolega a šéf pražského zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček si myslí, že ministr Jiří Besser by měl zasednout k jednacímu stolu a kroky svého úřadu vysvětlit.

Čím vadí Besser

Kontroverzi nejen uvnitř TOP 09, ale také u odborné veřejnosti vyvolalo například Besserovo nedávné rozhodnutí zrušit památkovou ochranu gotických sklepů u pražské Národní třídy. Archeologové se obávají, že před vyřešením případu počasí sklepy nevratně poničí. Úřady se ale celou věcí zabývají i nadále.

Besser také před několika týdny svým rozhodnutím umožnil demolici domu v horní části pražského Václavského náměstí.

Kritiku si vysloužilo i zrušení Státní opery Praha v její dosavadní podobě či kroky ministra v kauze Nákladového nádraží Žižkov, jež má ustoupit plánům developerů.

Poslanec zvolený za hnutí Starostové a nezávislí v Praze Stanislav Polčák je přesvědčen, že je především nutné "nastavit lepší komunikaci mezi ministrem a pražskou organizací TOP 09". Chyby se ale podle Polčáka staly na obou stranách a před jejich medializací bylo potřeba problémy prodiskutovat uvnitř strany.

"My netvrdíme, že nedošlo k chybě, to je možné," poznamenal ke krokům ministra kultury Polčák. Besser je místopředsedou STAN a Polčák podotkl, že svého spolustraníka musí do určité míry hájit.

Besser ale kritiku odmítá a zdůrazňuje, že při svém rozhodování se striktně řídí zákony. "TOP 09 je konzervativní strana a měla by chtít zákony ctít," řekl.

Zároveň odmítl způsob, jaký pražská TOP 09 ke své kritice zvolila: "Určitě nebudu dělat nějaké populistické kroky, abych se zalíbil," upozornil Besser.

Rozhodováním ministra kultury spojeným s památkovou ochranou v hlavním městě se nejspíš budou zabývat předsednictva TOP 09 i hnutí STAN. Zasedat mají příští úterý.

Předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg nechtěl kontroverzní ministrovy kroky hodnotit, nemá prý o nich dostatečné informace. "Přirozeně existují různé názory a musíme jisté otázky prodiskutovat," poznamenal pouze Schwarzenberg.

"V úterý na předsednictvu TOP 09 rád i předsedovi Karlu Schwarzenbergovi vysvětlím, jaký v těch dvou příbězích je rozdíl a jak jest postupováno," reagoval Besser.

Dodal ale, že ho spor mrzí, protože proti sobě postavil politiky TOP 09 a STAN. "Mám pocit, že to je přenesení nějakých pražských problémů na celostátní scénu. Přijde mi to naprosto zbytečné," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue