Mezi Zvíkovcem a Skryjemi poplujete panenskou krajinou, kde civilizaci...

Mezi Zvíkovcem a Skryjemi poplujete panenskou krajinou, kde civilizaci připomínají jen roztroušené chaty. | foto: Jan Hocek

Zákon ochrání Berounku. Jinak by nás Ota Pavel chodil strašit, řekl Brabec

  • 37
Řeka Berounka až po Radotín už nebude vedena jako splavnitelná. Zákon poslanci schválili ve zrychleném jednání na návrh Jany Krutákové ze STAN. „Kdybychom hlasovali pro něco jiného, tak by nás Ota Pavel a mnozí jiní museli chodit strašit v noci a já nevím, proč to stále někoho napadá,“ řekl ministr životního prostředí z ANO Richard Brabec.

Splavnění Berounky označil za nesmysl. „Indiánské přísloví nebo rčení říká, že sedíš-li na mrtvém koni, sesedni. To bych vzkázal pracovníkům, kteří stále tento projekt podporují,“ uvedl na adresu těch, kdo usilují o splavnění Berounky. Označil projekt za mrtvý.

„To, o co běží, je zastavit zbytečné vyhazování peněz. Upřednostníme zájem těch, kteří tam žijí,“ podpořil zákon také místopředseda ODS Martin Kupka. Lidé žijící okolo Berounky se nebudou muset bát studií v šuplících úředníků na ministerstvu dopravy.

„Je to jeden z nejkrásnějších koutů Čech a rozhodně stojí za to si ho zachovat. Splavněním té řeky nezískáme nic, naopak sebereme něco našim dětem,“ uvedl i poslanec SPD Jiří Kobza.

Poslanci vypustili ze seznamu využitelných vodních cest dolní tok Berounky od 37. kilometru do Radotína. Podle Jany Krutákové, která to prosadila, to zabrání investičním záměrům, které zahrnují vybagrování dna od Berouna po Radotín, dva nové jezy, deset plavebních komor, zvýšení jezu v Karlštejně nebo vybudování plavebního kanálu v úseku Lipence - Dolní Černošice. To odmítají hlavní město Praha, dotčené městské části i obce ve Středočeském kraji.

Dosud byla Berounka vymezena jako dopravně významná cesta, na které by podle zákona o vnitrozemské plavbě musel investor, kterými jsou zejména Ministerstvo dopravy a Ředitelství vodních cest, vyvíjet aktivity pro splavnění vodního toku. „Vypuštěním Berounky ze seznamu využitelných dopravně významných vodních cest se navíc ušetří peníze Ministerstva dopravy a Ředitelství vodních cest. Ty se budou moci přesunout na realizaci strategicky významnějších dopravních cest,“ uvedla Krutáková.

Zákon, pro který bylo 123 ze 180 poslanců a proti byl jediný Martin Kolovratník z hnutí ANO, nyní ještě musí schválit Senát a potvrdit prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video