Tisíce lidí protestovaly proti ministryni Benešové. Požadovaly její demisi

  • 2522
Protesty proti nové ministryni spravedlnosti za ANO Marii Benešové, kterou vláda v pondělí jmenovala předsedkyní Legislativní rady vlády, sílí. Oproti minulému týdnu, kdy bylo na Staroměstském náměstí v Praze 15 tisíc lidí, jich tentokrát ještě přibylo.

Protesty se konaly i v Brně a v Ostravě. O brněnských protestech více čtete zde:  Demonstrace svolalo sdružení Milion chvilek pro demokracii. Organizátoři uvedli, že pokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny, na příští týden svolají protest nejen v Praze, ale v celé republice. 

Krátce po šesté se v ulicích okolo Staroměstského náměstí začaly objevovat davy lidí. V rukou nesly české vlajky, ale i vlajky Evropské unie a také transparenty.

Před půl sedmou začali lidé skandovat „Máme toho dost!“

Zájem Pražanů o protest proti Benešové si pochvaloval předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

„Je to snad poprvé od roku 1989, co přišlo na opakovaný protest více lidí než poprvé,“ řekl Minář. Pokud se podaří zaplnit Staroměstské náměstí i příští týden, svolá Milion chvilek pro demokracii demonstraci na Václavské náměstí.

Na začátku setkání organizátoři odhadovali, že se sešlo o polovinu víc lidí, než při poslední demonstraci na konci dubna. Vzhledem k odhadům z minulého pondělí tak na akci dorazilo více jak 20 tisíc lidí. Organizátoři v závěru ještě upřesnili velikost demonstrace podle odhadů policie.

„Přátelé, přečtu vám SMS zprávu, která nám právě přišla: „Podle policie máte čtyřikrát větší účast než před týdnem,“ řekl ke konci hlavní organizátor Minář. Na dotaz redakce policie tuto informaci sice nepotvrdila, ale z místa bylo zřejmé, že lidí přišlo výrazně více než předcházející týden.

Výrok Benešové o tom, že někteří demonstranti podle ní nepoznají rozdíl mezi soudcem a státním zástupcem, odsoudil dav bučením. Mezi demonstrujícími se sešli lidé všech věkových kategorií. Rodiny s dětmi se prolínaly se studenty i seniory. Organizátoři požadují nejen demisi ministryně Benešové, ale i záruku vlády, že neodvolá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a také přijetí pojistek, které by měly zajistit nezávislost justice.

Na pódiu se i objevili místopředsedové ODS a Pirátů Martin Kupka a Jakub Michálek, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, lidovec Jan Čižínský a Vít Rakušan ze STAN. Na vystoupení poslance vládní ČSSD Petra Dolínka reagovali demonstranti pískáním. Demonstrace skončila v osm hodin večer zpěvem státní hymny.

Proč protestujícím vadí Benešová

Protesty proti Benešové začaly poté, co 17. dubna policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše a o den později byl oznámen odchod ministra spravedlnosti Jana Kněžínka i to, že ho nahradí Benešová.

Sdružení Milion chvilek pro demokracii, které pořádá i další protesty v Brně na Dominikánském náměstí a v Ostravě na Masarykově náměstí, napsalo na Facebooku, že výměna ve vládě „smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989“.

11. července 2013

Minulý týden se na Staroměstském náměstí byl mezi 15 tisíci účastníky protestu o bývalý premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který v minulém volebním období vytvořil koalici s ANO a KDU-ČSL, v níž byl Babiš ministrem financí.

Na vládu zamířili poprvé i další dva nováčci

Kromě Benešové na pondělní jednání vlády zamířili i dva další nováčci, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Těším se na jednání vlády, v danou chvíli tam žádný materiál za ministerstvo dopravy nepředkládám, takže bude spíš naslouchat,“ řekl Kremlík.
„Máme tam klíčový materiál, který jde se mnou z Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace - a to je schválení strategie pro umělou inteligenci,“ řekl Havlíček.

6. května 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video