Igor Stříž (13. července 2021)

Igor Stříž (13. července 2021) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pro svého nástupce chci luxusnější postavení, říká nový šéf žalobců Stříž

  • 6
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová je vstřícná k návrhu nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, aby stáhla z vlády novelu zákona o státním zastupitelství. Věc chce ale nejprve projednat s premiérem, sdělil po čtvrteční schůzce s ministryní Stříž. Šéf žalobců usiluje o přepracování předlohy, po volbách chce předložit novému ministrovi ucelené podklady.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) je vstřícná k návrhu nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, aby stáhla z vlády novelu zákona o státním zastupitelství.

„S panem doktorem Střížem jsem otevřela záležitost týkající se zákona o státním zastupitelství. Již v médiích zaznělo, že by mnou předložený zákon chtěl z vlády stáhnout a předložit jeho novelu. Konkrétní návrhy připraví. Řešit je ale bude až nová vláda vzešlá z podzimních voleb,“ uvedla Marie Benešová.

Chtěl bych ten zákon upravit, sdělil Stříž

Poněkud pozměnit by ho chtěl tak, aby na něm byla shoda s ministrem spravedlnosti a aby i ve vládě měl širší podporu.

Stříž pokládá za nejpodstatnější upravit postavení vedoucích státních zástupců, způsob jejich výběru a jmenování a délku jejich mandátu. Rád by v tomto ohledu také zakotvil „luxusnější postavení nejvyššího státního zástupce“. „Nehodlám tento zákon vytvářet sám pro sebe, proto se nebudu rozpakovat prosazovat pro budoucího nejvyššího státního zástupce co možná nejkomfortnější podmínky v tom smyslu, že bude více nezávislý na vůli vlády, ne aby ho mohla odvolat tak jako mě každým dnem,“ řekl.

Šéf žalobců nezastírá, že z jeho pohledu by byla ideální „maximalistická“ varianta změn zahrnující i změnu ústavy, která by soustavu státního zastupitelství vyňala z moci výkonné. 

Stříž převzal Nejvyšší státní zastupitelství. Slibuji nezávislost, řekl

„Slušelo by se, aby s novým trestním řádem tady byl i nový zákon o státním zastupitelství, který by byl provázán s touto procesní normou a lépe upravoval postavení státních zástupců nejen v trestním řízení, ale ve všech dalších působnostech, které mají státní zástupci v gesci,“ uvedl.

„Na druhou stranu jsem pragmatik, stojím nohama na zemi a vnímám, že o totéž se snažil i Pavel Zeman celých deset let a z nějakých důvodů to neprošlo. Takže já se budu snažit velmi usilovně vysvětlovat, že i ta minimalistická varianta je velmi důležitá a potřebná,“ doplnil k možné novele zákona. Připustil, že změna ústavy by byla víceméně symbolická, protože začlenění státního zastupitelství pod výkonnou moc není podle něj překážkou výkonu působnosti státních zástupců.

Během jednání ministryně a nejvyšší žalobce dále hovořili o systemizační dohodě, které je před podpisem, o představách fungování NSZ, počtu státních zástupců a konkrétních personálních opatřeních. Zmínili také rozpočet a požadavky na financování některých konkrétních rozpracovaných projektů, jako je např. pokračování prací na elektronickém informačním systému SZ.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video