Ministryně spravedlnosti Marie Benešová | foto: Petr Topič, MAFRA

Benešová: Při dohledu na Čapí hnízdo vrchní státní zastupitelství selhalo

  • 124
Vrchní státní zastupitelství v Praze při řešení kauzy Čapí hnízdo selhalo, protože při dozorových prověrkách neodhalilo nedostatky, uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová oponovala, že státní zastupitelství dozorujícímu státnímu zástupci vytklo podobné věci, které vytkl i nejvyšší státní zástupce.

Podle Marie Benešové je Čapí hnízdo neustále vraceno do hry.

„Stíhání běželo dlouho, vrchní státní zástupkyně neměla výhrady k podstatě. Z vaší strany byla dvakrát provedena dohledová prověrka. Jak je možné, že to prošlo dohledem a nebyly zjištěny závady, které našel nejvyšší státní zástupce? Tady vrchní státní zastupitelství selhalo, museli by nejasnosti objevit, pokud by byl dohled důsledný,“ kritizovala v České televizi ministryně spravedlnosti vrchní státní zastupitelství. 

„Provedli jsme dvě dohledové prověrky a dozorovému státnímu zástupci jsme vytýkali podobné věci, které vytýkal i nejvyšší státní zástupce,“ vyjádřila se Bradáčová ke kauze Čapí hnízdo. 

„Naše stanovisko pro nejvyššího státního zástupce bylo v souladu s jeho výrokem. Hlavní podstata byla v tom, že výrok v zastavovacím usnesení a jeho odůvodnění neodpovídalo dokazování, které je ve spise,“ dodala. 

Podle Benešové tyto informace v médiích nezazněly. Podle svých slov spis nezná a nebude se přít. Ani ho znát nechce, protože „by okamžitě měla demonstrace a podobné neplechy“.

„Je to v rukou státních zástupců a pamatuji si, že zaznělo pouze to, že pan Šaroch tam měl nějaké průtahy. Víc nezaznělo,“ reagovala ministryně s tím, že se Čapí hnízdo vrátilo znovu do hry a bude se došetřovat. „Jsem zvědavá, co se tam po těch letech došetří. Jsem zvědavá, jak to dopadne,“ zakončila. 

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na začátku prosince zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše a jeho expertky na dotace Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo. 

Věc je nyní zpět v Praze na městském státním zastupitelství. Pro dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha je Zemanův právní názor závazný. Zeman označil Šarochovo rozhodnutí, kterým v září stíhání Babiše a Mayerové zastavil, za nezákonné a předčasné. Našel v něm právní i skutkové chyby. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video