Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Před 70 lety zemřel Edvard Beneš, druhý československý prezident

Přesně před 70 lety, 3. září 1948, zemřel druhý československý prezident Edvard Beneš. Tem patřil k nejvýznamnějším i nejdiskutovanějším českým státníkům minulého století. Politik a diplomat, jenž se zasloužil o vznik Československa v roce 1918 i jeho obnovení po druhé světové válce, dodnes budí vášně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J26a31n 10B33l17a95n83a

4. 9. 2018 15:53

Odsun Němců byla jediná možnost, jak se zbavit budoucích útoků Německa

1 0
možnosti

K75a33r48e69l 26D48r24d79a

4. 9. 2018 19:25

S ohledem na prolamování železné opony Němci z NDR, můžeme docela litovat, že čeští Němci neprolamovali podobně hranice ČSSR a NSR o nějakých 20 let dříve než Havel. ;-)

0 0
možnosti

V roce 1918 nemelo dojit k vytvoreni samostatneho ceskeho statu aniz by byli zapojeni cesti Nemci.!!

0 0
možnosti
Foto

Německy mluvící občané ČSR měli i své poslance. To by asi ten problém nebyl.

Oslavování legionářů, diskriminace Němců, kteří ještě nedostatečně uměli česky, to zhoršilo už tak dlouhodobě napjaté vztahy.

Co chybělo na obou stranách, byla snaha o deeskalaci problému. Stejně, jako za Rakouska měly být zachovány jak české, tak německé školy, úředníci a jiní činitelé měli povinně ovládat oba státní jazyky. Čeština, slovenština a němčina měly být úředními jazyky. Třetina obyvatelstva se však cítila utlačována národoveckými Mladočechy. Němci byli frustrováni, v novém státě byla čeština povinná, němčina ne, cítili se být diskriminováni. A nikdo se ani nepokusil, najít zde nějaký kompromis, přijatelný pro obě strany.

Národovci a nacionalisti zde tvrdě na sebe narazili.

0 0
možnosti

K13a59r13e29l 69D27r40d88a

4. 9. 2018 9:30

Česko je třeba odbenešit. Ještě se to nepovedlo. ;-)

Dostala mě chlebíčková aféra. Předseda vlády s Benešem amatérským způsobem tráví nepohodlné české pronacistické novináře. Vrazi k pohledání. Byl z toho atentát na Heydricha, kdy český s nacisty kolaborující národ hrdině vstoupil mezi spojence. Když kouknete na popravené, tak o ty nepohodlné novináře se Beneš postaral hned po návratu z Londýna. Tady se popravovalo nejdůsledněji ze všech profesí, co se dopustily kolaborace. To jako Československo vznikalo na popravčím špalku?

Prezident - popravčí novinářů. Mám pocit, že má Beneš mnoho společného se Zemanem. ;-)))

0 0
možnosti

K14a45r14e57l 69D17r76d66a

4. 9. 2018 9:38

Stříbrného už tady máme. Oponent Beneše. Po válce dostal doživotí a zemřel ve vězení. Těch "popravených Horákových" máme mnohem víc. Popravy ze msty a politické procesy rozjel Beneš - "prezident budovatel". K pláči.

1 0
možnosti

Z dnešního pohledu je to vlastně bývalý velitel teroristické organizace, tak by totiž Maffii dnes okupanti nazývali, to jenom k dění v některých státech dnes, třeba Izrael vs Palestina.

0 0
možnosti

L26u77d83v18í96k 46R92a34k

4. 9. 2018 8:49

:-/ Když čtu příspěvky některých diskutujících...no zkrátím to..."implementovat" stav v ČR dnes a podíl Beneše na ní, přestávám se divit, nebo spíše již dlouho se nedivím i v jiných tématech, jaká je znalost historických faktů některých lidí a závěry typu "po boji je každý generál".....;-D

0 0
možnosti
Foto

E.Beneše považuji za nejaktivnějšího Mladočecha té doby. Nedokázal se ani v nové republice zbavit své averze vůči Němcům, kteří tenkrát tvořili téměř třetinu obyvatelstva. Němci zase pociťovali velmi silně ztrátu svých privilegií, která měli přes 200 roků za Habsburgů. Zejména němečtí úředníci protestovali proti nutnosti, naučit se česky. Kdyby se i po čekých úřednících vyžadovala znalost němčiny, byl by ten požadavek spíše akceptován.

V situaci srovnatelné s trojnárodnostním Švýcarskem připustil E. Beneš vystupňování nacionalismu, což nemohlo dobře skončit. Jako prezident měl jistě dost vlivu na to, aby tlumil nacionalistické vášně a prosadil tři úřední jazyky v celém státě: česky, slovensky a německy. Na Slovensku také v oblastech se silnou maďarskou menšinou i maďarsky. Jeho chybou bylo, že zůstal i v nové republice nepřítelem nečeských menšin, to se vymstilo. Nespokojení Němci, také podněcováni svými národovci, pak hledali pomoc za hranicí. Do toho přišla ještě velká krize, v pohraničí silně omezila výrobu, nezaměstnanost rostla. Toho nacionalisté obou stran využívali.

Po válce, motivován zklamáním z francouzské zrady, příliš důvěřoval Rusům, nechal si vnutit cikány z maďarské Zakarpatské Rusi, kterou jako odměnu za "osvobození" daroval Stalinovi. Měli nahradit vystěhované Němce. Jak to dopadlo, všichni víme.

Početní "novočeši" samozřejmě hlasovali pro KSČ a tím prezidenta zbavili posledního zbytku vlivu.

Chyba byla nejspíš už v konstrukci první ČSR. Slovensko i Zakarpatská Rus byly velkou zátěží nového státu, už za Rakouska vybičovaný nacionalismus ten nový stát převzal. Kdyby byla první republika vznikla výhradně na historickém území Čech a Moravy, měla by bývala lepší start a možná i delší trvání. Dvě národnost v jednom státě by pravděpodobně našly snáze společné zájmy.

7 0
možnosti

Přesně tak, jen málokoho přesvědčím, že Mnichov začal v roce 1918. Doplním ještě vytvoření pseudonárodu Čechoslovaků, jen aby Němci byli v “zanedbatelné” menšině. Šikana německy mluvícího obyvatelstva po roce 1918 ...

Do toho se přidala snaha vítězných mocností o co největší destabilizaci německého obyvatelstva po roce 1918 a porušení zásad rozdělení nových států dle národních principů, právě u německého obyvatelstva. To co se zdá OK z pohledu českého obyvatelstva byla rána německému obyvatelstvu a těžko se pak divit německému rolníkovi z Krušných hor, že volil jak volil.

4 2
možnosti

Bohužel Beneš od roku 1943 kdy přes nesouhlas Churchila odjel do Moskvy kde podepsal tzv.smlouvu o spolupráci se SSSR kterou zahájil směrování ČSR a potom už vršil chybu na chybu podivné bylo i jeho přátelství až kamarádství se Z.Fierlingem je až nepochopitelné že by takový brilantní politik ho neprohlédl.Je podivné též jeho angažování v stalinských procesech s Tuchačevským(tenkrát poslal Stalinovi usvědčující materiály) a spol.vyvrcholením byl tzv košický vládní program pod přímou kuratelo komunistů a tehdejšího ještě socdemáka Fierlingera.No a jeho angažování po r.1945 hraničí s vlastizradou.Takže se domnívám,že na Benešovi není nic k oslavování a on sám připravil a uhladil KSČ cestu k moci.

8 2
možnosti

Benes na co sah to podelal a jeho chyby se budou napravovat jeste dalsich 100 let.

Kdyby se zachoval jak Renner nebo Tito tak bylo vse jinak. Ale na to mel tenhle straspytel plny gate.

3 0
možnosti

No vidíte a já na rozdíl od vás si vážím podstatně víc Háchy ten aspoň se zasadil o to,že Češi nemusili jít do války a že protektorát ze začátku byl celkem slušný.A je také pravdou,že Beneš navrhnul Háchu do funkce,že se věci vyvrbily po nástupu Heydricha jinak to už je další věc.A Beneš by klidně přihlížel k tomu,že by stařičkého a nemohoucího Háchu popravili.

4 0
možnosti
Foto

Košický vládní program napovídá Benešovu náklonnost k SSSR. Mohl sice Beneš přispěchat ze směru kam odešel ale tlak z východu v tom čase byl jistotou ve které se nemohl zmýlit. Šlo o jistotu berné mince. Mimochodem Beneš jako nacionalista, který chtěl čistou republiku bez Němců nebo Maďarů by asi zíral jaké má úmysly kancléřka M.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Tři roky po Zadehově propuštění padly v jeho daňové kauze další dva tresty

16. dubna 2024  14:02

Další dva tresty padly v úterý u Krajského soudu v Brně v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno 

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

Při MS v hokeji bude policie řešit falešné vstupenky v kamionu hned u O2 areny

16. dubna 2024  13:54

Na podvodný prodej vstupenek během mistrovství světa v hokeji, které se koná v Praze a Ostravě od...

Kdybych byl v Praze sám, stačí mi garsonka, řekl Bek k náhradám za bydlení

16. dubna 2024  13:47

Ministr školství Mikuláš Bek se ohradil proti slovům poslanců, kteří se kriticky vyjádřili vůči...

Prodej bytu 1+kk, 36 m2
Prodej bytu 1+kk, 36 m2

U Ctěnického Potoka, Přezletice, okres Praha-východ
4 649 000 Kč