Marek Beneš z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky dvanáctníku (počáteční část tenkého střeva). A tím se de facto přeprogramuje metabolismus. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Zemřela opora gastroenterologie IKEM, lékaři Benešovi bylo jen 44 let

  • 119
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) přišel o významnou kapacitu. V pouhých 44 letech zemřel lékař Kliniky hepatogastroenterologie Marek Beneš. Jak v pondělí informovala nemocnice na svém webu, expert podlehl krátké, ale těžké nemoci.

„Vždy byl dobře naladěn, naprosto spolehlivý, připraven pomoci, byl kamarádem všech, nikdy nezapomeneme,“ reagoval přednosta kliniky profesor Julius Špičák. Beneš nastoupil na kliniku téměř před dvaceti lety. Vypracoval se na internistu, všestranného hepatogastroenterologa a endoskopistu.

Třetím rokem byl vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky dvanáctníku. A tím se de facto přeprogramuje metabolismus.

„Tato metoda funguje perfektně na hubnutí i na cukrovku. Naším cílem totiž je, aby lidé z tabletek nemuseli přejít na píchání inzulinu,“ řekl Beneš v lednu redakci iDNES.cz.

Podle něho je cukr prakticky ve všech potravinách a je ho potřeba vnímat skoro jako jed. Varoval, že lidé mají až čtyřikrát větší příjem energie, než je potřeba k chodu metabolismu. „Při běžné práci v kanceláři, kdy odpoledne jen něco málo uděláte doma, to je hodně,“ zdůraznil s tím, že na cukr si lze snadno vypěstovat závislost.

Premium Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

„ V počtu obézních a nemocných cukrovkou druhého typu jsme celosvětově někde uprostřed. Za posledních 10 let se ale podle statistik zvýšil počet pacientů s diabetem druhého typu o téměř sto tisíc na 800 000 lidí. Ovšem ten trend je vzestupný i jinde ve světě, což je alarmující, řekl také Beneš.

Sám držet dietu nikdy nepotřeboval. „Jsem zastáncem zdravého životního stylu a toho, že by si lidé měli hlídat příjem a výdej energie. Diet je mnoho. V mnoha případech fungují pouze krátkodobě a některé jsou dokonce zdraví škodlivé,“ konstatoval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video