Kandidát ODS do Senátu na Kladensku, exminisr zemědělstsví Petr Bendl, o sobě...

Kandidát ODS do Senátu na Kladensku, exminisr zemědělstsví Petr Bendl, o sobě ve volebním videu říká, že je zásadně proti přistěhovalectví a bezhlavé pomoci nepřizpůsobivým. | foto: Facebook Petra Bendla

Bendl se vymezil proti přistěhovalcům, Šípová totiž dříve podporovala kvóty

  • 421
Kandidát ODS do Senátu na Kladensku Petr Bendl se tvrdě vymezil proti soupeřce v druhém kole senátních voleb, Adéle Šípové, která dříve podpořila přijetí kvót pro rozdělování ilegálních migrantů přicházejících do Evropy. Bendl se nyní označuje za jediného z kandidátů, kdo je zásadně proti přistěhovalcům a bezhlavé pomoci „nepřizpůsobivým“.

Bendl se proti přistěhovalcům a proti pomoci nepřizpůsobivým vymezuje ve videu, které umístil na svých facebookových stránkách.

„Pro mě to nikdy nebylo nosné téma, ale paní Šípová má na Facebooku, že je pro kvóty pro přijímání migrantů a já nechci, aby nám Evropská unie diktovala, kolik ilegálních přistěhovalců máme přijmout,“ řekl iDNES.cz Bendl.

„Jsem pro kvóty. Bez ohledu na to, že jsem přesvědčena, že by to Evropě prospělo,měli bychom je přijmout. Nepřijmout je nelidské. To jsem chtěla říct,nebojím se jich, těším se na ně,“ napsala totiž v květnu 2015 na Facebooku kandidátka Pirátů, advokátka Adéla Šípová.

Teď už Šípová říká, že kvóty se ukázaly jako nefunkční

Nyní by to tak už nenapsala. „Kvóty se ukázaly v průběhu času jako nefunkční. Postiženým válkou, nebo ekologickou katastrofou, je především třeba pomáhat v místě, odkud pocházejí,“ uvedla ve čtvrtek pro iDNES.cz Šípová.

Šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která původně exministra zemědělství Bendla podpořila, se nyní od jeho kampaně distancovala. „Podpořila jsem kandidáta ODS, protože si vzájemně podporujeme řadu kandidátů po celé republice a je to náš přirozený politický partner. Při pořízení fotky a videa na podporu jsem ale nevěděla, v jakém tónu kampaň povede a tento styl je mi úplně cizí a vadí mi,“ napsala na Twitteru předsedkyně TOP 09.

V prvním kole měla Šípová podporu 17,80 procent hlasujících a exministr Bendl 14,10 procenta. Dělilo je 1594 hlasů. Šípová jich získala 7 680, Bendl  6 086.

V horní komoře parlamentu ve volebním obvodu Kladno končí jako senátor exministr Jiří Dienstbier z ČSSD, který také v minulosti neúspěšně kandidoval v přímé volbě prezidenta. V prvním kole neuspěl ani Dienstbier, ani například šéfka rozpočtového výboru za KSČM Miloslava Vostrá. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue