Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Bémův“ starosta Jančík ve volbách neprošel

  18:03aktualizováno  19:08
Nejvíce kontroverzní pražský starosta Milan Jančík z ODS má vážné problémy se svým znovuzvolením. Přestože má jeho strana v zastupitelstvu většinu hlasů, Jančík v pondělí odpoledne o jeden hlas neprošel. Nyní se chce obrátit na primátora Pavla Béma, věří totiž, že po jeho zásahu by mohl být zvolen.

Dosavadní starosta Prahy 5 Milan Jančík má mnoho odpůrců, ale také příznivců. | foto: Michal ŠulaMF DNES

Nenajdete v hlavním městě politika s tak špatnou pověstí, který vyvolává takové emoce mezi lidmi. Politika, kolem kterého se točí několik afér, které ale nikdy neskončily trestním stíháním. Není divu, že jeho pondělní obhajoba starostovského křesla přitahovala neobyčejně velký zájem lidí.

"Myslím, že jsem všem dostatečně znám," začal svou řeč před obhajobou křesla muž, kvůli kterému musely zasáhnout i špičky ODS. Nakonec nastolil dočasný smír místopředseda ODS Pavel Bém, který pomohl s "instalací" Jančíka do čela kandidátky, i když místní občanští demokraté byli proti.

Tušili, že mezi lidmi nemá Jančík podporu, což se potvrdilo i ve volbách. ODS sice na Praze 5 jasně zvítězila, ale kontroverzní kandidát číslo 1 skončil až na 22. místě. Přesto se do zastupitelstva dostal a od začátku nepochyboval, že bude opět starostou.

"Takovou otázku pokládám za neopodstatněnou," vzkázal MF DNES vzápětí po volbách, když měl odpovědět na otázku, zda je správné, aby se po takovém volebním výsledku měl opět ucházet o šéfování Smíchova, rozsáhlé pražské městské části.

Občanští demokraté jsou rozděleni
Nakonec se skutečně ucházel, pondělní volby ale nepostrádaly napětí. "Jsou to nervy, viď," pravil Jančík jednomu ze svých spojenců, když zastupitelé vhazovali do urny hlasovací lístky. "Uvidíme, uvidíme, nevím, jak to dopadne," přiznával nejistotu i František Laudát, předseda ODS v Praze 5, který ale patří do tábora "nepřátel".  

Podle rozložení sil měl mít Jančík cestu k postu starosty velmi jednoduchou. Stačilo, aby ho podpořilo jeho 23 stranických kolegů. Nebo i dvacet dva. Jenže už na začátku jednání bylo jasné, že minimálně šest nemá nic takového v plánu. V záloze bylo sice připraveno několik zelených a Evropských demokratů, ale pořád si nemohl být Jančík jistý.

Výsledek se očekával těsný. A nakonec nebyl zvolen opravdu těsně. Pro Jančíka hlasovalo 21 zastupitelů, potřeboval jich 22. 

"Je potřeba respektovat demokratickou volbu. Já se samozřejmě obrátím na pana primátora Béma a uvidím," sdělil iDNES.cz Jančík vzápětí po zveřejnění výsledku.

Rychle se to vyřeší, věří si starosta
Jančík je přesvědčen, že jeho kritici v ODS porušili dohodu, kterou právě připravil Bém a straníci se jí podřídili. Podle této neveřejné dohody měli všichni zanechat veřejných přestřelek a zvolit Jančíka starostou. Ten se zavázal, že by za čtyři roky už nekandidoval.

"Je jasné, že část našeho klubu tuto dohodu nedodržela. Pokud by proběhla volba podle dohody, dostal bych minimálně 23 hlasů," stěžoval si neúspěšný kandidát.

A samozřejmě dal najevo, že na pokračujícím jednání zastupitelstva ve středu by měl být zvolen. "Myslím, že šlo o nedorozumění, které se urychleně vyřeší," podotkl.

Ovšem tak jednoduché to nemusí být. Ze slov Františka Laudáta vyplývá, že sám neví, jak chtějí odpůrci Jančíka dál postupovat, ale zatím pro jeho zvolení stále není.

"Jeho komunikace s lidmi je naprosto katastrofální, navíc některé projekty prosazuje za každou cenu, jeho jednání je až agresivní," sdělil iDNES.cz Laudát své výhrady vůči Jančíkovi.

A zároveň připomíná jednu z řady starostových kauz - výskyt "černých duší". V Praze 5 totiž podle České televize vstoupilo formálně do ODS na konci loňského roku 141 nových členů, kteří poté podporovali Jančíka. ČT poté zjistila, že někteří z nich byli například vylosováni na radnici jako noví majitelé obecních bytů.

"Jsou to účelová, politováníhodná nedorozumění," komentoval pro iDNES.cz tuto kauzu Jančík, který nechtěl celý případ víc vysvětlit.

O jeho osobě leccos napovídají i slova Evropského demokrata Michala Tučka, který Jančíka podporuje a má slíbeno místo v radě. "Raději hlídat čerta než celé peklo," odpověděl Tuček iDNES.cz na otázku, proč chce jít raději do vedení Prahy 5 po bok Jančíka než do opozice.  

Protivníci Jančíka uvažují o muži od Klause
Jeho šance nejsou před další volbou skutečně malé. Už průběh zastupitelstva i jednání před ním naznačují, že žádný jiný silný kandidát není na obzoru. Navíc odpůrci Jančíka by se museli spojit v blok části ODS, SNK-ED, Strany zelených a ČSSD. Jen tak by mohli uspět.

Jedno jméno se v zákulisí přeplněného jednacího sálu přece jen objevilo. Není bez zajímavosti, jde o člena ODS, který se v minulosti pohyboval v okolí Václava Klause, když byl ještě předsedou ODS. "Jde o Lukáše Herolda," prozradil iDNES.cz důvěryhodný zdroj.

Přitom i František Laudát připouští, že Jančík může napodruhé zvítězit. "Není samozřejmě vyloučeno, že zvolen nakonec bude. Bylo by to ovšem těsné, takže nestabilní situace by pokračovala," míní Laudát.  "ODS kvůli jednomu jedinému člověku - Jančíkovi - tragicky prohrála," dodává.

V jednom se ale s Jančíkem naprosto shoduje - v jménu člověka, který musí zasáhnout. Tím člověkem je Bém.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...