Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bémovi spojenci hlasovali proti Topolánkovi, ztěžují tak vládní plány

  10:13
Vypadalo to jako odveta příznivců Pavla Béma za porážku v boji o předsedu ODS. Tři pražští poslanci a Bémovi spojenci včera několikrát potopili premiéra Topolánka. A hlasovali proti němu s levicovou opozicí. Konkrétně jde o trojici Jan Bürgermeister, Jiří Janeček a Petr Bratský.

Rozkol mezi Topolánkem a Bémem se prohloubil poté, co proti sobě v prosinci kandidovali na post šéfa ODS. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Poprvé shodili ekologický zákon ministra Martina Bursíka, potom pomohli oddálit snížení daní.

Poslušnost vypověděli bezprostředně poté, co ráno Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu posilující pravomoci Bruselu na úkor jednotlivých států EU. Pro hlasovalo 33 poslanců ODS z celkem osmdesáti. - o schválení Lisabonské smlouvy čtěte zde

O těch, kteří zvedli ruku pro, vzápětí Pavel Bém řekl: "Obávám se, že vypověděli elementární věrnost programovým a ideovým kořenům strany. Prohloubila se vnitřní eroze ODS."

Jako by tím dal signál svým spojencům ve Sněmovně: Skončete s tolerancí Topolánkovy vlády!

Podle toho to pak opravdu vypadalo. Trojice nových pražských rebelů nejprve pomohla sociálním demokratům a komunistům zamítnout změnu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Velmi na něm záleželo zeleným, protože dává občanským sdružením možnost napadnout úřední verdikty.

Osud zákona rozčílil ministra životního prostředí a šéfa Strany zelených Martina Bursíka. Ihned pohrozil odchodem své strany z vládní koalice. „Tohle je velmi vážné, když vládní zákony neprocházejí hlasy koaličních poslanců. Pokud to nevyřešíme, tak mi nezbude než konstatovat, že prostě nemohu nadále fungovat v této koalici a nést odpovědnost za resort životního prostředí,“ řekl Bursík.

Trojice Bürgermeister – Janeček – Bratský si z toho nic nedělala a v rebelii pokračovala. Podpořila opozici, i když přišlo na projednávání protikrizových zákonů. "Krize není politické téma, ale ryze odborné. Je chyba, že jsme se nebavili s opozicí," řekl Bürgermeister.

Tlustý: Řady nespokojenců se rozšiřují

Ke vzteku ministra financí pak rebelové pomohli opozici odsunout projednávání zákonů o snížení daní. "Dneska se to zlomilo," liboval si vůdce dosavadních rebelů v ODS Vlastimil Tlustý, že řady nespokojenců se rozšiřují.

Jiný pražský konzervativec, poslanec František Laudát, kolegy kritizoval. "Myslím, že Lisabon je jen záminkou. Připadá mi to, že ve skutečnosti jde jen o revizi prosincového kongresu ODS," míní. Neboli že lidé kolem Béma se nesmířili s jeho porážkou a nyní si našli moment, kdy vyrazili proti Topolánkovi.

Pražští občanští demokraté jsou dlouhodobě nespokojeni s tím, že Mirek Topolánek vzal do vlády Stranu zelených. V politickém zákulisí se dlouho mluví o plánu lidí kolem Pavla Béma: Nemusíme vládu neloajálně shazovat my sami, stačí jen tak dlouho škádlit Martina Bursíka, až mu dojde trpělivost a jeho zelení z kabinetu odejdou.

Přesně jeden takový šťouchanec se jim včera povedl. Avšak pražští poslanci takové motivy svého jednání odmítají. "Nic v tom nehledejte. Ten zákon o posuzování vlivu staveb na životní prostředí je prostě špatný. Vadí spoustě našich starostů," říká poslanec Jiří Janeček.

"Nejsem nový rebel. To jsou prostě názory pražských konzervativců, které jen nejsou ve Sněmovně moc poslouchány a brány vážně," uvedl poslanec Petr Bratský.

Tluchoř: Nic neřekli a zničehonic hlasovali jinak

Trojice pražských nespokojenců včera hlasovala s dosavadními rebely kolem Vlastimila Tlustého, Aleny Páralové a Jana Klase.

"Překvapilo mě to a mrzí mě to. Vůbec nám o svém opačném názoru neřekli, zničehonic hlasovali jinak," reagoval na to šéf poslanecké frakce občanských demokratů Petr Tluchoř.

Obává se, že tím vypověděli vládě poslušnost a s jejich hlasy už nemusí příště počítat? "Myslím, že jejich středeční hlasování bylo ojedinělé. Tedy, doufám," odpověděl Tluchoř.

Především u Bürgermeistera a Janečka s velkou loajalitou příliš počítat nemůže. Jako by dlouhodobí Topolánkovi odpůrci dělali vše, aby donutili Bursíkovy zelené k odchodu z vlády. Třeba i to, že pražský magistrát nedávno zaměstnal hlavní Bursíkovu vnitrostranickou oponentku. Z Dany Kuchtové udělal ředitelku jednoho dětského domova. Jen připomeňme, poslanec Janeček je zároveň pražským radním pro sociální věci. Taková péče ODS o hlavní konkurentku se Martinu Bursíkovi asi moc nelíbí.

Jiný příklad, kdy se pražská ODS snažila Topolánkovi zavařit už dávno před Lisabonem: Když se měnila vláda, Pavel Bém chtěl do křesla ministra dopravy dostat právě Jana Bürgermaistera. A zároveň kritizoval, že Topolánek si za ministryni zdravotnictví vybral Danielu Filipiovou.

Otázka, zda už nepodporují vládu Mirka Topolánka, však včera všechny tři pražské poslance podráždila. Prý šlo jen o ojedinělé hlasování. Nejvíce se mírnil Petr Bratský, který si ještě před časem dokázal vyjít s premiérem na procházku s kočárkem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...