Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | foto: Petr Topič, MAFRA

Dělají si z nás legraci, naštvali Bělobrádka při hlasování poslanci ANO

  • 247
Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek tvrdě kritizoval postup poslanců ANO během pátečního hlasování ve Sněmovně. Hnutí se při něm podle něj postavilo proti několika vládním návrhům, i když samo požaduje podporu pro ty své. „Dělají si tím z partnerů legraci,“ poznamenal Bělobrádek.

Hnutí ANO si v tomto týdnu stěžovalo na to, že poslanec ČSSD Ladislav Šincl, který se střetl s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem (více čtěte zde), dal pozměňující návrh k novele zákona o pojišťovnictví z dílny ministerstva financí. Tento návrh chce ČSSD podpořit, koalice má přitom dohodu, že bude hlasovat pro vládní návrhy.

„Myslím, že ten problém se vytvořil už dnes, kde u zákona, který měl před chvilkou pan ministr (zdravotnictví Svatopluk) Němeček a teď paní ministryně (práce Michaela) Marksová, tak poslanci hnutí ANO 2011 systematicky hlasovali proti jejich návrhům. Pokud chtějí, abychom hlasovali pro jejich návrhy, tak se tak musí chovat i sami,“ řekl novinářům viditelně rozladěný Bělobrádek.

„To platí i pro ně. A ne, že budou říkat, že se mají podporovat návrhy jejich ministrů, ale budou proti návrhům ministrů ostatních koaličních stran. Myslím si, že to je velký precedens. A také, že ochota hlasovat pro návrhy koaličních partnerů v případě, že oni sami nerespektují toto pravidlo, se bude limitně blížit nule,“ podotkl.

„Jestliže někdo říká, že chce nějaké pravidlo, a vzápětí ho poruší, několikrát, pak to znamená, že pravidla nedodržuje, že si z nás dělá legraci,“ dodal lidovecký šéf.

Jeho vyjádření naznačuje, že přetrvává napjatá situace v koalici, kterou vyhrotila zejména kauza kolem poslance Šincla. Toho prý Babiš na jednání o novele pojišťovnického zákona zastrašoval, když údajně útočil i na Šinclovu rodinu. Babiš to odmítá a věc považuje za uzavřenou. Omluvit se nehodlá. (více o sporu zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video