Ladislav Bátora oznámil, že opouští funkci zástupce vrchního ředitele na ministerstvu školství. (14. října 2011) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Bátora ušetřil 150 milionů a každý si do něj mohl kopnout, říká Dobeš

  • 271
O rozhodnutí kontroverzního úředníka Ladislava Bátory odejít z ministerstva školství věděl ministr Josef Dobeš přibližně deset dní předem. Podle ministra ušetřil Bátora resortu 150 milionů ročně. Vazbu s úředníkem nechce Dobeš zcela zpřetrhat, i když Bátora ohlásil, že z ministerstva zcela odejde.

"Lidsky jeho rozhodnutí rozumím a přijal jsem ho. Dostal se do pasti své loajality, každý se do něj mohl beztrestně obout či si do něj kopnout, dostat se do jeho soukromé pošty či na Facebook," řekl o úředníkově odchodu ministr Josef Dobeš. (o Bátorově rezignaci čtěte zde)

Průnik do soukromé pošty či účtu na Facebooku - což Bátoru postihlo - nicméně technicky nesouvisí s působením úředníka na ministerstvu. Rozhodující roli hraje bezpečnost hesla či ověřovací otázky. Bátorův účet však mohl kvůli jeho veřejnému působení čelit intenzivnější snaze o prolomení jeho ochrany. (o zneužití Bátorova účtu čtěte zde)

Bátora pro ministra školství pracoval od letošního dubna. Nejprve byl jeho poradcem, o prázdninách se pak stal šéfem personálního odboru. Ve funkci skončil poté, co se na jeho facebookovém profilu objevily urážky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Dobeš ho posléze jmenoval zástupcem vrchního ředitele svého kabinetu.

Za Bátorovy hlavní zásluhy ministr označil podíl na ročních úsporách 150 milionů korun. Část z nich půjde na zvýšení platů učitelů církevních škol v regionech, většina - 120 milionů -  má jít na podporu doktorandských studií na pražských vysokých školách.

Bátora podle Dobeše navíc propustil téměř třiadvacet procent zaměstnanců - 167 z původních 734. Kromě toho si ministr na Bátorovi cenil loajalitu a pracovitost. Možná proto se ministr nechce s Bátorou zcela rozloučit. Hodlá si jej nechat jako poradce na "0,1 úvazku".

Bátora podle Dobeše za své angažmá nedostane žádnou zvláštní odměnu. Jeho přesný plat ministr neuvedl, ale odhadl, že se pohyboval mezi 40 až 50 tisíci měsíčně.

Ministr školství také prohlásil, že se o Bátorově odchodu dozvěděl zhruba před deseti dny. Odmítl verzi premiéra Nečase, který v pátek tvrdil, že se na odchodu úředníka s Dobešem dohodli už před několika týdny (více čtěte zde). "Několikrát jsem se o tom s panem premiérem bavil, ale to rozhodnutí je (Bátorovo) osobní," řekl Dobeš.

14. října 2011


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video