Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bartoš tlačí na STAN. Strany nemají brát peníze z pochybných zdrojů, řekl

  11:12aktualizováno  12:34
Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš soudí, že strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. Podle něho musí hnutí Starostové a nezávislí své financování vysvětlit, případně pochybné peníze vrátit. Místopředseda STAN Petr Gazdík uvedl, že Starostové jsou připraveni koaličním partnerům věc vysvětlit. Výzvu od Pirátů zatím nedostali.

„V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany,“ napsal Bartoš.

„Neudělali jsme nic, čím bychom porušili zákon. Ano, jestli se někomu zdá, že by zákon měl být přísnější, tak to měl v minulosti prosadit, ale my jsme nic neporušili a máme na to nezávislý právní posudek,“ řekl Gazdík.

Kvůli sporům o původ peněžitých darů pro STAN, které údajně pocházejí ze zahraničí, ve čtvrtek zasedala mimořádně také Sněmovna. Tu svolali opoziční poslanci SPD a ANO. Strany nicméně podle očekávání neprosadily schválení programu schůze. 

Původní informaci o zvláštních platbách, které se objevily na transparentním účtu Starostů a nezávislých, informovala původně MF DNES. Šlo o částky 100 000 až 200 000 korun. Posílaly je podle deníku firmy, které ovládají stejní lidé, respektive společnosti, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily. Ve čtvrtek také Seznam Zprávy přinesly informaci, podle níž sponzorují STAN firmy trestně stíhaného muže. 

Předseda STAN Vít Rakušan ve Sněmovně uvedl, že o trestním stíhání někoho, kdo souvisí s darem, neměl tušení. Vyzval předsedu opoziční SPD Tomia Okamuru, ať podá trestní oznámení, aby věc prošetřila policie a ukázalo se, že hnutí STAN žádný zákon neporušilo.

Podle šéfky klubu opozičního hnutí ANO Aleny Schillerové v případě, že strana dostala peníze od trestně stíhaného podnikatele, který vede spor se státem, měla by peníze hned vrátit. „Tam by ani neměl říkat předseda hnutí STAN, že si to nechá prošetřit, to by měl vrátit okamžitě,“ řekla novinářům.

Problematické firmy

Jak upozornilo médium, firmy jako WEEE, REMA Systém, DBK management či East Building jsou manažersky a akcionářsky propojené. Stojí za nimi také lidé, kteří měly a mají potíže se zákonem. 

Podivné dary na účtu STAN. Straně chodí statisícové částky od „kyperských“ firem

Pozornost budí zejména společnost Rema, která působí v oblasti recyklace elektroodpadu. Ta neměla dar strany vůbec poskytovat, neboť to zakazuje nový zákon. Případem se má zabývat samotné ministerstvo životního prostředí. Firma se totiž charakterizuje jako neziskově hospodařící – organizuje sběr, třídění, nakládání a recyklaci starých elektrospotřebičů.

Podle nového zákona o výrobcích s ukončenou životností, který nabyl účinnosti v lednu 2021, nicméně subjekty, které provozují podobné „kolektivní systémy“, nesmí rozdělovat zisk a peněžní prostředky získané z příspěvků výrobců a výnosy z nich lze využít pouze na některé striktně vymezené účely. 

Společnost se podle svého vyjádření nedopustila porušení zákona. „Společnost REMA Systém si byla a je vědoma vámi citovaného ustanovení zákona. Transparentně poskytnutý dar hnutí Starostové a nezávislí byl poskytnut v souladu s tímto ustanovením tak, aby k jeho porušení nedošlo. REMA Systém, ani nikdo z jejího vedení, si od poskytnutí daru nic neslibuje,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Julie Melnykova. 

ANO a SPD neuspěly se snahou zřídit kontrolní komisi kvůli darům z Kypru

Podle ministerstva životního prostředí se kolektivní systémy po přechodnou dobu řídí vedle zmíněného nového zákona i předchozím zákonem o odpadech. 

„Nový zákon již velmi podrobně upravuje, co smí být předmětem činnosti provozovatele kolektivního systému a upravuje omezení provozovatele kolektivního systému, k nimž mimo jiné patří i zákaz poskytovat z vybraných příspěvků výrobců dar. Nicméně kolektivní systémy se až do doby, kdy získají nebo požádají o nové oprávnění, řídí podle předchozího zákona o odpadech,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí  resortu Ondřej Charvát. Podle něj si společnost doposud nezažádala o nové oprávnění na sběr.

Na dar společnost se chce však resort podívat blíže. „Ministerstvo životního prostředí nemá informace o konkrétních darech poskytnutých kolektivními systémy, nicméně si na základě naší kompetence ke kontrole činnosti provozovatele kolektivních systémů vyžádáme k této věci podklady,“ doplnil Charvát. 

Šéf REMA Vandrovec navíc ke konci loňského roku skončil. „Věřím, že tato změna nebude pro klienty a obchodní partnery REMA znamenat vůbec nic,“ uvedl Vandrovec.

„Byli jsme ujištěni“

Podle STAN není dar od firmy nijak problematický. „Podle získaných informací od REMA Systém a.s.,není společnost výlučně provozovatelem kolektivního systému, ale vykonává i jinou obchodní činnost. V této souvislosti jsme byli představenstvem společnosti ujištěni, že poskytnutý finanční dar nepochází z činnosti REMA Systém, jako provozovatele kolektivního systému, ale právě z této jiné obchodní činnosti společnosti. Na transparentně poskytnutý dar se tedy nevztahují omezení dle zákona o výrobcích s ukončenou životností,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí strany Sára Beránková. 

Opoziční obstrukce kazí Farskému cestu do USA, dnes kvůli hlasování neodletí

Za společností REMA Systém stojí tři podnikatelé - David Beneš, Karel Beneš a Ladislav Dušek. Tato tři jména se objevovala v minulosti například se zásahem Národní centrály proti organizovaného zločinu v rámci kauzy Program-Storm. Ekonomický deník v dubnu 2019 napsal, že policie obvinila společnost REMA Systém a další právnické subjekty, ale také jejich majitele, z daňového úniku, který vznikl prostřednictvím předražené reklamy. 

Následně státní zástupci stíhání některých obviněných zrušili, nadále ale některé subjekty stíhá, ověřily Seznam Zprávy u zdroje z vedení policie. Rakušan přijetí darů hájí tím, že o trestním stíhání některých sponzorů vedení hnutí nevědělo.

REMA Systém darovala Starostům 200 tisíc. Jak upozorňují Seznam Zprávy, nejde však jen o tuto společnost. „Vedle toho ve stejném období přišlo na účet hnutí STAN ještě čtyřikrát 200 tisíc od vlastnicky provázaných firem Accordion, Lutesti, Deltasoft consulting či WEEE. I za nimi lze vystopovat stejné podnikatele jako u REMA Systému. Navíc společnost WEEE podniká též v oblasti nakládání s elektroodpadem,“ vyplývá z veřejně dostupnch údajů.

Karel Havlíček zmínil, že se REMA, která poslala Starostům 200 tisíc korun, soudí se státem téměř o miliardu korun. „Rema má otevřenou pohledávku vůči ministerstvu životního prostředí v nominální hodnotě 520 milionů. S dalším příslušenstvím to dnes už je téměř miliarda, o kterou se s ministerstvem soudí,“ řekl.

Společnost REMA Systém v minulosti uvedla nepravdivé údaje při provozování kolektivního sběru elektroodpadu. Vyplývá to z vyjádření ministerstva životního prostředí. Podmínky vyžadují provozovat sběrné místo v každé obci nad 2 000 obyvatel. Od České inspekce životního prostředí za to REMA dostala pokutu.

REMA Systém má od začátku roku 2021 sbírat elektroodpad pro svého největšího klienta Samsung. Podle vyjádření výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové z loňského roku je naprosto šokující, že společnost, která má již půl roku zajišťovat zpětný odběr dosloužilé elektroniky pro Samsung, ještě nezačala uzavírat smlouvy se sběrnými dvory, uvedl server Novinky.cz.

Loni v létě Rema rozeslala starostům dopis, ve kterém se odkazuje na nový odpadový zákon a zkresleně uvádí, že samosprávy musí uzavřít smlouvu právě s Remou, uvedl server Info.cz. Podle Ministerstva životního prostředí však žádný kolektivní systém nemůže nikoho nutit k podpisu smluv. Jednání firmy tak mohlo vyvolávat dojem, že se snaží na poslední chvíli vyřešit svůj problém s nedostatečnou sběrnou sítí veřejných míst zpětného odběru.

Podivný prodej domu

Pořad Černé ovce loni na podzim informoval o případu prodeje rodinného domu Davida Beneše v Jesenici u Prahy. Dům prodávali za 15,5 milionu korun manželé Benešovi, jenže inzerát realitní společnosti RE/MAX zamlčel, že není zkolaudovaný. Kupující však zaplatili za dům půlmilionovou zálohu. Teprve po složení zálohy se kupující dozvěděli, že s kolaudací bude problém.

„Zjistili jsme, že pozemek z větší části není vůbec stavební. A dům, který postavili, je zcela jiný,“ sdělili ČT. Kupující pozvali do domu odborníka, který sepsal zásadní odlišnosti a usoudil, že v téhle podobě ho nebude možné kolaudovat. Dům je navíc postaven asi ze dvou třetin v ploše veřejné zeleně, tudíž není povolitelný. Manželé Benešovi se kupujícím po čase ozvali skrze svého advokáta. Ten navrhl kupujícím schůzku na poslední den, kdy možné uzavřít kupní smlouvu, a že prý se všechno vyřeší.

Benešovi na termín nedorazili, ještě před schůzkou poslali odstoupení od smlouvy a půlmilionovou zálohu si nechali jako pokutu za to, že s nimi kupující nepodepsali smlouvu. Právo ponechat si zálohu měli Benešovi v případě, že by platně odstoupili od smlouvy. To však mohli učinit až o den později. V den, kdy skutečně odstoupili, totiž kupující ještě stále mohli podepsat kupní smlouvu k nemovitosti. Zálohu Benešovi nevrátili a kupující se s nimi už dva roky soudí.

V době, kdy by se dům měl převádět na kupující zjistili, že Beneš je stíhán Národní centrálou pro vyšetřování organizovaného zločinu, a byl mu zabavován majetek. Protimafiánský útvar vinil Davida Beneše, že se podílel na krácení daní a organizované zločinecké skupině. Státní zástupce po neúspěšném prodeji zajistil i dům v Jesenici.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

LGBT+ lidi trápí častěji duševní poruchy. Na vině je nepřátelská společnost

23. dubna 2024  8:45

Sebevražedné myšlenky a duševní poruchy trápí neheterosexuální lidi v Česku výrazně častěji. Tvrdí...

Mrzlo, až praštělo. Na horách teploty spadly k minus 15 stupňům

23. dubna 2024  8:17,  aktualizováno  8:40

Noční teploty místy spadly hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na Rolavě, minus 15,7 stupně,...

Severní Korea cvičila jaderný protiútok, manévry osobně řídil Kim

23. dubna 2024  8:16

Severní Korea nacvičovala vojenské manévry simulující jaderný protiútok. Cvičení osobně řídil Kim...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...