Ivan Bartoš (vlevo) a Jan Hamáček.

Ivan Bartoš (vlevo) a Jan Hamáček. | foto: Koláž iDNES.cz

Nadbytečný krok? Bartoš a Hamáček se přou o výzvu Rusku k ústupu

  • 228
Ve veřejném politickém prostoru se rozhořel spor o to, zda byla česká výzva Rusku, aby zrušilo svůj reciproční krok v odvolávání diplomatů a dalších pracovníků ambasády v Moskvě, nadbytečná. Tak ji aspoň označil aspirant na budoucího premiéra a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček následně Bartoše zkritizoval. „Kandidát na premiéra ukazuje, jak je nepřipraven na výkon tak odpovědné funkce,“ napsal na Twitter. „Nic neodkládáme, jen jsme dali Ruské federaci šanci věc vyřešit,“ doplnil s tím, že nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek jasně řekl, co bude následovat ve čtvrtek po dvanácté hodině.

Šéf diplomacie upozornil, že Česko bude v případě ruského odmítnutí nuceno vyhostit další pracovníky velvyslanectví v Praze, aby se počty na obou stranách vyrovnaly. Šlo by o šedesátku lidí.

„Obavám se toho, že čas hraje spíše proti naší diplomacii a odkládání razantní reakce povede nakonec k tomu, že se nepodaří paritního zastoupeni dosáhnout,“ napsal na Twitter ve středu Bartoš. „Velmi rád se budu mýlit. Ostatně okamžitá odmítavá reakce ruské strany ukazuje, že onen mezikrok byl spíše nadbytečný,“ doplnil.

Ruské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolává českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Kulhánka, aby ho varovalo před následky dalšího vyhošťování. Mluvčí resortu Marija Zacharovová nevypadala, že by naznačovala, že je ruská strana připravena k ústupkům.

České ultimátum běží, Kreml předvolá Pivoňku na „konkrétní“ rozhovor

„Česká strana musí pochopit, co ji čeká,“ dodala. Mluvčí dále vyjádřila názor, že české ultimátum je výstřelem do prázdna a že si fakticky Praha ublíží jen sama sobě. Vrbětickou kauzu a následné vyhošťování označila mluvčí za výsledek „objednávky“.

Již dříve se z Moskvy ozývalo, že Česko věc načasovalo v zájmu USA. I ty jsou ve fázi vzájemného vyhošťování s Ruskem. Ve čtvrtek odletěl z Moskvy ke konzultacím do vlasti americký velvyslanec.

Očekáváte, že Rusko ještě přitvrdí a vyhostí další Čechy?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 29. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video