Před schvalováním dalších reforem chtějí poslanci VV osobní setkání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, řekl iDNES.cz šéf poslanců VV Vít Bárta.

Před schvalováním dalších reforem chtějí poslanci VV osobní setkání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, řekl iDNES.cz šéf poslanců VV Vít Bárta. | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bárta: Než kývneme na další reformy, musí je Kalousek u VV obhájit

  • 81
Před schvalováním dalších reforem se poslanci Věcí veřejné chtějí osobně setkat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09. Strana má stále problémy hlavně s daňovou reformou - s rušením stravenek a superhrubé mzdy. Šéf poslanců VV Vít Bárta má výhrady i k sociální reformě, na níž se už koalice shodla.

Zvýšení DPH, sociální škrty i omezení podpory stavebního spoření prošly Sněmovnou v minulých dnech jako nůž máslem. Před vládou je teď schvalování reformy penzijní, sociální, zdravotní a o něco později i daňové. Hlavně u ní to mezi Věcmi veřejnými a zbytkem koalice zatím dost skřípe.

"Věci veřejné zvou ministra Kalouska na poslanecký klub, abychom to probrali. Daně a všechny reformy. Svou účast ještě nepotvrdil," řekl iDNES.cz Bárta.

Při jednání vlády sice všichni čtyři ministři za Věci veřejné zvedli pro daňovou reformu ruku, ale straně dál vadí především dvě věci - plánované zrušení stravenek, které má nahradit daňový bonus ve výši 3 tisíce korun, i to, jak se má změnit výpočet daně z příjmu. Teď je to 15 procent ze superhrubé mzdy, nově to má být 19 procent z hrubé mzdy. To ale podle VV bude znamenat propad příjmů státu, odpovídající a pro příjmy státu neutrální by podle nich byla sazba 21 procent.

Jak premiér Petr Nečas, tak ministr Kalousek ale považují daňovou reformu za koaličně dohodnutou tím, že ji schválila vláda. A další změna je podle nich možná, jen když to budou chtít všechny tři vládní strany.

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na schůzi vlády. (10. srpna 2011)

"Jsem velmi spokojen s tím, že pro můj návrh hlasovali všichni ministři, kteří byli na vládě. Znamená to, že jde o koaliční návrh, jehož schvalování má jasná pravidla. Je to závazek pro všechny koaliční poslance prosadit ten návrh tak, jak je předložen, a nehlasovat s opozicí pro pozměňovací návrhy, které nebudou projednány v koalici," řekl iDNES.cz Kalousek poté, co vláda i bez přítomnosti ministrů za TOP 09 daňovou reformu schválila.

Improvizujeme v dostupnosti sociálních dávek, tvrdí šéf poslanců VV

Na svém facebookovém profilu se Bárta v neděli kriticky opřel i do sociální reformy, kterou budou poslanci schvalovat příští týden.

"Je dobře, že schválenou sociální reformou omezíme příživnictví zneužívání dávek, ale v oblasti podpory invalidů hazardujeme s tím, zda budou zachována pracovní místa. A improvizujeme v odpovědnosti i dostupnosti sociálních dávek," míní Bárta.

Radek John

Přenesením výplaty dávek na úřady práce se počet kontaktních míst sníží ze 415 na 409. "Nám jde o to, aby nedošlo k poklesu počtu kontaktních míst, který by poškodil občany," řekl po jednání lídrů vládní koalice předseda VV Radek John.

Do konce listopadu přesto podle Nečase ministerstvo práce vypracuje analýzu možnosti rozšíření počtu míst, kam si budou moci lidé pro dávky přijít. "Jde o to, že v některých horských oblastech je to složitější," připustil Nečas. Strany vládní koalice se už dohodly, že sociální karta nebude pro příjemce dávek povinná. Vyhnout se jejímu užívání nebudou moci jen ti, kdo zneužívají dávky v hmotné nouzi.

Výše rodičovského příspěvku se sjednotí na 220 tisíc korun, pro zdravotně postižené budou nově jen dvě dávky

Vláda chce také prosadit sjednocení výše rodičovského příspěvku při dvouleté, tříleté a čtyřleté variantě na 220 tisíc korun - bude už jedno, zda ji rodiče budou chtít čerpat dva, tři nebo čtyři roky.

Novela zákona o zaměstnanosti předpokládá, že na podporu v nezaměstnanosti budou mít nárok lidé, kteří odpracovali rok za uplynulé dva roky místo nynějších tří. Nárok na ni budou mít nově i studenti, kteří zároveň pracují a platí pojištění. Z evidence úřadu práce ale budou vyřazeni lidé, kteří odmítnou bez vážných důvodů nabídku prospěšných prací v rozsahu až 20 hodin týdně.

Zdravotně postižení budou dostávat místo současných několika dávek dvě - na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu má činit 400 korun měsíčně. Mezi příspěvky na zvláštní pomůcky patří dotace na automobil. Vláda navrhla 100 tisíc korun na pět let, podle pozměňovacího návrhu by to mohlo být 200 tisíc korun na deset let.

Změnit se má i systém posuzování nároku na příspěvek na péči. Má být vázán na sociální službu, dostávat ho už nemají přímo ti, kdo žádají. Může to ale být rodinný příslušník, který o dotyčného pečuje. O 1000 na 6000 korun by se měl zvýšit příspěvek na péči o dítě ve druhém stupni postižení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video