Vít Bárta tvrdí, že nervozita Miroslava Kalouska plyne z toho, že se mu nedaří prosadit některé jeho záměry. Tvrdí také, že Kalousek pomáhá části ODS oslabit premiéra Petra Nečase.

Vít Bárta tvrdí, že nervozita Miroslava Kalouska plyne z toho, že se mu nedaří prosadit některé jeho záměry. Tvrdí také, že Kalousek pomáhá části ODS oslabit premiéra Petra Nečase. | foto: Petr Topičpro iDNES.cz

Bárta: Kalousek pomáhá části ODS oslabit Nečase, proto vytáhl kmotry

  • 125
Vít Bárta tvrdí, že ministr financí Miroslav Kalousek pomáhá posttopolánkovskému křídlu v ODS oslabit premiéra Petra Nečase. Tím si šéf poslanců VV Bárta vysvětluje i Kalouskův výpad vůči Nečasovi, že je premiérem jen díky kmotrům. Bárta také v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že na církevní restituce v rozpočtu nejsou peníze.

V posledních dnech si politici v koalici posílají obzvláště ostré vzkazy. Premiér od ministra financí slyšel, že je premiérem jen díky kmotrům, Nečas ministru Kalouskovi opáčil, že se obává o jeho psychické zdraví, o vás Kalousek řekl, že vůbec nevíte, co chcete. Proč tak všem tečou nervy, když prakticky vše, co koalice chce, v parlamentu prosadí?
Jsou dvě věci, na kterých všem velmi záleží. A myslím, že je společnost ne úplně vnímá. Tou první je, že u důchodové reformy byla ambice snížit sociální pojištění a zároveň tuto rozpočtovou ztrátu příjmů vykrýt zvýšením DPH. Jde o to, že tento záměr Věci veřejné, pan prezident, ale i Hospodářská komora nepřijaly, ale ministr financí se to znovu v létě pokusil prosadit tím, že do daňové reformy vnesl tezi o převodu superhrubé mzdy na hrubou. Připravoval tak výpadek ve státní kase zhruba ve výši 20 miliard a pokusil se vytvořit tlak na Věci veřejné, aby kývly na sjednocení DPH na 19 procent, jinak nedostaneme 9 miliard pro dopravu.

Vy tvrdíte, že ministr financí je naštvaný hlavně proto, že mu nevychází jeho záměr zvýšit více daň z přidané hodnoty a sjednotit ji na 19 procent?
Jednoznačně mu nevychází tento záměr. Pro dopravu získaly Věci veřejné čtyři miliardy navíc, ale nepřistoupily na další zvýšení DPH a říkáme, že si nyní nemůžeme dovolit takovou změnu daně z příjmu fyzických osob, která by znamenala výpadek příjmů pro stát ve výši 20 miliard korun.

Před kongresem ODS je snaha dát premiérovi nálepku kmotrů

To mluvíte o postojích VV k rozpočtu a daňové reformě, ale nevysvětluje to, proč ministr financí tak tvrdě mluví o premiérovi Nečasovi, o němž řekl, že je premiérem jen z vůle kmotrů ODS.
To je ten druhý důvod. Od dubnové krize v koalici, za pomoci přeběhlíků Kočí, Škárky a Humla a s aktivitou pana Tluchoře, tady byla snaha o zásadní změnu poměrů v ODS a posílení posttopolánkovského křídla, které má velmi blízko k Miroslavu Kalouskovi. To, že se blíží kongres ODS, je důvod, proč je třeba vytvořit posttopolánkovskému křídlu větší prostor a destabilizovat premiéra. Ideálně mu dát nálepku, že je premiérem z vůle kmotrů. Bez ohledu na to, že realita je přesně obrácená.

Tvrdíte, že ministr Kalousek postupuje ve shodě s částí ODS, která si nepřeje Nečase v čele ODS nebo dokonce v čele vlády?
Minimálně ho chce před kongresem ODS oslabit. Osa Jurečko - Pospíšil - Tluchoř je zcela hmatatelná a patrná už od dubnové krize.

Mimochodem na vládě se měla stát věc, kterou ministr financí kategoricky popírá, vicepremiérka Peake ji nechce komentovat a premiér tvrdí, že si nevzpomíná. Když se členové vlády bavili o tom, jak ministr financí jakémusi mladíkovi nafackoval na ulici, který ho urážel, Peake to Kalouskovi vytkla. On jí měl opáčit, že se zachoval jako chlap, ale když ji tak vidí, tak ona nikdy žádného chlapa neměla. Něco tak neuvěřitelného se opravdu stalo, máte o tom informace od vašich ministrů?
Mám o tom od našich ministrů jasnou zprávu. A očekáváme, že se pan Kalousek ženě, dámě omluví. Vidím obrovský kontrast mezi gentlemanem, jakým je kníže Schwarzenberg, a Mirkem Kalouskem. A pevně věřím, že TOP 09 ten kontrast ztlumí tím, že se pan Kalousek Karolíně Peake omluví.

Poslanci Karolína Peake a Vít Bárta

I hlasy ministrů za Věci veřejné prošel na posledním jednání vlády návrh rozpočtu na příští rok. Vy jste dohodou o rozpočtu podmiňovali souhlas s církevními restitucemi, o nichž bude vláda jednat. Takže teď už je bez problému podpoříte?
Problém státního rozpočtu je ten, že těsně před jeho schválením ve vládě vydal Mezinárodní měnový fond zásadní korekci odhadu růstu české ekonomiky pro příští rok, zhruba o jeden procentní bod směrem dolů. A je to velmi zásadní signál, který nám říká, že česká ekonomika neporoste tak rychle, jak rozpočet očekává. Znamená to, že na daních stát vybere o nějakých 12 miliard korun méně.

Dvě miliardy na vyrovnání s církvemi teď v rozpočtu nejsou

Než se zeptám, jak by se to podle vás mělo řešit, zopakuji původní otázku. Dohodli jste se na rozpočtu. Podpoříte teď církevní restituce?
Pro nás stále platí, že respektujeme, že je třeba provést vyrovnání s církvemi. Ale moje žena i Michal Babák se při jednání vládní komise s církvemi pana Kalouska opakovaně ptali, jestli má zdroj pro krytí nákladů spojených s církevními restitucemi. A on jim řekl, že to není úkol pro tuto komisi a že to vyřeší vláda. Tím, že dnes máme návrh rozpočtu, o němž už teď víme, že nám nejspíš bude chybět 12 miliard korun, je o to palčivější otázka, kde vzít peníze na církevní restituce. A je jednoznačné, že najít další 2 miliardy pro církevní restituce je obtížné. Ale to neznamená, že se nelze s církvemi vyrovnat. Je třeba otázka, zda by to nešlo řešit správou majetku v určitém fondu, tak aby se z výnosů fondu na to našly prostředky.

Vy teď rýsujete úplně novou variantu církevních restitucí? Nebo jen říkáte, pojďme vrátit majetek, ale finanční část restitucí vyplaťme až později?
Jen říkám, že to, že na to nejsou peníze ve státním rozpočtu, ještě neznamená, že neexistuje způsob, jak je najít. Nedokážu si ale představit, že by se na to, jak pracovní skupina vytvořila návrh na vyrovnání s církvemi, teď ve státním rozpočtu daly najít prostředky.

To, jak je to teď navrženo, by teď podle vás Věci veřejné neměly podpořit?
Pevně doufám, že pan ministr financí nám objeví tu skrytou rezervu státního rozpočtu, kde se na to peníze najdou. Nebo budeme zodpovědně hledat jiný zdroj financování. Pan ministr je velmi schopný ministr a jsem přesvědčen, že ten výpadek příjmů, který rozpočtu v příštím roce hrozí, není tak zásadní problém, abychom ho museli překopávat. Například v kapitole správa státního dluhu je dostatečná rezerva na to, aby se pokryl mínus na straně výběru daní.

Počítá teď rozpočet s miliardami, které by mělo přinést zdanění hazardu?
Nás trápí to, že státní rozpočet s těmito penězi nepočítá. Přitom je to podle nás jeden ze zdrojů, které je třeba do rozpočtu dostat.

Vít Bárta na mimořádné tiskové konferenci VV vysvětloval, proč ministři z jeho

Neznamená to, že ministr financí prostě jen nepočítá s těmito příjmy, protože daňová reforma ještě nebyla schválena? A že se to třeba ani nestihne do konce roku?
Já pevně doufám, že ministr financí dodrží dohodu danou dodatkem ke koaliční smlouvě, který si Věci veřejné tvrdě vybojovaly a že hazard od 1. ledna 2012 zdaněn bude.

Ještě vyšší DPH Věci veřejné nechtějí

Premiér, ministr financí a teď i vy upozorňujete, že návrh rozpočtu je sestaven podle nějakých čísel, ale že realita bude jiná. Že budou nižší příjmy. Premiér Nečas i ministr financí Kalousek říkají, že by se v takovém případě měla na stůl vrátit varianta jednotné DPH ve výši 19 procent s výjimkou pro léky a knihy. Jakou variantu navrhujete a podporujete vy, aby se nezvýšil schodek?
Ministr financí má v rozpočtu v několika kapitolách "vatu", která by měla postačit, aby se případný výpadek příjmů nahradil. Ta vata je jednak u obsluhy státního dluhu. Pak jsme v parlamentu prosadili velmi tvrdou sociální reformu s cílem snížit zneužívání sociálních dávek a tento cíl není promítnut v kapitole ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Stále tedy platí, že VV by ani při nižším růstu ekonomiky a nižších příjmech státu nekývly na DPH 19 procent?
Pevně doufám, že brzy začne zasedat koaliční komise pro veřejné rozpočty, kde musí být cílem revize celé koaliční smlouvy z hlediska reálnosti jednotlivých priorit a cílů, u kterých je zjevné, že pokud máme v roce 2013 ušetřit 30 miliard a rok později dokonce 60 miliard, tak si musíme říci, kde na to vezmeme a kde budeme škrtat. Považoval bych za nesprávné informovat veřejnost o nápadech Věcí veřejných dřív, než je probereme s ministrem financí a s ODS. Přečetl jsem si od pana ministra financí, že měníme názor každou chvilku a já si naopak myslím, že to, co je od února - od přípravy důchodové reformy - sporem, je stále stejné a Věci veřejné mají pořád stejný názor.

To znamená, že si stále myslíte, že by se měly mírně zvýšit daně firmám a že by měly vzrůst daně lidem s nejvyššími příjmy?
Jednoznačně. To jsou recepty, které vidíme jako velkou příležitost pro zvýšení příjmů státního rozpočtu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue