Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Apel na vlastenectví a strach. Radikalizovat se může každý, říká expertka

  19:23aktualizováno  18. listopadu 18:56
Strach, mnohdy i neopodstatněný, či vycházející z nedostatku informací, může být příčinou vzdoru i agrese. Radikalizovat se může za určitých okolností prakticky každý, říká v rozhovoru pro iDNES.cz odbornice na extremismus Barbora Vegrichtová.

doc. PhDr. Barbora Vegrichtová, Ph.D., MBA | foto: Archiv odbornice

Z mojí zkušenosti na minulé demonstraci byla velká část lidí, kterým krize – zatím – nezpůsobila žádné existenční potíže. Co je podle vás faktorem, že i právě takoví lidé se nyní radikalizují?
Mnoho lidí jen využívá právo vyjádřit svůj názor, a to z rozmanitých důvodů. Nemusí se jednat nutně o radikalizační fázi. Spouštěčem k aktivismu mohou být různé události či faktory, ať již osobní či zapříčiněné množstvím protichůdných informací, které přijímají ze zpravodajství, sociálních sítí či nejbližšího okruhu známých.

Odolnost vůči zátěži různého druhu je také velmi individuální a každý jednotlivec reaguje na tento tlak specifickým způsobem. Je důležité si ovšem uvědomit, že ne všechny informace v online prostředí se zakládají na pravdě a některé mohou být zavádějící či manipulativní. Toto může být posléze spouštěčem neadekvátních reakcí i sklonu podléhat spikleneckým tvrzením, hoaxům a dezinformacím.

V lednu chci „masakr“, vzkázal lídr protestů proti vládě, chudobě i válce

Je třeba možné říci, že velkou část tvoří lidé, kteří se jen bojí, případně jsou prostě nespokojeni?
Neznám jednotlivé příběhy a motivaci zúčastněných, takže nelze zcela jednoznačně odpovědět. Ovšem strach, mnohdy i neopodstatněný, či vycházející z nedostatku informací, může být příčinou vzdoru, ukvapených soudů, agrese. A někdy i násilí. Je velmi důležité o zásadních tématech současné doby diskutovat a informovat veřejnost o rizicích manipulace s informacemi a konspiračních teoriích různého druhu.

Existenční obavy či neúměrná dramatizace vybraných událostí na sociálních sítích a veřejném prostoru obecně může zapůsobit na některé jedince velmi silně a pod vlivem sociálních bublin či jiných mechanismů se může prohloubit jejich frustrace a stres.

Apel na vlastenectví, zanícený patriotismus a vyvolávání obav o budoucnost českého národa patří k využívaným narativům různých alternativních hnutí a mnohdy i extremistických skupin.

Jaké skupiny obecně jsou nejnáchylnější k radikalizaci? Třeba co se týče věku, politické orientace nebo světonázoru obecně?
Soudobé poznatky nám ukazují, že radikalizovat se může za určitých okolností prakticky každý. Zobecňování či paušální profilace určitých skupin podle sociálního statusu, politického přesvědčení, genderu, věku či vzdělávání by byla spíše kontraproduktivní.

V širším kontextu lze ovšem říci, že tendence k radikalizaci mohou mít lidé, které prožívají určité složité chvíle v životě hypersenzitivně, jsou z různých příčin frustrovaní, trpí psychickými problémy nebo se neorientují v současné přemíře informací. Je nutné tyto stavy napříč různými sociálními skupinami nepodceňovat a věnovat jim patřičnou míru pozornosti.

doc. PhDr. Barbora Vegrichtová, Ph.D., MBA

  • Bezpečnostní konzultantka, jejím cílem je zvýšit povědomí o problematice terorismu, radikalizace a kriminalitě gangů.
  • Vystudovala Policejní akademie ČR v Praze a Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, obor Speciální pedagogika.
  • Téměř 20 let působila u Policie ČR, věnovala se drogové problematice, posléze na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) extremismu a terorismu.
  • Je pedagogická a akademická pracovnice Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze.
  • Je členkou České kriminologické společnosti.
  • Napsala knihy Hrozba radikalizace (2019), Gangy (2017), Symbolika kriminálního tetování (2016) nebo Propagační metody politického extremismu (2014).

Myslíte, že Ladislav Vrabel a další tomu, co lidem tvrdí, skutečně věří, nebo jen využívají situaci?
Nemám natolik detailní informace o pohnutkách jednotlivých lidí či skupin. Historie i odborné poznatky ovšem ukazují, že rozjitřená nálada ve společnosti a jistá míra destabilizace hodnotového systému může posloužit různým hnutím, včetně těch radikálních, jako příležitost k expanzi a celkové mobilizaci. Flagrantní ukázkou bylo rozšíření nespočtu konspiračních teorií v souvislosti s pandemií covidu nebo s migračními vlnami uplynulých dvou dekád.

Efektivním nástrojem k zmírnění těchto nálad je apel na ověřování informací a rozvoj zdravého kritického myšlení napříč veřejností. To je v současnosti velká výzva především pro představitele státu, různé odborné instituce, bezpečnostní aparát i akademickou komunitu.

Je to horší než před 1989, tvrdí muž, jehož vidí v čele vlády „dobyvatel ČT“

Funguje podle vás Vrabel jako postava vůdce? V čem je jeho charisma, kterému lidé věří, přestože je o něm známo tolik kompromitujících věcí?
V průběhu historie České republiky se v rámci radikálního spektra, ale i reálné politické scény, objevilo mnoho vůdčích osobností a rétorů různých skupin, které využily společenské situace či určitých témat, která obecně znepokojují veřejnost. Ve veřejném prostoru to nepředstavuje nic nového. Bylo by spekulativní hodnotit, jaké má konkrétní osobnost charizma či vliv. To ukáže spíše dlouhodobé pozorování, charakter jednání takové osoby a vývoj v následném období. V krizových situacích ovšem může veřejnost mít tendenci k radikálním názorům či alternativním skupinám, které vybočují ze společenského mainstreamu, operují s lidskými emocemi a strachem.

Demonstranti podporující iniciativu „Česko na 1. prvním místě“ před budovou České televize. Na snímku je svolavatel akce Ladislav Vrabel. (17. listopadu 2022)

Je podle vás Chcípl PES nebo třeba SPD už „málo radikální“?
Radikální názory se v současné době objevují napříč společností, přičemž doménou se stává online prostředí. Ale příležitostí pro ventilaci nespokojenosti či frustrace mohou být právě i veřejná shromáždění.

Nelze hodnotit konkrétní organizaci či uskupení, ale vždy je zapotřebí se zaměřit na konkrétní případ či člověka a projevy hodnotit ve vzájemných souvislostech. Objektivita, ověřování pravdivosti výroků a veřejně prezentovaných informací je zásadní pro nezaujaté posouzení každého subjektu.

Roli hraje i osobní situace

Demonstrující se často přiklání k podpoře Ruska, například ve válce na Ukrajině, přestože mnoho z nich socialistický režim zažilo. Jako by si na to ale už vůbec nepamatovali. Je toto podle vás součást cílené manipulace?
Účastníci obdobných demonstrací představují zpravidla velmi různorodou skupinu. Takže i motivace jejich účasti může být specifická. Může se jednat o osoby tíhnoucí k levicovému i pravicovému politickému smýšlení či světonázoru či jiné jedince prožívající jisté události s vyšší senzitivitou. Osobní situace též sehrává podstatnou roli.

Prožívání a vnímání historických souvislostí je také velmi subjektivní. Individuální paměť může být ovlivněna či zkreslena zahlcením rozporuplnými informacemi i propracovaností spikleneckých teorií. Ty se často tváří jako odhalení skutečné pravdy. Démonizace určitých událostí, takzvané „hraní na city“ či obsedantní hledání viníka určitých situací navzdory reálným zjištěním a faktům je tradiční výbavou propagandy extremistických hnutí i dalších hybridních uskupení různého druhu.

Proč právě heslo „Česko na prvním místě“ a české národní symboly u radikalizujících se uskupení tak dobře fungují?
Apel na vlastenectví, zanícený patriotismus a vyvolávání obav o budoucnost českého národa představuje a stále patří k obecně využívaným narativům různých alternativních hnutí a mnohdy i extremistických skupin.

Zkušenost ukazuje, že je to efektivní nástroj, který může zafungovat jako mobilizační mechanismus pro mnoho lidí. Z tohoto důvodu je často využíván v rétorice podobných veřejných shromáždění, symbolice i diskusích na sociálních médií a komunikačních platformách.

Státní symboly hojně využívají také extrémistická pravicová hnutí. Právě proti údajnému „nacismu“ na Ukrajině se však velká část lidí vymezuje a ospravedlňuje jím chování Ruska. Kde je podle vás ta pomyslná dělicí čára, kdy se od „vlastenectví“ názory přehoupnou k extremismu?
Dělící čára je jednoznačně vymezena ústavním pořádkem a platnou legislativou. Lidská práva a svobody končí tam, kde začínají lidská práva a svobody druhého jedince. Jakákoli rétorika či výzvy ospravedlňující násilí různého druhu ve jménu ideje či jakkoli interpretovaného světonázoru jsou v demokratickém státě neakceptovatelné.

Zpochybnění role ČT může vést k radikalizaci

Proč je podle vás pro demonstranty tak klíčová Česká televize?
Česká televize představuje klíčového arbitra nezávislého zpravodajství a veřejnoprávní médium garantujícího objektivitu informací. Zpochybnění její role by mohlo posloužit k aktivizaci či radikalizaci širšího společenského spektra. Tento zájem radikálních hnutí na snižování objektivity veřejnoprávního zpravodajství bylo možné pozorovat i v předcházejících letech.

Ladislav Vrábel a Jiří Rajchl, stejně jako další demonstranti, tvrdí, že se ČR zase ocitla v době, „kdy platí jenom jedna jediná pravda a kdy dochází k omezování svobody slova a projevu“. Je však zjevné, že to tak není. Proč je ale takový narativ tak populární?
Názory založené na stereotypech, předsudcích a konspiračních teoriích obskurního charakteru přitahují pozornost osob procházejících stresem nebo náchylnějším k neobjektivním soudům a černobílému vidění světa.

Realita dnešních dnů ukazuje, že je čím dál obtížnější těmto problémům čelit a je třeba zásadních systémových řízení. Klíčovými kroky musí být systémové změny včetně reformy školství, celoplošné osvěty, výchova k digitální gramotnosti, práce s informacemi, jejich ověřování, a především schopnosti změnit své postoje, pokud byly založeny na klamu, lži či toxické manipulaci.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...