Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střelec z banky byl agresivní a psychicky labilní, přesto dostal zbrojní průkaz

  0:01
Muž, který přepadl na konci roku v Příbrami banku a vzal si rukojmí, měl čerstvě zbrojní průkaz. Ačkoli podle rodiny trpěl psychickými problémy. Ministerstvo vnitra však psychologická vyšetření na zjištění zdravotní způsobilosti pro vlastnění zbraně neplánuje.
Soud poslal do vazby muže, který v pátek 28. prosince 2018 přepadl banku v...

Soud poslal do vazby muže, který v pátek 28. prosince 2018 přepadl banku v Příbrami. | foto: iDNES.cz

Osmadvacetiletý Matouš V. před čtyřmi měsíci zmlátil svého otce. Bil ho hlava nehlava a řval, že mu do jídla sype prášky, jimiž ho chce zabít. Otec se ho od té chvíle bál. Vyhodil ho z domu, ale neměl srdce nechat ho na ulici, neboť byl stejně jako zbytek rodiny přesvědčen, že syn potřebuje pomoc psychiatra. Dal mu proto aspoň peníze „do života“, na lepší start.

Matouš je utratil po svém – udělal si zbrojní průkaz a koupil pistoli.

Tři dny před koncem roku přepadl banku na náměstí v Příbrami a devět lidí vzal jako rukojmí. Prý proto, aby na sebe strhl pozornost a mohl podat trestní oznámení, které však blíže neupřesnil.

Jeho příběh přináší ještě jedno závažné zjištění – jak snadno a legálně získají zbraň i lidé, kteří mohou být pro okolí nebezpeční.

„Táta se bráchy bál. Po tom incidentu zavolal policii, přijela policistka, ale řekla, že dokud nic neprovedl, nemohou nic dělat. Stejně jako když jsme říkali, že se musí léčit, jít k psychologovi nebo psychiatrovi, všichni krčili rameny, že dokud tam nepůjde sám, nic nezmůžou. A on se léčit nechtěl,“ vzpomíná Matoušův bratr Miroslav. „Já jsem už dlouho říkal, že má sklony k agresivitě a že to špatně skončí. Nechápu, jak mu mohl někdo dát zbrojní průkaz,“ kroutí hlavou. „Je jen štěstí, že to přepadení banky neskončilo tragédií,“ dodává.

Matouš pochází z osady u Milína na Příbramsku. Všichni ho tu znají. Jako podivína. Jeho švagrová líčí, jak vydržel dlouhé hodiny stát na zahradě a upřeně se dívat do jednoho místa. „Klidně pět šest hodin,“ říká. Také ona je přesvědčena, že mladý muž má psychické potíže, že trpí paranoiou či schizofrenií.

Bratři Miroslav a Matouš se posledních deset let téměř nestýkali, byť bydleli jen tři kilometry od sebe ve vedlejších vesnicích.

Matouš bydlel s otcem a babičkou v domě na konci vesnice. Žil však ve svém vlastním světě. Stranil se lidí a kamarády, které měl z dospívání, kdy se učil automechanikem, postupně ztrácel. „Podle něj byli všichni zlí a špatní, trpěl představou, že mu chtějí ublížit,“ popisuje Miroslav a dodává, že bratrův už tak špatný psychický stav ještě zhoršovalo časté kouření marihuany.

„Pak přišel s tím, že si dělá zbrojní průkaz, dostat ho ale musel, až když odsud (z domu) odešel. A to bylo před čtyřmi měsíci. Na co ho potřeboval, nechápu. Stejně jako nechápu, proč přepadl tu banku, vrtá mi to hlavou. Nekomunikuje se mnou a advokátovi to také zakázal,“ vypráví otec Miroslav. O synovi mluví ochotně, ale dušuje se, že pořádně neví, čím se poslední roky na údajných brigádách živil, zda opravdu pracoval v kovohutích v Příbrami, jak tvrdil, nebo kde po odchodu z domu poslední čtyři měsíce žil.

Trestaný a také konfliktní?

Matouš už jednou skončil před soudem, bylo to za krádež, kterou spáchal v roce 2011. Dostal podmínku. Jeho agresivita narůstala. Matoušův otec připouští, že ho syn napadl. Příbramská policie odmítla prozradit, zda řešila konflikty v této konkrétní rodině. Nicméně potvrdila, že v Milíně zasahovala.

„Za loňský rok řešili policisté na Milínsku celkem osm přestupků proti občanskému soužití, kdy šlo o napadání mezi rodiči a dětmi. A z toho dva případy jsou v Milíně a okolí,“ uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Matouš vešel do UniCredit bank na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami 28. prosince v půl třetí odpoledne. V tu chvíli bylo v bance kromě něho devět lidí – dva zaměstnanci a sedm klientů. Jednoho propustil, zbylých osm zadržoval s pistolí v ruce několik hodin. Podle svědků dokonce pro výstrahu vystřelil do stropu (jak ho zásahovka zadržela, se podívejte zde).

Nikdo netuší, proč šel do banky

Motiv byl nejasný. O peníze mu nešlo, vyjednavači řekl, že chce na sebe upozornit a podat jakési trestní oznámení. Když později přestal s policií mluvit, komando Útvaru rychlého nasazení vtrhlo dovnitř. Bankou zaduněly silné exploze rozbušek a policisté muže zneškodnili. Teď mu hrozí dvanáct let vězení. Ani soudci, který rozhodoval o vazbě, důvody svého činu nevysvětlil. „Využil svého práva a nevypovídal,“ řekl předseda soudu v Příbrami Miloslav Boudník.

Jak je možné, že měl Matouš V. zbrojní průkaz a mohl legálně nosit zbraň? Zvlášť když už byl trestaný a podle příbuzných je psychicky nemocný a agresivní?

„Od odsouzení v případu trestného činu spáchaného v roce 2011 uplynulo více než pět let, proto byl muži jeho trest dle zákona zahlazen. V tuto dobu muž splňoval podmínky trestní bezúhonnosti, a tak splnil i zákonné podmínky k držení zbraně,“ řekl mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

Kromě bezúhonnosti se zjišťuje i to, jestli žadatel v posledních třech letech nespáchal více než jeden přestupek proti občanskému soužití nebo veřejnému pořádku, jestli příliš nepije nebo nebere drogy. Jenže když nejsou incidenty hlášeny, úřady se o nich nedozvědí.

Zjišťuje se také zdravotní způsobilost. Zdá se však, že prohlídka alespoň u některých obvodních lékařů a si končí zjištěním, jestli dotyčný dobře vidí. Přečte pár písmen z podsvícené tabule a má potvrzení o zdravotní způsobilosti držet a nosit zbraň. Psychotesty povinné nejsou. Na ty obvodní lékař může poslat jen žadatele, u něhož má pochybnosti, nebo toho, kdo se už léčí s psychickými potížemi. Jenže Matouš V. se neléčil.

Pokud by navštívil psychiatra a ten odhalil duševní poruchu nebo poruchu chování, byl by to důležitý faktor, jenž omezuje zdravotní způsobilost. Překážkou přitom nemusí být jen diagnostikovaná schizofrenie nebo paranoia, ale třeba i poruchy sociálního přizpůsobení, „sklon k přestupování norem, předpisů a zákonů, opakující se konflikty s autoritami, sklon k vyvolávání konfliktů s druhými“. Matouš V. k psychiatrovi nešel. Nikdo ho k tomu nedonutil; ani příbuzní. A lékař tudíž o jeho chování a sklonech nevěděl.

Povinné psychotesty

Už roky mluví politici o tom, že tuto praxi je potřeba změnit. Diskutují vždy, když dojde k neštěstí. Třeba po střelbě muže v Uherském Brodě, který v únoru 2015 v restauraci Družba zastřelil osm lidí a pak spáchal sebevraždu. I on měl zbraň legálně.

Psychiatři jsou pro zavedení povinných psychotestů. „Když je musí podstupovat řidiči nákladních aut nebo ti, kdo porušili dopravní předpisy, měli by na ně chodit i žadatelé o zbraň,“ míní psycholožka Hana Honzíková. „Můžou pomoct hned na začátku selektovat lidi, kteří jsou impulzivně agresivní a nezvládají emocionální výkyvy,“ dodává psychiatrička Tereza Sejkorová Benešová.

Ministerstvo vnitra je však jiného názoru. Povinná psychologická vyšetření pro všechny nezavedlo a ani to neplánuje. „Považujeme stávající úpravu za dostatečnou,“ říká Jiří Korbel z ministerstva vnitra.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...