Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blue Helvetica, to byl parádní kus, říká o zbrani z Vysočiny balistik

  18:07
Dostat se za kovové dveře Odboru kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) v Brně v Kounicově ulici, to není jen tak. Na nějaké dlouhé rozhovory tu nemají čas, místnosti jsou doslova obložené "zakázkami".

Zdeněk Herauf spolupracuje třeba s vyšetřovateli případu smrti myslivce na honu v Kněžicích. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Pokud na Vysočině dojde ke spáchání trestného činu střelnou zbraní, zajištěné stopy zpravidla končí v rukou policejního experta na brněnské kriminálce.

MF DNES se podařilo vyzpovídat odborníka na balistiku Zdeňka Heraufa. Ten se podílel například na prověřování zastřelené manželské dvojice ve Slavíkovicích na Jemnicku, na stole má i případ mrtvého myslivce u Kněžic na pomezí Jihlavska a Třebíčska.

Vybavíte si nejzapeklitější případ, který se i díky vašemu posudku podařilo vyřešit?
Zpravidla nesleduju další vývoj případů, pro které jsem zpracovával posudky. A ani se nesnažím pátrat po předcházejících okolnostech. Je to jednak z důvodu zachování objektivity zkoumání, ale taky si chci chránit duševní pohodu. Například, když se na místě činu dozvíte, že manžel zastřelil manželku a pak sebe a zůstaly po nich malé děti, které tam někde pláčou, tak se vás to musí dotknout. To neštěstí absorbujete, myslíte na svoji rodinu a těžko se z toho dostáváte.

Zdeněk Herauf (48)

  • Vystudoval strojní fakultu na Vysokém učení technickém v Brně a pak i obor konstrukce zbraní a munice na vojenské akademii.
  • Balistice se věnuje šestnáct let. Má za sebou také studijní pobyty a znalecké zkoušky v Kriminalistickém ústavu Praha.

Něco podobného se stalo loni na Třebíčsku ve Slavíkovicích.
Ano, nepříjemná záležitost.

Policie pak v oficiálním vyjádření sdělila, že se střílelo upraveným samopalem. Kde se v Česku sežene taková zbraň?
Zpravidla jde o původně úředně znehodnocené (takzvaně deaktivované) zbraně, které jsou v nelegálních dílnách zpět upravovány do střelbyschopného stavu. Tito upravovatelé zbraň mnohdy dostanou do takové podoby, že na první pohled nerozeznáte, že byla reaktivována. Snad jen podle úředních značek, které občas zůstanou zachované. Při střelbě z takovéto zbraně je ale vysoké riziko havárie a zranění střelce. Osobně jsem viděl zle potrhané ruce.

Při honu u Kněžic na Jihlavsku loni v prosinci zemřel jeden z účastníků. Byl zastřelen. Předpokládám, že i k tomuto případu jste dělal expertizu.
Snažím se ji dokončit. Jsem docela zavalen prací, ovšem jisté kauzy se musí upřednostnit. Ale i kdybych už měl výsledek, nemohl bych s ním seznámit novináře.

Dobrá, to respektuji. Zkuste zapátrat v paměti a vzpomenout si na nějaký třeba kuriózní případ.
Jeden, a shodou okolností z Vysočiny, se mi vybavuje. V jedné obci někdo v noci, asi posilněn alkoholem, prostřílel okna a dveře bistra. Na místě bylo zajištěno množství nábojnic. Zřejmě to byla malá vesnice, kde nebylo moc držitelů střelných zbraní. Policisté vytipovali podezřelého a požádali ho, aby předložil svou zbraň ke zkoumání.

A co následovalo?
Ten dotyčný zřejmě tušil, že něco takového může nastat, tak se na to připravil. Hlaveň zdeformoval na kovadlině a další díly zbraně přejel na brusce.

Jaký byl pohled na tu deformovanou zbraň?
Velmi žalostný a přiznám se, že jsem to bral trochu jako výzvu. Navíc to byl můj oblíbený typ. A tak jsme si s kolegy řekli, že když nás chce zkoušet, podíváme se, jak až byl důsledný. Na závěru zbraně zůstala zachovaná jedna hrana, která se u tohoto typu podepisuje na nábojnici, což není až tak známé. Do té zbraně jsme dali jinou hlaveň, jiné komponenty a věnovali jsme se při zkušební střelbě pouze té jedné oblasti. Po týdnu práce jsme ztotožnili všechny stopy a bylo potvrzeno, že před bistrem střílela tato zbraň. Jestli byl majitel naštvaný dvojnásobně, nevím. Minimálně si znehodnotil zbraň za víc než patnáct tisíc korun a stejně mu to nebylo nic platné.

Co je vlastně objektem vašeho zkoumání?
Obvykle mi vyšetřovatelé předloží zbraň, nábojnici nebo střelu. Nebo se vyjadřuji k technickému stavu zbraně a její kategorii podle zákona. Pak to jsou objekty zasažené střelbou, například u oděvních součástí stanovujeme vzdálenost střelby v součinnosti s kolegy z oddělení chemie.

Kolik je v republice odborníků v kriminalistice v oboru balistika, jako jste vy?
Na krajských pracovištích OKTE je nás okolo šestnácti, plus se pár dalších kolegů připravuje. Já pracuji pro tři kraje - Jihomoravský, Vysočinu a Zlínský.

Stalo se vám už někdy, že si vás nějaký pachatel po propuštění z vězení našel a podal si vás?
To ne, ani o podobném případu ze současnosti nevím. Ale kolega, u kterého jsem se zaučoval, měl v kalendáři termíny, kdy mají propustit někoho, kdo mu u soudu vyhrožoval. Taky třeba jednou přišel a řekl: Tak ten a ten se oběsil v cele. Načež si ho vyškrtl ze seznamu možných potížistů.

Jakou střelnou zbraní v Česku nejčastěji končí životy lidí?
To je různé, neznám přesnou statistiku. S čím se setkávám, je častější použití legálně držené zbraně u sebevražd a neúmyslných událostí. K páchání trestné činnosti se zase více používají nelegálně držené zbraně (často právě ty reaktivované, původně znehodnocené) a zbraně volně prodejné, nejčastěji plynovky, které si může každý nad osmnáct let věku koupit.

Patrona, nábojnice, střela...

Náboj neboli patrona je kombinace střely, zápalky a střelného prachu, kde je vše umístěno v kovové nábojnici.
Nábojnice je tenkostěnné pouzdro, ve kterém je uložena prachová náplň, zápalka a střela náboje
Střela je objekt, který je střelnou zbraní vymrštěn směrem k cíli

Koukal jste na seriál Dobrodružství kriminalistiky, na díl o balistice?
Jasně. Myslím, že to bylo v pořádku. Pokud si dobře vzpomínám, šlo o případ z Německa ze
30. nebo 40. let minulého století, kdy na začátku pachatel střílel na vlak. U nás byly první dokumentované znalecké posudky z kriminalistické balistiky pro soud zhotoveny v roce 1928. Zprostředkovaně jsem měl možnost se seznámit i s posudkem slavného pražského puškaře Antonína Lebedy z roku 1848.

O co v tom případě šlo?
Tehdy byla při červnovém povstání v Praze zabita kněžna Windischgrätzová, pravděpodobně zbloudilou střelou, která ji zasáhla ho hlavy. Lebeda porovnával střelu vyjmutou z těla zabité ženy se zbraní zajištěnou u podezřelého střelce, studenta Maxmiliána Mauxe. Je zajímavé, že Lebeda už v té době používal stejné metody a postupy, jaké se používají teď. Vycházel z lékařské zprávy, z tvaru poškození okenní výplně, kterou střela prošla, velmi přesně se vyjadřoval k energii střely.

Setkal jste se s nějakou vyloženě výjimečnou zbraní? Třeba v rámci zbraňové amnestie před dvěma lety, doputovalo k vám něco, co se vymykalo?
To ano, a bylo to z Vysočiny a nic parádnějšího jsem za svou praxi neviděl. Byla to pistole SIG P-210, výroční model Blue Helvetica, který byl vyroben v omezeném množství k sedmistému výročí švýcarské konfederace. Na internetu jsem stejnou zahlédl v aukci za 11 500 eur. I taková zbraň si našla cestu přes černý trh sem do Česka. Když se mi ta pistole objevila na stole, řekl jsem si, že majitel je velmi šťastný muž.

Když se nábojnice povaluje nějaký čas v terénu, je pak na ní ještě co zkoumat? Neznehodnotí se?
To záleží na materiálu nábojnice. Pokud se jedná o civilní střelivo s mosaznou nábojnicí, tak ta je schopná si po celou dobu uchovat pro nás důležité znaky. Větší problém je u střel. Nositelem informací je plášť střely, který často bývá vyroben z oceli, která je potažená tenkou vrstvou tombaku (druh mosazi - pozn. red.). Navíc se při výstřelu povrch poškozuje vývrtem hlavně. Ve vlhku pak povrch koroduje. Zajímavou věcí je poznatek českého odborníka Bohumila Planky - takzvaná biokoroze.

Co to znamená?
Podstatou je to, že lidský organismus zasažený střelou, pokud po zásahu přežívá, vyvolává obrannou reakci a snaží se střelu fyziologickými procesy rozložit. Na povrchu střely vzniká ona biokoroze, vyhodnocením jejích stop se dá usuzovat doba, jak dlouho zasažený ještě žil.

A dá se vyčíst i to, jestli měla v určitém momentu dostatek energie někoho zabít?
Existují kritéria ranivosti, jsou to teoretické hodnoty vycházející z energie a ráže střely. Určují, zda by byla ještě schopná někoho zranit. Náš příklad z praxe? Neměli jsme zbraň, ani střelu ani nábojnici. Jen prostřelená kamna a úkol odpovědět na otázku: Dokázala by střela, která otvor v kamnech vytvořila, zranit člověka, který by jí stál v cestě?

Hodně teoretická otázka...
Zkoušeli jsme na střelnici různé zbraně a měřili energii, jaká je potřeba k proražení materiálu kamen a jaká musí být ráže střely, aby způsobila odpovídající velikost otvoru. Nakonec jsme se dostali k poměrně přesnému výsledku. Navíc se nám podařilo v dokumentaci k případu nalézt fotku otisku ocelového jádra střely uvnitř kamen. Což potvrdilo naši představu o typu střely, jejím původu i účinku. Z jedné díry v kamnech to byl dobrý výsledek. Ale není to běžné, někdy se zadaří, jindy ne.

Na jakou vzdálenost lze ještě zabít člověka střelnou zbraní?
Třeba dostřel výkonné lovecké pušky je 4,5 kilometru a po celé dráze má střela schopnost zabít. I střela z pistole vystřelená kolmo nahoru může být nebezpečná. Vylétne do maximální výšky, pak začne padat a postupně zase zrychluje. Síly odporu vzduchu ji zbržďují, ale i tak ta střela dosáhne rychlost více než 100 metrů za sekundu a může poranit.

Jaké zbraně jsou teď mezi lidmi nejrozšířenější?
Záleží, k jakému účelu jsou pořízeny. Například v kategorii "na osobní ochranu" teď vedou samonabíjecí pistole před revolvery, a to zpravidla v ráži devět milimetrů Luger. Ta ráže je kompromisem mezi výkonem a rozměry. Příslušné zbraně jsou účinné a ještě se pořád dají dobře schovat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...