Balbínova prozatímní národní knihovna na Letné

Balbínova prozatímní národní knihovna na Letné | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

Balbínovci nečekali. Otevřeli na Letné vlastní knihovnu

  • 205
Balbínova poetická strana se netradičním způsobem zapojila do sporů o novou budovu Národní knihovny. Nečekali na rozhádané politiky a na pražské Letné, kde by měla Kaplického "chobotnice" vyrůst, slavnostně zahájili provoz Balbínovy prozatímní národní knihovny.

Knihovna recesistů má podobu té části nábytku pro ukládání knížek, které se v češtině říká stejně jako instituci knihy shromažďující, opatrující a půjčující.

Balbínovci chtějí "podpořit moudré a naprosto nepolitické jednomyslné rozhodnutí pravicových zastupitelů, kteří řídíce se vkusem svého bývalého guru jsou připraveni zabránit špatnému vlivu cizáckých architektů na milované občany pražské a za cenu osobních obětí zabránit výstavbě Národní knihovny zde na Letné".

Narážejí tak na známé výroky prezidenta Václava Klause, kterému se návrh stavby světoznámého architekta Jana Kaplického nelíbí. - více zde

Nová budova knihovny je však dle balbínovců třeba, neboť ti se ptají, kam jinam by si lidé měli ukládat spisy současných politických představitelů. "Snad ne domů!" děsí se.

Vše Národní knihovně

V balbínovské dřevěné knihovničce, kterou je podle autorů možné zvýšit, snížit, přebarvit a v případě, že by se ukázaly další potřeby změn územního plánu, i kamkoli přesunout, je na jednotlivých policích vyhrazeno místo zejména pro spisy Václava Klause.

Rozděleny jsou na filozofická a historická díla, cestopisy, disidentské spisy a zvláštní místo čeká i na díla ekologická.

Dění na pokraji Letenské pláně ale nezpestřila jen balbínovská knihovnička, ale i zlatá, přibližně metr vysoká a co do tvaru relativně věrná maketa návrhu knihovny. Není však zřejmé, kdo ji na místo posadil.

Proti návrhu nové budovy knihovny vystoupila část pražských zastupitelů ODS, včetně primátora Pavla Béma. Spekuluje se o jiném místě, nové soutěži či úpravě původního návrhu. Premiér Mirek Topolánek řekl, že stavba knihovny není mezi vládními prioritami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video