Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa chce společně bojovat proti smrtící bakterii, Česko se nepřidá

  0:29
Evropa se snaží bojovat se superbakterií klostridií, která už v řadě zemí způsobila epidemii. Dva z pěti nakažených na nákazu zemřou. Česko se do boje nezapojuje. Přitom právě tady by se epidemie šířila rychle - v nemocnicích je minimum jednolůžkových pokojů.
Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce. Ilustrační foto

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce. Ilustrační foto | foto: ČTK

Klostridii se říká bakterie - zabiják nebo také superbakterie. Velmi snadno se šíří, špatně se léčí, antibiotikům odolává a nemocní mají po nákaze buď doživotní problémy, nebo vysílením rovnou umírají. Ztráta sil je taková, že jeden z lékařů pečující o nemocného známého vzpomíná, jak jej pacient po měsíci neúspěšné léčby prosil, aby jeho trápení ukončil třeba i násilím.

Třináct členských zemí EU se už memorandem zavázalo, že obrana před agresivním mikrobem a zajištění bezpečí pacientů v nemocnicích je pro ně momentálně nejvyšší prioritou, protože bakterie způsobila v mnoha zemích epidemii. „Navíc roční náklady celoevropsky dělají tři miliardy eur, takže je důvod k akci,“ řekla europoslankyně Karin Kadenbachová na úterní konferenci expertů v Bruselu.

Česko však mezi zavázanými státy není. „Je nutné zpřesnit diagnostiku nákazy, evidenci počtu nakažených a spolupracovat při léčbě,“ řekl imunolog Mark Wilcox z Británie, kde při epidemii během jediného roku zemřelo šest tisíc z osmi tisíc nakažených lidí.

Na mikrob, který způsobuje těžké průjmy vedoucí až k „proděravění střev“, totiž téměř neúčinkují antibiotika. V Česku přitom dosud žádná obrana, dokonce ani sledování počtu nemocných neexistuje.

Více lůžek, větší pravděpodobnost nákazy

Klostridie se šíří v nemocničním prostředí ze dvou důvodů - získává zde skvělé „otužovací“ podmínky k odolnosti vůči antibiotikům. A také tu jsou oslabení lidé, které je snadné napadnout. Přesto Česko ochranu pacientů před nákazou nijak systematicky neřeší. A jak přiznávají lékaři - země je v horší situaci než většina ostatních států Evropy.

„Studie u nás na Slovensku ukázala, že máme v nemocnicích pouze čtyři procenta jednolůžkových pokojů. Což je zlomek toho, jaký je průměr Evropy, a je to samozřejmě špatně,“ říká slovenský imunolog Pavol Jarčuška. V Česku se sice podobný průzkum neuskutečnil, ale lékaři odhadují, že číslo bude zcela srovnatelné - už proto, že v dřívějším společném státě se nemocnice budovaly podle stejného modelu. „Evropský průměr je pětadvacet procent jednolůžkových pokojů,“ říká imunolog Mark Wilcox z univerzity v anglickém Leedsu, jinak také hlava celoevropského tažení proti klostridiím.

V Česku jsou jednolůžkové pokoje jen v upravených a modernizovaných blocích nemocnic a nejčastěji jen pro ty, kdo si je mohou zaplatit coby nadstandard. Tam, kde jsou pokoje samostatné, se přitom infekce klostridiemi - a nejen jimi - dá zvládnout výrazně lépe. „My nakažené pacienty samozřejmě izolujeme, takže na pokoji zůstanou sami, ale blokujeme tím tu další postel v místnosti, která nám pak chybí,“ říká přednosta kliniky infekčních nemocí 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jiří Beneš.

Raději problém zamlčet

Primář mikrobiologie v pražské Fakultní nemocnici Motol Otakar Nyč říká, že nedostatek jednolůžkových pokojů je jedním z důvodů, proč české nemocnice nákazu klostridiemi příliš neřeší. „Vím o případech, kdy jedno oddělení nákazu raději zametlo pod koberec, než aby ji muselo přiznat a čelit tak problému, jak všechny ty pacienty izolovat, když není kde,“ upozorňuje.

Nebezpečná klostridie

● Bakterie se uchytí ve střevech, toxiny, jež produkuje, otráví organismus. Člověka vyčerpá těžký průjem. Antibiotika zabírají málo. 2 z 5 nakažených umírají do tří měsíců.

● Studie na 40 tisících pacientech ze 482 nemocnic v Evropě ukázala, že u 23 procent nemocných se tato diagnóza přehlédla . Počet nakažených se jen mezi lety 2008 až 2012 zvýšil ze 4 % na dvojnásobek.

Ve Velké Británii, kde vrcholila epidemie v roce 2007, se nakazilo 8 000 lidí, z toho 6 000 zemřelo.

V Rakousku bylo v roce 1997 hlášeno čtyři sta případů, loni už 3 300 případů, 300 lidí zemřelo.

V Nizozemsku odhalili výskyt bakterie u každého čtvrtého obyvatele devíti domovů pro seniory.

Ve zdravotnících je rovněž zakořeněna představa, že nemocniční nákazy jsou důkazem špatné hygieny, a že tedy něco zanedbali. To může být sice zčásti pravda, faktem však je, že nemocniční nákazy zcela vymýtit nelze, protože právě v tomto prostředí se jim daří nejlépe. 

Že je v Česku něco špatně a nemocnice si to jen nerady přiznávají, potvrzují opět čísla. „U nás v Motole to samozřejmě sledujeme, protože to souvisí s akreditací nemocnic, je to jedno z kritérií, abychom akreditaci měli. Přesto se počet nahlášených nákaz pohybuje do dvou procent ze všech pacientů, takže je jisté, že ještě pořád existují obavy z toho, hlásit je všechny,“ říká primář Nyč. Nejlepší světové nemocnice, které si nákazy hlídají a snaží se jim předcházet, totiž podle něj mají okolo pěti procent nakažených pacientů ročně.

Rakouský šéf Agentury pro zdraví a potravinovou bezpečnost tento týden v Bruselu ukázal vlastní čísla: počet nakažených nemocničními infekcemi se v jeho zemi pohybuje okolo 14 procent. „Je to pro nás reálný problém,“ přiznal Franz Allerberger. Aby s nákazou mohli lékaři bojovat, musí nejdříve přestat existovat falešně optimistická čísla.

Na příští rok proto lékaři v Česku plánují uspořádat konferenci na téma klostridií. „Je třeba důležité, aby lékaři věděli, že nákaza se musí správně otestovat. Používá se více testů a stačí, aby vzorek se stolicí připutoval do laboratoře pozdě, toxiny se rozpadnou a test ukáže falešně negativní výsledek,“ vysvětluje Jiří Beneš.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...