„Babišova kavárna“, nový způsob, jak hnutí ANO zkouší nalákat voliče

  • 141
Ministr financí Andrej Babiš rozjel před volbami vlastní projekt nazvaný „Babišova kavárna“. Navzdory tomu, že pro prezidenta Miloše Zemana a jeho lidi se skoro symbolem zla stala „Pražská kavárna“, která má k němu výhrady. Z kavárny u sídla svého hnutí v Praze šéf hnutí ANO odpovídá na otázky moderátorky Pavly Charvátové, i na ty, které posílají voliči.

Pro první sedmiminutový díl video-pořadu, který hnutí ANO spustilo a který je k vidění na jeho Facebooku, si Babiš vybral téma zdravotnictví.

„Z těch výdajů státu, které jsou téměř 1300 miliard, je zdravotnictví z veřejných zdrojů téměř 300 miliard a já mám pocit od nástupu do funkce, že jsou tam obrovské rezervy, že ten resort nefunguje dobře,“ říká Babiš v rozhovoru s Charvátovou, která byla moderátorkou v televizi Nova a hnutí ANO ji najalo pro tento předvolební projekt.

„Samozřejmě v tom zdravotnictví chybí peníze a hlavně chybí peníze pro sestry a pro lékaře, kteří nejsou dobře placeni. Možná méně přístrojů a méně oprav fasád nemocnic a ty peníze by měly přijít sestrám, doktorům,“ říká ale o chvíli později v pořadu Babišova kavárna lídr hnutí ANO.

„Přemýšleli jsme o několika formátech pořadu, kolegy z PR napadlo, že by se to mohlo odehrávat v kavárně, protože je to příjemné prostředí,“ řekla iDNES.cz mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

„Už delší dobu jsme přemýšleli o formátu pořadu, kde by pan Babiš odpovídal na otázky lidí,“ doplnil ji mediální poradce hnutí Vladimír Vořechovský. Další díly se mají věnovat jiným tématům, o nichž si ANO myslí, že právě ta voliče v krajských volbách budou zajímat.

To, že název Babišova pořadu je v určitém smyslu dvojsmyslem, a tak trochu i šťouchnutím do prezidenta a jeho spolupracovníků kritických k lidem, jež řadí pod název Pražská kavárna, v hnutí ANO vědí, ale možné výhrady prezidenta neřeší.

Formát, kdy sama strana dělá rozhovor se svým politikem, zkouší i politická konkurence. Nedávno takto TOP 09 zveřejnila rozhovor s poslancem Martinem Plíškem v rámci pořadu nazvaného Otázky Týny Týblové, donedávna mluvčí strany a ještě před tím novinářky. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který se na sociálních sítích opírá Zemanovým jménem do „pražské kavárny“, zase oznámil, že rozjíždí projekt nazvaný Ovčáčkova televize (OVTV).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video