Premiér Andrej Babiš přijel za prezidentem Milošem Zemanem do Lán s roušku v...

Premiér Andrej Babiš přijel za prezidentem Milošem Zemanem do Lán s roušku v podobě české vlajky. | foto: Kancelář prezidenta republiky

Babiš si vzal k Zemanovi roušku s českou vlajkou, ocenil jeho kontakty v Číně

  • 664
Premiér Andrej Babiš ocenil kontakty prezidenta Miloše Zemana v Číně. Pomohly podle něj do České republiky v době epidemie koronaviru dostat ochranné pomůcky. „Má velkou zásluhu na tom, že přednostně dostáváme materiál z Číny,“ prohlásil Babiš. Vyzval, aby lidé zůstali přes víkend doma, aby se onemocnění nešířilo.

Do Česka v pátek dorazilo z Číny asi 1,1 milionu respirátorů. V sobotu by čínská společnost China Eastern měla přivézt dalších sedm milionů roušek. Následně obří ukrajinský letoun Ruslan z Číny přiveze více než 100 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus . Celkem zatím ministerstvo vnitra za nákupy v Číně zaplatilo 1,5 miliardy korun.

Za Zemanem do Lán dorazil premiér ve speciální roušce v podobě české vlajky. Podobná věc bývá k vidění víc u sportovců, bývalý tenisový reprezentant Radek Štěpánek v takto upraveném dresu hrál utkání v Davisově poháru.

Schodek rozpočtu bude mířit k 200 miliardám, prohlásil premiér Babiš

Česko má aktuálně 833 případů nakažení koronavirem. Babiš řekl, že vláda má k dispozici matematické modely vývoje epidemie. „Výsledek pozitivních nálezů je těsně pod předpoklady,“ řekl  po příletu letadla se zdravotnickými pomůckami z Číny.

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl, že plány v celkovém součtu počítají s 15 tisíci nakaženými, přičemž strop by podle něj měl přijít v polovině dubna.

Epidemie koronaviru

Babiš znovu požádal občany, aby akceptovali přijatá vládní opatření.

„Když to budeme všichni dělat, tak jsem přesvědčen, že perspektivně křivka nárůstu - a jasně, že bude růst, s tím počítáme - tak se bude zplošťovat,“ řekl předseda vlády.

Pokud by podle něj lidé nakázaná opatření nedodržovali, musela by vláda přistoupit k drastickému nařízení, kdy by povolila pouze cesty do zaměstnání.

Prymula naznačil možnost přijetí ještě tvrdšího opatření. V krajním případě by mohla vláda přistoupit až k úplnému zákazu vycházení, jako o tom uvažuje sousední Bavorsko. Doporučil, aby vláda zastavila slevové akce na potraviny ve velkých řetězcích. Rozvoz letáků je totiž podle šéfa Ústředního krizového štábu také zdrojem šíření koronaviru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue