Babiš zamířil na Hrad za Zemanem. Kvůli rozpočtu a cestě za Trumpem

  • 69
Premiér Andrej Babiš jednal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem o cestě do USA i o přípravě rozpočtu na příští rok. Prezident mu doporučil zkontrolovat, zda není prostor pro úspory u dříve udělených daňových výjimek. O možných změnách ve vládě se podle premiéra nemluvilo.

„Pan prezident mi doporučil, abychom se podívali na historické výjimky, které v minulosti byly uděleny, jestli tam není nějaký prostor pro dodatečné zdroje pro rozpočet,“ řekl po setkání se Zemanem Babiš. Vláda se chystá i pro příští rok připravit rozpočet se schodkem 40 miliard korun.

Kromě úspor u daňových výjimek Zeman zdůraznil potřebu investic. Ocenil také vládní záměr víceletého investičního plánu. Zeman počátkem ledna uvedl, že zrušením daňových výjimek by se ušetřilo několik desítek miliard korun. V rozpočtu jich je podle něj 172, výjimku z daně si podle prezidenta v minulosti vymohly různé lobbistické skupiny.  

Dalším tématem byla moje cesta do Spojených států, kde pan prezident zdůrazňuje hlavně ekonomické zájmy České republiky,“ uvedl Babiš.

Babiš chce v Bílém domě mluvit také o kybernetické bezpečnosti. V poslední době se řeší otázka možného nebezpečí ze strany čínských dodavatelů mobilních technologií. Zeman podle premiéra konstatoval, že rétorika Spojených států vůči čínským firmám není v souvislosti s vyjednáváním o obchodu tak důrazná, jak byla v minulosti.

Dárek pro Trumpa už Babiš vymyslel, ale nechce to prozrazovat dopředu, protože jak řekl, ani se to nehodí. Jak dlouho bude trvat jeho schůzka s Trumpem, k němuž se neúspěšně snažil od jeho zvolení americkým prezidentem dostat i Zeman, zatím Babiš neví.

Premiér řekl, že s sebou do USA vezme náměstka ministra obrany Jakuba Landovského a náměstka ministra zahraničí Martina Povejšila. Před cestou do USA se chce Babiš se Zemanem bavit o tématech ekonomické spolupráce i spolupráce v rámci NATO.

O změnách ve vládě teď premiér se Zemanem mluvit nechce

Na otázku, zda se Zemanem bude chtít řešit i změny ve vládě, Babiš už před schůzkou na Hradě odvětil: „Ne, určitě ne.“ Babiš přitom v úterý nezvykle ostře hovořil o člence své vlády, ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové.

„V minulosti odezněly některé názory paní ministryně, které jsou pro mě nepřijatelné,“ řekl Babiš o Martě Novákové, která v ČT řekla, že za drahá data mohou sami lidé, protože se snaží využívat wi-fi připojení místo dat, která si koupili.

Premiér dříve řekl, že bude do konce února hodnotit působení ministrů ve vládě a pak se rozhodne, zda udělá nějakou změnu. Šéf ČSSD Jan Hamáček odmítl změny na postech ministrů za sociální demokracii, a tak se Babiš zaměří jen na hodnocení ministrů za ANO. Zatímco před Vánoci měl nahnuto pozici ve vládě hlavně ministr dopravy Dan Ťok, nyní je podle aktuálního Babišova prohlášení nejvíce ohrožená ministryně Nováková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video