Babiš nevylučuje rekonstrukci vlády. Výhrady má k ministru dopravy Ťokovi

  • 394
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš připustil, že v jeho vládě by mohlo dojít letos k některým změnám. „Jestli bude v roce 2019 rekonstrukce vlády? Vyloučit to nemohu,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi. Zopakoval, že v ohrožení je třeba ministr dopravy Dan Ťok. „Pan ministr musí přitvrdit,“ řekl Babiš v České televizi.

A řekl, že on sám přitvrdí taky. Ťoka naprosto totožně Babiš kritizoval už těsně před Vánoci v rozhovoru pro portál iDNES.cz.

Ťok je příliš měkký, na dopravě je třeba přitvrdit, říká premiér Babiš

„Pan ministr je měkký na svoje podřízené,“ řekl iDNES.cz Babiš.  „Má svoje podřízené. Musí být na ně tvrdší a důslednější, popohánět je,“ uvedl.

Ťok byl pod palbou kritiky, když v polovině prosince zkolabovala dálnice D1 poté, co napadl sníh. Dlouhodobě výměnu Ťoka požadují komunisté, kteří tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip tvrdě kritizoval Ťoka před hlasováním o státním rozpočtu na letošní rok, který pomohli komunisté Babišově vládě schválit. Filip mu vytkl, že by se kvůli situaci na D1 mohla zakázat jízda kamionů v levém pruhu a že o tom ministerstvo dopravy uvažuje. Jen uvažovat už podle KSČM nestačí.

Komunistům vadí i ministr Petříček, který se zastává Ukrajiny

Komunisté kritizují také ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD. „Jeden den má stanovisko a druhý den má o 180 stupňů jiné. Já řekl panu premiérovi, že má názor podle toho, s kým mluví, ne vlastní,“ uvedl Filip. Petříček podle něj nedodržuje slib, že bude nezávislý na europoslanci Miroslavu Pochem z ČSSD, jemuž dělal asistenta.

Petříček se ve svých vyjádřeních zastává Ukrajiny, zatímco komunisté dlouhodobě kopírují názory Ruska, které si Ukrajinu vybralo jako terč své agrese a v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský Krym.

Výměnu Petříčka, kterého vedle komunistů kritizuje i prezident Miloš Zeman, by ale musela schválit jeho sociální demokracie a šéf ČSSD Jan Hamáček ke změnám na pozicích ministrů za sociální demokracii nevidí důvod.

„Možná by bylo zajímavé, kdybyste se podíval na mé vyjádření, když pan Petříček nastupoval do funkce, kdy přesně padaly argumenty, že to je nějaký asistent pana Pocheho a že nemá vlastní názor. Já jsem už tehdy říkal, že může překvapit,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro iDNES.cz.

Babiš v úterý v ČT ale jasně řekl, že pokud ke změnám přistoupí, dotklo by se to jen ministrů za jeho hnutí ANO.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video