Premiér Andrej Babiš | foto: Dan Materna, MAFRA

Premiér Babiš dostal od Černošic kvůli střetu zájmů pokutu 200 tisíc

  • 593
Andrej Babiš dostal od městského úřadu v Černošicích ve správním řízení pokutu 200 tisíc. Uvedl to deník Právo s odkazem na svůj důvěryhodný zdroj. Premiér čelí podezření, že porušuje zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný činitel prostřednictvím Agrofertu stále vlastní média.

Proti rozhodnutí, které padlo 21. ledna se Babišovi právníci odvolali v pondělí. Zatím pokutu platit nemusí. Odvolání totiž půjde k nadřízenému středočeskému krajskému úřadu, který má lhůtu třicet dnů pro pravomocné rozhodnutí. 

Černošická radnice řešila podezření o Babišově střetu zájmů od loňského srpna. Tehdy se na ni obrátila protikorupční organizace Transparency International. Podle níž premiér porušuje zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný činitel prostřednictvím Agrofertu vlastní média.

Také sněmovní Piráti si nechali zpracovat právní analýzu, zda Babiš porušuje český zákon o střetu zájmů a evropské nařízení o střetu zájmů.

Babiš se však brání tím, že holding vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů a splnil tak své povinnosti. Podle premiéra vede ředitel Transparency International, který podnět do Černošic zaslal proti němu osobní válku a za vším tak stojí politický boj i snaha vytlačit ho z politiky.

„Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ poznamenal po lednovém rozhodnutí úřadu Babiš.

Podle ředitele české TI Davida Ondráčky by se měl Babiš vzdát buď svých politických funkcí nebo prodat mediální část Agrofertu. „Nadále sedí na dvou židlích – podnikatelské a politické. Obě role se vzájemně ovlivňují a potenciálně mohou poškozovat veřejný zájem nejen České republiky, ale i Evropské unie,“ uvedl Ondráčka v lednu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video