Tomio Okamura na tiskové konferenci ve Sněmovně (31. 10. 2017)

Tomio Okamura na tiskové konferenci ve Sněmovně (31. 10. 2017) | foto: František Vlček, MAFRA

Babiš napoprvé neuspěje, pak bude svolnější k ústupkům, míní SPD a KSČM

  • 431
Vláda Andreje Babiše na první pokus důvěru nezíská a ve druhém bude šéf ANO otevřenější kompromisům, shodli se v nedělní debatě TV Prima šéf SPD Tomio Okamura a místopředseda KSČM Josef Skála. Babiš podle nich věnoval příliš málo času dojednávání většinového kabinetu.

Skála se s Okamurou shodl, že Babiš kvůli neochotě ke kompromisům nejspíš nezíská důvěru pro právě sestavovaný kabinet a čeká ho druhý pokus. Podle nich to ze strany ANO může být cílená taktika. Tedy že první pokus bude sloužit ANO k tomu, aby při druhém mohlo odůvodnit některé své ústupky.

„Pan Babiš si asi rozšíření mantinelů nechává na druhý pokus,“ řekl Okamura. „Do hlavy pana Babiše nevidím, ale nevylučuji, že první pokus menšinové vlády nemusí vyjít a pak pan Babiš při vyjednávání zvolí přesně opačnou taktiku, než má nyní,“ dodal Skála.

Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála

Oba politici odmítli, že by vznikala vláda ANO s podporou jejich stran, jak ve středu uvedli Piráti a TOP 09. Hosté nedělní Partie se shodli také na tom, že ANO by mělo mít předsedu sněmovny. SPD na rozdíl od komunistů odmítá podporu menšinové vlády.

Skála s Okamurou šéfa ANO kritizovali za to, že vyjednávání o většinovém kabinetu nevěnoval podle nich dostatek času. 

„Období, kdy se o to snažil, je překvapivě krátké,“ uvedl Skála. Podle něj je nouzovým východiskem model menšinové vlády, který komunisté za určitých podmínek podpoří. Šéf ANO už uvedl, že by u církevních restitucí zdanil finanční náhrady, o což usilují i komunisté (více o úvahách zdanit náhrady čtěte zde).

„Babiš se nesnažil určitě dostatečně vyjednat většinový kabinet. Vůbec jsme se nedostali k dalším zásadním programovým bodům,“ doplnil Okamura s tím, že jednání mezi SPD a ANO skončilo u šestého bodu ze zhruba 25 předložených právě Okamurovou stranou. Jasné ne od Babiše slyšeli například na návrh zrušit Senát, vypsat referendum a výstup Česka z Evropské unie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video