Babiš odmítl dohodu s Piráty. Nemá pocit, že budou bojovat za svrchovaný stát

  • 419
Premiér Andrej Babiš odmítl možnost povolební spolupráce s Piráty. „Určitě ne,“ prohlásil. „U těchto lidí nemám pocit, že budou bojovat za svrchovaný stát,“ řekl premiér Babiš v debatě pro televize Prima a CNN Prima News. Tvrdil, že mohou fungovat podle instrukcí ze zahraničí. Kriticky se stejně jako prezident Miloš Zeman vyjádřil i o předvolebních koalicích.

„Já si neumím představit, jak ty slepence budou fungovat,“ řekl Babiš.  Prezident má podle něj pravdu, že koalice jsou účelové a jejich cílem je odstranit Babiše z politiky.

„Že vám to není trapné teď řešit tohle, že vás huba nebolí,“ reagoval na Babiše šéf lidovců Marian Jurečka v narážce na katastrofu na jižní Moravě. Jurečka, který je nejen politik, ale také soukromý zemědělec, odjel s vlastním traktorem pomáhat na Břeclavsko a Hodonínsko likvidovat škody po tornádu.

Jak koalice Pirátů a STAN, tak koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) jdou do voleb s ambicí je vyhrát a podle průzkumů i s reálnou šancí bojovat rovnocenně o vítězství s Babišovým ANO.

Vyhýbavě premiér mluvil o jmenování nového nejvyššího státního zástupce i šéfa BIS

Premiér zatím nemá jasno v tom, zda jeho vláda jmenuje nového nejvyššího státního zástupce místo Pavla Zemana, který rezignoval. Podle Babiše se nejprve na tom musí shodnout koalice ANO a ČSSD, zda nového nejvyšší státního zástupce jmenovat, či pouze pověřit výkonem funkce.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhne na pondělním jednání Igora Stříže, s čímž má podle sobotních Lidových novin Babiš zásadní problém. Zatímco Benešová chce, aby státní zástupce vedl jeden z nich, premiér prosazoval podle LN bývalého poslance ČSSD Jeronýma Tejce. To zase neprošlo u Benešové.

„Budeme to řešit. Já vám na to neodpovím,“ odvětil Babiš i na otázku moderátorky Terezie Tománkové, zda vláda znovu jmenuje Michala Koudelku šéfem Bezpečnostní informační služby, jehož přitom Babišova vláda opakovaně Zemanovi navrhovala povýšit do hodnosti generála.

S prací české BIS má český prezident dlouhodobý problém. Nazval dokonce civilní kontrarozvědku za „čučkaře“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video