Andrej Babiš při návštěvě brněnského Zetoru. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Babiš: Se zkorumpovanou ODS a TOP 09 nepůjdeme. A ČSSD chce vyšší daně

  • 1090
Andrej Babiš se čtyři dny před volbami ostře vymezil jak proti ODS a TOP 09, tak proti sociálním demokratům. "Určitě do koalice se zkorumpovanou ODS a TOP 09, protože pravice se stala symbolem korupce v této zemi, nepůjdeme," řekl předseda hnutí ANO. Potvrdil, že radši půjde do opozice, aby hnutí, které vede, vyhrálo příští volby.

Případné vládní spolupráci s ČSSD nebo toleranci jejich menšinové vlády brání podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše to, že sociální demokraté chtějí zvýšit daně. "To je absolutně neslučitelné s naším programem. To by musela ČSSD akceptovat náš program," řekl.

Podle průzkumu veřejného mínění, který v neděli zveřejnila ČT, se snižuje rozdíl mezi vítěznou ČSSD (23 procent) a druhým ANO (16 procent), ale hlavně by sociální demokracie už nemohla sestavit jednobarevnou menšinovou vládu opřenou jen o komunisty, o což předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka usiluje. Do Sněmovny by se dostalo sedm stran a většinu v ní by musely dát dohromady minimálně tři strany - například ČSSD s ANO a lidovci. (více o průzkumu zde)

Babiš očekává, že se po volbách na společné vládě domluví ČSSD, ODS a TOP 09. "Oni udělají velkou koalici ČSSD, ODS, TOP 09, s tolerancí komunistů, a zase vám něco nakecají," prohlásil na tiskové konferenci Babiš, majitel Agrofertu, který nedávno koupil i mediální dům Mafra, do nějž patří také server iDNES.cz.

"Tady tuto zemi řídí 23 let stále stejní lidé, stejné strany. Je to jedna parta, která dělá koalice podle potřeby a podle výsledku voleb. Je strašně úsměvné, jak se dnes všichni vymezují vůči nám. Levice jede 'ANO jsou vévečka', pravice jede agenta," řekl Babiš.

Narážel na závěrečnou mobilizaci sociální demokracie proti volbě jeho hnutí (více zde) a na vyjádření politiků TOP 09 a ODS, že jejich strany nemohou spolupracovat s někým, kdo podle slovenského Ústavu pamäti národa spolupracoval jako agent s komunistickou StB. Babiš se kvůli tomu na Slovensku soudí, spolupráci s bývalou StB popírá.

Němcová: ANO není založeno na demokratických principech

Jak politici TOP 09, tak ODS povolební spolupráci s Babišovým ANO vyloučili. Kandidátka občanských demokratů na premiérku Miroslava Němcová toto hnutí řadí mezi "nesystémové" strany - spolu s Okamurovým Úsvitem přímé demokracie, s SPOZ a blokem Hlavu vzhůru, který vede Jana Bobošíková.

Nyní Němcová opakuje dva důvody, proč je ANO pro její ODS nepřijatelné. "Je podezřelý ze spolupráce s komunistickou STB a vyhýbá se soudu, který by ještě před volbami rozhodl. Jeden z lídrů tohoto hnutí, bývalý novinář Martin Komárek, opěvoval „schopnosti“ komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a zároveň se ještě před dvěma lety velmi kriticky vyjadřoval ve věci čistoty podnikání Andreje Babiše," uvedla Němcová již o víkendu v tiskovém prohlášení.

"Jeho uskupení není založeno na demokratických principech a názorové rozdíly jednotlivých kandidátů ukazují na to, že půjde o stejně destruktivní sílu, jakou zde reprezentovaly v minulém volebním období Věci veřejné," tvrdí Němcová, která vede kandidátku ODS v Praze.

ANO bude po volbách usilovat o další omezení imunity

Zástupci Babišova hnutí ANO také v pondělí zveřejnili některé priority, na které by se po volbách ve Sněmovně chtěli soustředit. Patří mezi ně výrazné omezení imunity. Podle Heleny Válkové, která kandiduje na druhém místě v Praze, by strana chtěla zachovat pouze imunitu na veřejné projevy ve Sněmovně, jiná je podle ANO nadbytečná, i přestupková. "Co jsou oni, nadlidé? Neměli by mít skoro žádnou imunitu," řekl Babiš.

Dalšími prioritami má být přijetí zákona o státní službě, který by odpolitizoval státní správu a definoval kritéria pro přijímání a odměňování úředníků. Všechny firmy, které se budou ucházet o veřejné zakázky, by musely rozkrýt vlastnickou strukturu, a smlouvy o veřejných zakázkách chce hnutí ANO na internetu. To je věc, o kterou už v posledním volebním období usilovala TOP 09, ale Sněmovna to kvůli předčasným volbám nestihla schválit.

"Je to začátek změny. My potřebujeme za ty čtyři roky přesvědčit veřejnost, že se nerozpadneme jako VV a budeme věci řešit. Za ty čtyři roky můžeme nové volby vyhrát," prohlásil předseda hnutí ANO Babiš.

Podívejte se, jak Andrej Babiš na začátku října při on-line chatu se čtenáři iDNES.cz hodnotil Václava Klause a Miloše Zemana:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video