Poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek (21. srpna 2019)

Poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek (21. srpna 2019) | foto: ČTK

Babiš odeslal prezidentovi návrh na jmenování Zaorálka ministrem kultury

  • 106
Premiér Andrej Babiš odeslal prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Prezident již dříve oznámil, že s kandidaturou Zaorálka souhlasí a jmenuje ho příští týden v úterý.

Šéf kabinetu jednal se Zaorálkem ve čtvrtek. „Řekl jsem mu mé představy ohledně resortu kultury. Zajímají mě hlavně investice,“ řekl Babiš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Bavili se i o platech v kultuře a shodli se, že je oba chtějí navýšit. Zaorálka premiér také označil za tradičního politika, který v politice působí celý život. 

Zaorálka na post ministra kultury nominoval ve středu předseda ČSSD Jan Hamáček poté, co se kandidatury v pondělí vzdal místopředseda strany Michal Šmarda. Prezident Zeman ještě téhož dne prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že Zaorálka ministrem jmenuje. 

Zeman se s bývalým ministrem zahraničí Zaorálkem ještě sejde v pondělí, jmenován bude podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka v úterý odpoledne. 

Bývalý šéf úřadu Antonín Staněk (ČSSD) podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal. Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. 

Zeman jmenuje Zaorálka v úterý, Staněk výběr ministra kultury chválí

Prezident po řadě jednání nakonec odvolal bývalého ministra ke konci července. Minulý týden oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, protože ho nepovažuje za kompetentního. Babiš se poté k Zemanově kritice místopředsedy ČSSD připojil a Šmarda poté svou kandidaturu stáhl. 

Již bývalý ministr kultury Staněk uvedl, že nominace Zaorálka je podle něj dobrá volba. „Věřím, že Lubomír Zaorálek bude reprezentovat tu zodpovědnější část ČSSD a bude pokračovat v podpoře těch, co drží kulturu zdola, ne těch nahoře, co si z toho udělali výhodný byznys,“ napsal na Twitteru. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video