Andrej Babiš mladší během pobytu na Krymu | foto: Andrej Babiš / Facebook

Kauza odvlečení Babiše mladšího na Krym se odložila. Trestný čin to nebyl

  • 167
Policie v úterý odložila případ údajného zavlečení premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym v roce 2017. Nešlo o podezření z trestného činu a nebylo na místě vyřídit věc jinak. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Proti usnesení policie podle něj strany ve lhůtě nepodaly stížnost.

„Policejní orgán v dané věci objasnil skutkový stav v rozsahu nezbytném pro rozhodnutí,“ uvedl Cimbala. Vyšetřovatelé se podle něj zabývali například rozsahem přeshraničních cest oznamovatele, důvody těchto cest a náplní pobytu v zahraničí.

Vyžádali si také relevantní informace prostřednictvím mezinárodní právní pomoci, především pak od příslušných švýcarských a ukrajinských orgánů.

Mluvčí dodal, že proti usnesení policie nepodala žádná ze stran stížnost. Lhůta pro její podání uplynula v pátek. Premiérův syn, který dlouhodobě žije ve Švýcarsku, v pondělí zveřejněném rozhovoru na webu Seznam Zprávy mimo jiné uvedl, že nechce, aby policie případ nadále prověřovala.

„Byly zjištěny také okolnosti stran zdravotního stavu oznamovatele a jejich dopad na objektivně zjištěné skutečnosti. Lze též konstatovat, že byla podána vysvětlení dotčených osob a provedeny další standardní úkony přípravného řízení ve fázi prověřování,“ uvedl mluvčí.

Babiše ml. policisté podle Cimbaly nevyslechli

Babiše mladšího policisté podle Cimbaly nevyslechli, ačkoli o výslech žádali prostřednictvím mezinárodní právní pomoci. Babiš mladší se podle něj ale i po skončení vyšetřování může dostavit na policii a k věci vypovídat.

Premiérův syn poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl unesen kvůli kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. V ní je obviněn premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně.

Babiš mladší později ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Dity Protopopové Petr Protopopov nedobrovolně odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Premiér to popřel, jeho syn, který dlouhodobě žije ve Švýcarsku, podle něj trpí schizofrenií.

„V kauze mého zavlečení nechci, aby byl někdo stíhán. Teď to budu podepisovat,“ řekl rozhovoru zveřejněném Seznam Zprávami v pondělí Babiš mladší. „Myslím si, že by to byla ztráta času hodně lidí, protože se nedá dokázat, že to, co říká Protopopov, je lež. A on zase nemůže dokázat, že to, co říkám já, by byla lež, že to neřekl. Takže absolutní ztráta času,“ uvedl také.

Co se stalo, je puč Palermo. Můj syn trpí schizofrenií, řekl premiér Babiš:

14. listopadu 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video