Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (vlevo) a premiér Andrej Babiš na...

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (vlevo) a premiér Andrej Babiš na zasedání vlády (30. července 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Babiš kritizoval prezidenta NKÚ Kalu za to, že si neudělal čas na ministry

  • 41
Do prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly se po jednání vlády opřel premiér Andrej Babiš. „Pan Kala umí kritizovat, ale když si má udělat čas, tak si ho neudělá," opřel se do šéfa NKÚ. Vláda nemohla projednat šestnáct kontrolních závěrů NKÚ, protože Kala na jednání vlády nedorazil. Kala reagoval, že Babiš jeho jeho omluvu písemně přijal.

Kontrolní závěry NKÚ měla přitom podle Babiše vláda projednávat právě na žádost Kaly. „Pan prezident nám sdělil, že nemá čas, protože měl kolegium“ řekl Babiš.

Opřel se do Kaly i kvůli jeho víkendovému vystoupení v Otázkách Václava Moravce v České televizi a před tím před senátory. „Kromě toho, že rozdával o víkendu v České televizi různá moudra ohledně evropského auditu, musím zásadně odmítnout jeho komentáře, kde se vyjádřil, že vláda Andreje Babiše přestala projednávat nápravná opatření ministerstev k závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu,“ uvedl premiér. „To není pravda,“ prohlásil Babiš.

Kala řekl, že vláda přestala projednávat nápravná opatření ministerstev k závěrům NKÚ, minulý týden na jednání senátní komise k vyhodnocení auditů Evropské komise. Změnu způsobu projednávání označil za chybu. Ministerstva tak už podle něj nejsou pod veřejným tlakem, aby nápravu provedla včas.

„Jak je vidět, pan předseda umí kritizovat, ale když si má na nás udělat čas, tak si neudělá,“ řekl předseda vlády. Tvrzení Kaly, že premiér vyřadil kontrolní zprávy NKÚ z programu, aby zúžil vládní agendu, označil za lež, a podivil se, že je pro Kalu důležitější Kolegium NKÚ, než jednání vlády. Projednávání zpráv kontrolního úřadu vláda odložila na 30. září.

„Z dnešního jednání vlády jsem se dopředu řádně omluvil a pan premiér mou omluvu písemně přijal. Taktéž mne ubezpečil, že je má účast na jednání pro něj důležitá, a proto mé žádosti vyhoví. Jeho nynější reakce mne proto velmi překvapila a nerozumím jí,“ uvedl v písemném prohlášení Kala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue