Babiš zkouší sehnat podporu, u ODS nepochodil a lidovci ho rozladili

  • 1482
Den poté, co Andrej Babiš představil prohlášení své menšinové vlády, začal jednat s ostatními stranami ve Sněmovně o její podpoře. Při jednání s ODS i lidovci ale narazil. Občanští demokraté trvají na tom, že menšinovou vládu nepodpoří a podle KDU-ČSL ve vládě nesmí být trestně stíhaná osoba. Po jednání s lidovci byl Babiš rozladěný.

Podle občanských demokratů se Babiš měl snažit o většinovou koalici. ODS se také nelíbí návrh na úpravu daní, podle šéfa strany Petra Fialy měla vláda navrhnout razantnější snižování daní. ODS se také nezamlouvá, že vláda ANO trvá na pokračování projektu EET, jen s úpravami.

„Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO,“ řekl Fiala. Jednání podle něj bylo věcné.

Hlavně aby ve vládě nebyl Babiš, řekli podle premiéra lidovci

Babiš poté jednal s lidovci a také neúspěšně. „Nebylo to vůbec příjemné,“ komentoval jednání. Oproti diskusi s ODS byl velký rozdíl v celkové atmosféře jednání. Nechtěl specifikovat v čem, ale KDU-ČSL podle něj trvá na tom, že ve vládě by nesměl být právě on, aby se vůbec o nějaké formě podpory vládě dalo mluvit. „Jejich představa je, aby hlavně ve vládě nebyl Babiš,“ uvedl předseda vlády.

Při schůzce s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem pak podle něj byla řeč spíš o rozpočtu na příští rok, který připravovala ještě koaliční vláda ČSSD, ANO, KDU-ČSL. „Primárně měla vzniknout většinová vláda, která měla podporu Poslanecké sněmovny,“ řekl po jednání s Babišem Bělobrádek. Není podle něj možné podporovat vládu, v jejímž čele je někdo, komu hrozí kriminál.

Programové prohlášení vlády mu připomíná to, jak pejsek s kočičkou pekli dort. Ocenil, že v něm je prozápadní směřování České republiky, že není zpochybňováno členství v Evropské unii a v NATO, ale na druhou stranu šéfovi lidovců vadí, že věda a výzkum je odbyta jen čtyřmi větami.

S dalšími třemi stranami (ČSSD, STAN a komunisty) se sejde ve středu, ve čtvrtek potom s Piráty, SPD a TOP 09. Už po jednání s občanskými demokraty ve Sněmovně premiér řekl, že nečeká, že se s některou ze stran ještě do Vánoc dohodne.

„Já nevím, jestli proběhne další schůzka. Bavili jsme se o podpoře vládního programu a řekli své stanovisko. Teď předpokládám, že hnutí ANO bude hledat podporu jinde,“ řekl Fiala. „Pokud nezíská důvěru, budeme stát opět na začátku,“ uvedl šéf ODS.

„Vyměnili jsme si názory. Bavili jsme se neformálně, k věci,“ řekl Babiš. „I když výsledek není pro nás pozitivní, jsem spokojen,“ prohlásil premiér, který přišel před novináře spolu s Fialou, a přestože nepochodil, usmíval se.

Předpokládá, že druhé kolo rozhovorů bude ještě po Novém roce a hlasování o důvěře vládě proběhne 10. ledna, dva dny před prezidentskou volbou. „V lednu budeme pokračovat, uvidíme, jak se to vyvine,“ řekl Babiš.

I když jeho vláda důvěru nezíská, prezident Miloš Zeman už Babišovi slíbil, že mu dá i druhou šanci. I v případě, že by v souboji o Hrad neuspěl, má na to čas do 8. března, kdy mu končí mandát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video