Hybridní hrozby? Nesmysly, které jste přednášela, řekl Babiš poslankyni SPD

  • 116
Andrej Babiš se při interpelacích opřel do poslankyně SPD Karly Maříkové. Premiéra v demisi se ptala, proč ministr vnitra Lubomír Metnar jménem České republiky v Marrákeši souhlasil s podporou legální migrace Afričanů do Evropy. Babiš se proti tomu ostře ohradil a řekl poslankyni hnutí Tomia Okamury, že lže.

„Byl jsem jeden a půl dne ve Finsku a tam jsem podepsal, že Česká republika přistoupila k dohodě o hybridních hrozbách. Hybridní hrozby jsou ty nesmysly, které jste tu přednášela. To jsou všechno lži,“ ohradil se Babiš. 

„Z jakého důvodu měl ministr Metnar v Marrákeši za Českou republiku souhlasné stanovisko, když vaše vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a tak nemá mandát činit jakákoliv zásadní rozhodnutí. Proč jsme neměli nesouhlasné stanovisko stejně jako Maďarsko? Skutečně vám přijde, že obsah tohoto dokumentu nepodporuje řízenou migraci?“ ptala se ho před tím poslankyně SPD.

Předsedu vlády otázka vyprovokovala k ostré reakci. „Je to lež, nic nepodepsal, nic nepodepsal,“ zdůraznil Babiš. „Pan ministr to sice nepodepsal, ale on s tím souhlasil,“ oponovala mu Maříková.

Premiér ale zdůraznil, že ministr Metnar s deklarací v marockém Marrákéši ani nesouhlasil. Babiš také prohlásil, že on sám je při jednáních Evropské rady jasně proti přijímání nelegálních migrantů a proti kvótám.

Poslanci se hádali o migraci. Na nás závisí, koho přijmeme, řekl ministr

„Mohu vám říct, že na evropských radách jsem lídr protimigrační rétoriky. Nechceme žádné migranty, žádné kvóty, chceme řešit migranty mimo Evropu, hotspoty. A tahle deklarace mluví o tom, co mají dělat africké státy, my jim posíláme peníze,“ uvedl ve Sněmovně Babiš.

Řekl, že chceme pomáhat v místech, odkud nelegální migranti pocházejí, aby nepřicházeli do Evropy, aby žili tam, kde se narodili. „Tady nemusíme strašit naše lidi,“ pokáral Babiš poslankyni Okamurova hnutí.

„Na poslední Evropské radě nás vyzval pan Tusk, abychom se snažili být vstřícní. A my nebudeme vstřícní, nebudeme. Nebude nikdo rozhodovat, kdo u nás bude žít, ani kdo tady bude zaměstnaný,“ prohlásil předseda vlády. „Je to naše hlavní strategie v Evropě, žádné kvóty. Není žádný důvod se obávat, že by naše vláda s něčím takovým souhlasila, řekl Babiš.

Poslanci SPD už před tím ve Sněmovně při mimořádném jednání o migraci ministra vnitra Metnara obviňovali, že jménem Česka kývl na deklaraci. Ministr vnitra se proti tomu ohradil, stejně tak proti tomu, jak SPD překrucuje obsah nezávazné deklarace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video