Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Co vymyslí obchodník Babiš? Cesta vede přes Staňka

  10:19
Premiér Andrej Babiš (ANO) společně s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem míří v úterý do Lán k prezidentu Miloši Zemanovi. Řešit budou výměnu ministra kultury Antonína Staňka za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Pokud nedokážou vymyslet řešení, při němž všichni ustoupí a nikdo si „nezadá“, čekají zemi předčasné volby, píše v komentáři MF DNES Petr Kolář.
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání na Úřadu...

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání na Úřadu vlády odpovídají novinářům. | foto: Ondřej DemlČTK

Den po sedmnáctihodinovém maratonu řečnění před hlasováním o nedůvěře vládě jsme si dopisovali s jedním ze členů výkonné rady ODS. „Asi se vám muselo ulevit, když socialisté nakonec cukli z revolučního řešení a nemuseli jste řešit, co dál, pokud by vláda padla, ne? – Myslím, že by nám to nevadilo. Podle mě by Miloš Zeman nahnal ANO do menšinové vlády podporované Filipem a Okamurou a to by pro nás z pohledu vývoje nálady ve společnosti nebylo na přechodnou dobu špatné.“

Vzhledem k pokračujícím sporům o výměnu ministra kultury Antonína Staňka místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou mezi prezidentem a socialisty v čele s Janem Hamáčkem, mírně podporovanými premiérem Andrejem Babišem to takto jednoduše viděl kdekdo. Nejen občanští demokraté, ale i mnoho představitelů ostatních stran a řada novinářů. 

„Andreji, povedeš Česko do pekel? Hrozba hrůzovlády. Babiš s ‚nácky‘ v zádech!“ stálo na titulní straně nejčtenějšího bulvárního deníku v zemi.

Jenže v politice často platí, že ty nejjednodušeji vypadající prognózy mohou být mimo realitu. Už po dnešní schůzce Zemana, Babiše a Hamáčka v Lánech nejspíš budou na stole úplně jiné scénáře.

Zeman: Kdo je tady prezident? Ústava nestanoví lhůtu na výměnu ministra

Pravda je, že si prezident Zeman nejspíš maloval, že mu socialisté buď couvnou, anebo premiér Babiš nahradí jejich hlasy ve Sněmovně těmi od SPD Tomia Okamury, a pojede se dál. Ostatně mluvil o tom i v rozhovoru pro MF DNES, který vyšel v sobotu.

Strašák předčasných voleb

Jenže ve zmíněném rozhovoru Miloš Zeman poskytl ještě jednu „únikovou“ variantu. Ač dosud zatvrzele odmítal předčasné volby, teď takovou možnost připustil. Andreji Babišovi vzkázal, že na rozdíl od situace, kdy by na něj premiér podával kvůli socialistům kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, by případné volby jejich vztahy nijak nenarušily. A pokud by je šéf ANO vyhrál, jmenoval by ho opět premiérem.

Tím pádem dostal Babiš do ruky silnou kartu. Spojení s SPD by pro něj bylo velmi nebezpečné. Zaprvé, když to zkusil zhruba před rokem, postavila se proti tomu řada členů hnutí ANO včetně asi 24 poslanců. Zadruhé kvůli atmosféře ve společnosti provázené masivními protesty. Pokud by se v roce 30. výročí listopadu 1989 spolčil s komunisty a okamurovci, protesty by nejspíš nabyly na masovosti a odpůrců z řad jeho vlastního hnutí i poslaneckého klubu by s největší pravděpodobností přibylo.

Toho se premiér bojí, byť to odmítá přiznat. Proto přes víkend vyrukoval se silnými výroky, které lze těžko brát zpět. „S SPD prostě vládnout nebudeme. Pokud socialisté odejdou z vlády, jsou jedinou alternativou předčasné volby.“

A tak jsme najednou úplně na jiném hřišti, ohraničeném trojúhelníkem.

Druhý vrchol trojúhelníku tvoří Andrej Babiš. Pro premiéra je pořád nejsnazší vládnout s podporu ČSSD. Zároveň si ale nehodlá pohněvat prezidenta Zemana. Logicky. Kdykoli do budoucna – a zejména po volbách – bude potřebovat hlavně jeho, socialisté už ve Sněmovně nemusejí být. Proto o kompetenční žalobě nechce ani slyšet. Na druhé straně, volby by pro něj žádnou velkou katastrofu znamenat nemusely.

Jeho prvním vrcholem jsou sociální demokraté. Mezi nimi narůstá počet odpůrců vládnutí s Babišem. Řada z nich si však odmítá přiznat, že se v mizerii dostali tak daleko, že by je ani odchod z vlády nezachránil. Po předčasných volbách by se nejspíš ocitli mimo Sněmovnu. Jan Hamáček si to zjevně uvědomuje, proto hledá cestu, jak z té šlamastyky ven. Ale tak, aby mezi spolustraníky nebyl za slabocha určeného k „odstřelu“.

ČSSD z vlády neodejde, ani ji nenahradí SPD, řekl premiér Babiš

Vzhledem k dosavadnímu křiku by pro ně totiž musely zvednout ruku i opoziční strany. Při pohledu na preference mnohých z nich by to pro ně mohlo být to poslední, co by ve vysoké politice udělaly.

Jejich propadlé hlasy by podle D’Hondtovy metody nejvíc posílily vítěze voleb. Soudě dle průzkumů (i posledních po velkých demonstracích) tedy nejspíš Babišovo ANO. A prezident jasně řekl, že by premiérem jmenoval šéfa nejsilnější strany. V době kampaně by se navíc mohly vyřešit i některé Babišovy kauzy. I kdyby byl třeba kvůli Čapímu hnízdu obžalován, úspěšné volby by mu daly novou legitimitu pokračovat. Jakkoli by to působilo šíleně.

V očích Babišových voličů by navíc za předčasné volby mohla ČSSD. Jeho odpůrci by zase vinili hlavně prezidenta Zemana kvůli jeho neústavnímu postupu. Nepodání kompetenční žaloby by nejspíš premiér před svými voliči „okecal“ s tím, že přece není možné dělat zemi ostudu válkou mezi největšími ústavními činiteli.

Klíč nyní drží třetí z trojúhelníku – Miloš Zeman. Pokud neustoupí, mohou se strany nejspíš chystat na volby. Aby ale ustoupit mohl, musí mu Babiš s Hamáčkem najít únikovou cestu. Jako jediná možná se jeví přesvědčit Antonína Staňka, že má prezidenta výslovně (a klidně opakovaně) žádat o vlastní odvolání. Co mu za to na oplátku nabídnou a jaké garance dají Zemanovi, že budou Staňkovy audity pokračovat, je už na míře představivosti Babiše s Hamáčkem. Na socialistech pak, zda budou trvat na Michalu Šmardovi.

Asi jsou i jiná řešení, ale toto je nejpředstavitelnější. Ostatně Babiš se včera v Blesku holedbal, že je „profesí obchodník“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...