Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO) na jednání Poslanecké sněmovny před prvním hlasováním o jejich vydání k trestnímu stíhání. (6. září 2017) | foto: Dan Materna, MAFRA

Policie znovu požádala o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

  • 982
Policie v úterý zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání poslanců z hnutí ANO předsedy Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka. Vyšetřovatelé je chtějí stíhat kvůli dotacím na Čapí hnízdo.

„Mohu potvrdit, že policie doručila do Poslanecké sněmovny žádost o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo,“ odpověděla na dotaz serveru iDNES.cz mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Žádost o vydání obou poslanců by měl převzít předseda Sněmovny, který ale dosud nebyl zvolený. Jediným kandidátem na tento post je poslanec Radek Vondráček z ANO. Pokud žádost dorazí dříve, než bude nový šéf dolní komory zvolen, tak bude uložena v trezoru sekretariátu předsedy Sněmovny.

Vydání Babiše i Faltýnka ke stíhání podpoří Demokratický blok i Piráti

Podle ankety serveru iRozhlas.cz z minulého týdne by pro vydání Faltýnka a Babiše zvedlo ruku 91 nově zvolených poslanců. Proti by hlasovalo deset členů dolní komory. Zbývající poslanci pak nevěděli nebo na anketní otázku neodpověděli.

Lidovci v úterý uvedli, že vydání Babiše a Faltýnka podpoří, pro jsou i Jana Černochová (ODS), Jan Hamáček (ČSSD) či Vojtěch Pikal (Piráti). SPD také dříve uvedla, že by byla pro vydání.

V kauze Čapí hnízdo jsou obvinění i Babišovi příbuzní

Policie již v minulosti žádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka pro podezření z neoprávněného čerpání padesátimilionové dotace z Evropské unie na stavbu farmy Čapí hnízdo na Olbramovicku. Poslanci jejich žádosti na začátku září vyhověli. Ale vzhledem k tomu, že Babiš a Faltýnek své mandáty v říjnu obhájili, tak policie musela jejich stíhání přerušit.

V kauze Čapí hnízdo je celkem obviněno jedenáct lidí. Jde například o Babišovu manželku Moniku Babišovou, jeho děti Adrianu Bobekovou a Andreje Babiše nebo jeho švagra Martina Herodese. 

Policie zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.

O vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka hlasovali poslanci začátkem září:

6. září 2017

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video