Premiér Andrej Babiš přichází na schůzi vlády. (6. ledna 2020)

Premiér Andrej Babiš přichází na schůzi vlády. (6. ledna 2020) | foto: Vít Šimánek, ČTK

Z Facebooku zmizela stránka premiéra Babiše, kvůli chybě odhalila správce

  • 198
Tým, který spravuje Facebook premiéra Andreje Babiše, v pátek odpoledne dočasně stránku zneviditelnil. Sociální síť Facebook se totiž potýkala s bezpečnostní chybou, díky níž mohl kdokoli zjistit, kdo konkrétně stránku premiéra spravuje. Informaci na svém webu zveřejnil Deník N.

Portálu iDNES.cz vypnutí facebookové stránky premiéra potvrdil také marketingový expert Andreje Babiše Marek Prchal. „Byla to technická chyba na českém Facebooku. Bylo vidět na interní data lidí, kteří mají přístup ke stránce, proto jsme ji vypnuli,“ zdůvodnil, proč z Facebooku zmizela na několik hodin Babišova stránka. 

Podle Prchala chyba společnosti Facebook zasáhla všechny české facebookové stránky. „Podobné situace se nám staly několikrát, když na nás mířily různé útoky,“ doplnil.

Podle profesionálního poradce v oblasti marketingu a specialisty na sociální sítě Adama Zbiejczuka se jednalo o globální chybu Facebooku. „Problém byl v tom, že pokud u příspěvku došlo k nějakým úpravám, dalo se kliknout na historii editace, kde byly vidět předchozí varianty toho příspěvku, což je v případě Andreje Babiše u řady z nich. Pokud si tedy člověk kliknul na historii editace, viděl, kdo konkrétně příspěvek editoval,“ řekl expert. U jiných příspěvků podle Zbiejczuka toto možné nebylo.

„V tuto chvíli už to rozkliknout nejde,“ řekl expert. Facebook tedy po několika hodinách bezpečnostní chybu odstranil tím, že uživatelům zcela skryl možnost zobrazení historie úprav. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video