Premiér Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. (14. září 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Obvinil demonstranty, že jsou placení. Omlouvat se Babiš nemusí

  • 121
Premiér Andrej Babiš se nemusí omlouvat za své tvrzení, že demonstranti na předloňských protestech proti vládě byli zaplacení. Pravomocně o tom ve středu rozhodl středočeský krajský soud. Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Předseda vlády podle ní svými vyjádřeními zasáhl do jejích práv.

Odvolací senát v čele s předsedkyní Hanou Lojkáskovou změnil rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ, který loni omluvu demonstrantce přiznal. Uznal Babišovo odvolání, podle kterého výroky nebyly způsobilé zasáhnout do práv Filipové. Žena podle předsedkyně senátu nepředložila důkazy, že by jí byla způsobena újma. „Skutečně ty výroky nesměřovaly vůči žalované,“ uvedla.

„Hovořil o skupině lidí, která proti němu protestuje již rok a půl, účastní se všech mítinků, a byla dokonce na jeho svatbě,“ pronesla soudkyně. Žena si podle ní také zjednala satisfakci sama, protože opakovaně vyvracela Babišova slova v médiích. Filipová řekla, že podá proti pravomocnému rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.

Demonstrantka se domáhá omluvy od Andreje Babiše, žalobu projednává soud

Demonstrantka Jana Filipová požadovala omluvu, ve které by bylo mimo jiné uvedeno: „Označení demonstrantů za zaplacené a objednané jsou dehonestující a urážlivá a za tato tvrzení se tímto omlouvám“. Žena se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“ a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. Na TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance Pavla Růžičky (ANO), který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

4. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue