Babiš podal demisi, Zeman mu dal druhou šanci, netrvá na 101 hlasech

  • 1065
Po 43 dnech v úřadu podala zimní menšinová vláda Andreje Babiše demisi. Šéf ANO ji dopoledne přinesl na Hrad prezidentu Miloši Zemanovi, který ho pověří jednáním o vládě nové. „Dodržím svůj slib a nebudu na této podmínce trvat,“ řekl Zeman k tomu, že nebude po Babišovi chtít podporu 101 a více poslanců, jak dříve naznačoval.

„Protože to bude poměrně krátká doba pro získání onoho potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat,“ prohlásil Zeman. „V průběhu února ho jmenuji premiérem,“ řekl už v úterý večer v duelu kandidátů na Hrad.

Babiš má i jasnou podporu svého ANO, které si nepřeje, aby vládu sestavoval někdo jiný z hnutí. „Teď máme pocit, že můžeme seriózně vyjednávat,“ řekl ve středu na Hradě Babiš. Hnutí ANO ve středu odpoledne čekají jednání s ODS i s KDU-ČSL. Obě strany ale odmítají vládu s účastí trestně stíhaného politika. 

Zeman do konce února znovu jmenuje Babiše premiérem bez ohledu na to, jak dopadne v pátek a v sobotu jeho souboj s Jiřím Drahošem. Zemanův mandát končí 8. března, podle ústavy tak na to má právo.

Prezidenta za jeho postup kritizoval ve středu v České televizi jeho protikandidát Drahoš. „Nejde mu až tak o ČR jako o jeho samotného,“ uvedl exšéf Akademie věd.

Prezident se podle něj nechová státnicky, když plánuje jiný postup v otázce jmenování premiéra a vlády pro případ svého úspěchu a neúspěchu ve druhém kole prezidentských voleb. „Že bude reagovat jinak, když nebude zvolen, tohle by z mého pohledu státník dělat neměl. Měl by brát v potaz prospěch státu. Ale u Miloše Zemana mě to příliš nepřekvapuje,“ konstatoval Drahoš.

Babiš dál hledá partnery pro ANO

Babiš stále nemá jisté, zda a s kým se mu podaří najít v parlamentu většinu. Ochotu jednat o toleranci vlády za splnění programových podmínek vyjádřili komunisté a SPD Tomia Okamury. Čeká se ale především na výsledek sjezdu sociální demokracie, který bude 18. února v Hradci Králové, a jaký strana zaujme postoj k možné vládě s ANO a Babišem.

Velký posun se naopak nečeká od jednání ANO s KDU-ČSL a občanskými demokraty. „Pro Českou republiku je velmi špatná zpráva, aby ve vládě byl člověk, kterému hrozí kriminál,“ řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Jestli někdo vytváří expertní týmy pro to, aby jednal s komunisty, tak nemůže souběžně jednat o vládě s ODS a tvářit se, že to je všechno jedno,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. Ačkoli politici ANO říkají, jak mají k ODS blízko a Babiš několikrát řekl, že by se mu líbila koalice s ODS, která by měla 103 hlasů, v parlamentu se to zatím neprojevuje.

Právě naopak. V úterý Sněmovna smetla několik návrhů ODS - na zrušení zákazu otevírací doby při některých svátcích, zrušení daně z nabytí nemovitosti a elektronické evidence tržeb.

Miloš Zeman pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády (31. 10. 2017): 

21. února 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video