Kandidát na premiéra Andrej Babiš

Kandidát na premiéra Andrej Babiš | foto: Dan Materna, MAFRA

Babiš chce vládu do Vánoc. Milost prezidenta by vypadala hrozně, řekl

  • 1565
Šéf ANO Andrej Babiš chce, aby hlasování o jeho menšinové vládě doplněné o nestraníky bylo do Vánoc. Řekl to v Partii na Primě. Mají v ní zůstat současní ministři za ANO s výjimkou Ivana Pilného, který v politice skončil. Má příslib také zatím od dvou nestraníků. Babiš v neděli také řekl, že kdyby mu dal prezident Miloš Zeman milost, znemožnil by se.

S dosavadním ministrem obrany Martinem Stropnickým počítá na jinou pozici, nejspíš na resort zahraničí. Diví se, že ostatní strany mít možnost své experty v jeho vládě odmítají.

Babiš v pátek iDNES.cz po jednání se všemi stranami, které se dostaly do Sněmovny, řekl, že navrhne vládu složenou za zástupců hnutí ANO a odborníků-nestraníků. Vládu chce mít poskládanou již 20. listopadu, kdy se poprvé sejde Poslanecká sněmovna, aby se o důvěře k ní, kterou zatím nemá s nikým vyjednanou, hlasoval ještě před Vánocemi. Aby vláda získala důvěru potřebuje najít dalších 23 poslanců, kteří pro ni zvednou ruku, či 45 takových, kteří odejdou ze sálu a sníží tak kvórum.

Za osobnosti označil Klause ml., Černochovou, Hamáčka

Za příklad zajímavých osobností, kdyby strany o účast ve vládě měly zájem a nedaly mu košem, Babiš označil Václava Klause mladšího z ODS, stranického experta na oblast školství, Janu Černochovou také z ODS a dosavadního šéfa Sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD. Jak Černochová, tak Hamáček se profilují jako poslanci s hlubším vhledem v oblasti obrany, kde už ministrem nebude Stropnický. Ten se nejspíš přesune na resort zahraničí, Babiš to ale zatím nepotvrdil. Stropnický byl dříve velvyslancem Česka ve více zemích.

„Jsem pragmatik, budu klidně plnit program i jiných stran,“ řekl Babiš v neděli k tomu, jak bude vypadat program jeho chystané menšinové vlády. Nepočítá s možností předčasných voleb, k nimž by mohlo dojít, kdyby tři vlády po sobě nezískaly důvěru, nebo kdyby poslanci 120 hlasy rozpustili Sněmovnu.

Babiš na Primě řekl, že nestojí o to, aby prezident Miloš Zeman zastavil jeho stíhání. S hlavou státu o takové možnosti ani nikdy nemluvil a Zeman by podle něj ani nic takového neudělal. „Vypadalo by to hrozně, kdybych řekl, že mám nějaký problém a pan prezident mi má pomáhat,“ řekl Babiš k možnosti, že ho prezident zbaví kauzy Čapí hnízdo - využije své pravomoci milostí kauzu zastavit, aby policisté dál nemohli pokračovat ve vyšetřování.

„To bych se zkompromitoval,“ prohlásil také v nedělním diskusním pořadu na Primě šéf ANO. Zároveň ale trvá na tom, že nic nespáchal. „Neexistuje žádný důkaz. Já jsem nikdy nic neudělal,“ prohlásil.

Policisté Babiše obvinili ještě před parlamentními volbami, v nichž hnutí ANO zvítězilo s téměř třiceti procenty a získalo 78 křesel, kvůli podezření na podvod při čerpání padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Poslanci před tím jak Babiše, tak šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka zbavili v této věci imunity a politici několika stran řekli, že s obviněným politikem v žádném případě do vlády jít nemohou. Svůj postoj nezměnili zatím ani po volbách.

Babiš je pro zákon o referendu, ale ne o Evropské unii

Kloní se k tomu, aby byl přijat zákon o obecném referendu, které požaduje také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury či Piráti. Šéf ANO si ale myslí, že by takové referendum muselo požadovat nejméně 300 tisíc občanů, tedy více, než kolik chtějí SPD i Piráti.

„Nevím, jestli znovu chceme čekat na hranici s Německem a Rakouskem na ten štempl,“ odmítl možnost referenda o odchodu z Evropské unie, k němuž se ho opakovaně snažil v debatě dotlačit moderátor pořadu televize Prima.

„Mělo by to katastrofální dopad na naši ekonomiku, na všechno,“ vysvětlil, proč je nemyslitelné odcházet z Evropské unie. Nemáme jen přijímat euro. „Potřebujeme, aby se Evropská unie změnila,“ řekl Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video