Andrej Babiš

Andrej Babiš | foto: iDNES.tv

Babiš není ve střetu zájmů, nezasahuje do médií, rozhodl Středočeský kraj

  • 923
Středočeský kraj pravomocně zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem týkající se jeho možného střetu zájmů, protože se podle něho neprokázal. Babišův právní zástupce Václav Knotek to potvrdil iDNES.cz. Podle Babiše je tak celá záležitost vyřízena. Transparency International podezírá kraj z podjatosti.

„Ta záležitost je skončena. Bylo jasné, že to takhle musí dopadnout,“ řekl v pondělí Babiš. „Samozřejmě celé to bylo vyprovokováno na základě udání zkorumpované neziskovky Transparency International a udavačů z Pirátů. Je to úplně nesmyslné od počátku, protože pokud v naší zemi jsme zavedli speciální zákon proti Babišovi lex Babiš a já jsme postupoval podle toho zákona, takže nemůžu mít žádný střet zájmů,“ doplnil.

Protikorupční organizace Transparency International (TI) podala v červenci na premiéra žalobu kvůli poškozování svého dobrého jména. Babiš o TI mluví opakovaně jako o zkorumpované organizaci.

„Rozhodnutí nás nepřekvapilo. Jde o další příklad, kdy instituce řízené hnutím ANO rozhodují ve prospěch Andreje Babiše, a ilustrují tak jeho enormní střet zájmů. V podstatě není exekutivní instituce, kde by podjatost nehrozila,“ napsal ředitel TI David Ondráčka. TI i nadále tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

„Bude nás samozřejmě velmi zajímat, proč se tak krajský úřad rozhodl a o jaké důvody své rozhodnutí opírá. Nicméně je s podivem, že když se přestupek nestal a bylo to krajskému úřadu tak jasné, proč vůbec vracel rozhodování do Černošic. Okolnosti skutku jsou stále stejné,” reagoval v pondělí právník TI Petr Leyer.

Kraj ve čtvrtek definitivně rozhodl po posouzení Babišova odvolání proti rozhodnutí Městského úřadu Černošice.

„Mohu potvrdit, že krajský úřad svým rozhodnutím řízení zastavil. Úřad konstatoval, že premiér Andrej Babiš společnosti provozující média neovládá,“ řekl iDNES.cz právní zástupce Babiše Václav Knotek, podle kterého se Babišovo zasahování neprokázalo.

„Rozhodnutím Krajského úřadu Středočeského kraje, které nabylo dne 26. 9. 2019 právní moci, bylo řízení o přestupku zastaveno, jelikož spáchání skutku, o němž bylo řízení vedeno, nebylo obviněnému Ing. A. Babišovi prokázáno. Spisový materiál vedený v této věci bude během dnešního dne vrácen Městskému úřadu Černošice,“ uvedla pro iDNES.cz v prohlášení mluvčí krajského úřadu Helena Frintová.

Podle Knotka za rozhodnutím úřadu bylo mimo jiné to, že Černošice nerespektovaly dřívější pokyny nadřízeného středočeského úřadu a použily jen lehce modifikované odůvodnění.

„Použili trošku jiné odůvodnění, ale de facto použili stejné rozhodnutí, a to odůvodnění jen lehce modifikovali, a krajský úřad už teď rozhodl sám. Jedním z těch důvodů je, že Černošice neuposlechly jeho pokyn a jeho právní názor a opakovaly svou rétoriku,“ popsal advokát pro deník Právo. Druhým důvod pak podle něj je, že nebyl spáchán daný přestupek.

Černošický úřad vedl s premiérem správní řízení kvůli přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu. Tvrdil, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Opozice okolnosti kritizuje

Podle opozice výsledek vyvolává otazníky. Předseda klubu zastupitelů za STAN Věslav Michalik agentuře ČTK řekl, že měl o případu rozhodovat jiný krajský úřad, v jehož čele není hnutí ANO.

Středočeská opozice už dříve kritizovala skutečnost, že Babišovu kauzu projednává středočeský úřad. Poukazovala na to, že ve středních Čechách vládne jeho hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podezření z podjatosti odmítla. Podle Michalika se nyní potvrdilo, že by bylo skutečně lepší, kdyby o věci rozhodoval jiný úřad. S tím souhlasí i zastupitel za ODS Martin Kupka. „V okamžiku, kdy by to rozhodoval jiný krajský úřad, tak by se takové vysvětlení nenabízelo,“ řekl.

Podle Michalika se úředník může cítit pod tlakem. „Ten černošický podle mě pod žádným tlakem není, kdežto ten krajský se může pod tlakem cítit, aniž by na něj někdo ten tlak vyvíjel,“ míní. Podle něj se jen potvrdilo, že požadavek na postoupení věci jinému krajskému úřadu byl namístě. „Kdyby to takový krajský úřad zrušil a řekl, že se ten přestupek nestal, tak by to nevyvolávalo žádné otázky,“ dodal Michalik. Rozhodnutí je ale podle něj třeba respektovat, protože správní řízení není věcí samosprávy.

Kupka uvedl, že nemá důvod nevěřit pracovníkům městského úřadu, že se věcí zabývali poctivě, a chce se seznámit s argumenty, které krajské úředníky vedly k opačnému závěru. Podobně se vyjádřil i zastupitel za TOP 09 Jan Jakob. Upozornil na to, že opozice se záležitostí mnoho udělat nemůže. „Můžeme to komentovat, ale pravomoci v zásadě nemáme. Můžeme se dotázat na postup na zastupitelstvu, ale podle toho, jak to tam probíhá, předpokládám, že se stejně nedočkáme zařazení bodu na jednání, natož nějaké odpovědi,“ dodal Jakob.

Rozhodovalo se několikrát

V minulosti krajští úředníci věc už posuzovali a vrátili ji k novému projednání do Černošic. Odbor přestupků Městského úřadu v Černošicích vydal poslední rozhodnutí 2. srpna, výsledek řízení nezveřejnil. Babiš se odvolal a černošický úřad 3. září postoupil spis s Babišovým odvoláním a svým stanoviskem odvolacímu orgánu, tedy krajskému úřadu.

Poprvé černošický úřad rozhodl v lednu, dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 000 korun. Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který v březnu rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil. Později krajský úřad uvedl, že v postupu úředníků shledal procesní i další nedostatky.

Městský úřad v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije. Podnět mu odeslala organizace Transparency International ČR, která tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Krajská opozice už dřív kritizovala skutečnost, že Babišovo minulé odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu projednával středočeský krajský úřad. Poukazovala na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tehdy podezření z podjatosti odmítla.

Nejsem ve střetu zájmů, tvrdí premiér Babiš od začátku kauzy:

3. prosince 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video