Není to úspěch, v regionech nemáme tradici, zhodnotil Babiš volby

  • 182
Výsledek voleb do Senátu podle předsedy ANO Andreje Babiše není pro hnutí úspěchem. Čekal zisk pěti mandátů, nakonec se musí spokojit se třemi. „Senátní volby jsou především o lidech známých v regionech. Tam my nemáme takovou tradici,“ řekl iDNES.cz. Nízká volební účast podle něj ukázala, že lidé horní komoře nepřikládají důležitost.

Na tiskové konferenci jste řekl, že hnutí ANO se ve volbách do Senátu dlouhodobě nedaří. Čím si to vysvětlujete?
Pro nás jsou to už třetí senátní volby a jsou to volby především o lidech známých v regionech.Tam my nemáme takovou tradici. Jsem rád alespoň za ty tři mandáty. Skvělý úspěch je, že pan Jiří Dušek v Brně porazil pana Juránka, který je velice známá osoba: osm let byl hejtmanem, náměstkem a známým politikem. Obrovský úspěchem je také pan Větrovský, který soupeřil proti panu Mládkovi. I pan Václavec. Všichni tři proti sobě měli silné soupeře. Mrzí mě, že neuspěli pan Brázdil a paní Válková, protože tam jsem čekal, že mandát získají.

Považujete druhé kolo senátních voleb celkově za neúspěch?
Není to úspěch. V senátních volbách jsme tradičně málo úspěšní. Musíme se nad tím zamyslet.

Na kolik mandátů pro hnutí ANO jste původně pomýšlel?
Čekal jsem pět mandátů a získali jsme tři. Nedá se nic dělat. Není to úspěch, ale máme už celkem sedm senátorů. Lidi dali jasně najevo, že Senát je nezajímá. Děkuju voličům, že dali hlas našim senátorům, ale pozice Senátu je zkrátka taková, jaká je.

Vyvodíte z toho nějaké poučení pro výběr kandidátů v příštích volbách? Zaměříte se místo velkých jmen na lokální politiky?
Samozřejmě je důležité, kdo ty kandidáty oslovuje za nás a na koho cílí. Musíme to rozebrat. V krajských organizacích potřebujeme mít silné osobnosti, protože lidé, možní kandidáti, vnímají, kdo je oslovuje. Já osobně jsem se tomu moc nevěnoval, nepřišel jsem s žádným návrhem, protože jsem se koncentroval na krajské volby.

Kompletní výsledky 2. kola senátních voleb čtěte ZDE

Kandidát hnutí ANO Jaroslav Větrovský v Táboře porazil ministra Jana Mládka, který před volbami řekl, že v případě porážky rezignuje. Měl by podle vás ve vládě skončit?
To jsou takové výkřiky do tmy. Pan Sobotka už na to vlastně odpověděl (premiér prohlásil, že Mládkova rezignace pro něj není téma, pozn. red.). Je to záležitost ČSSD.

Řekl jste, že lidé nepovažují Senát za důležitý. Proč to tak podle vás je?
To je otázka existence Senátu. Na Slovensku žádný nemají, legislativní proces je rychlejší. U nás role Senátu ještě klesla poté, co ztratil vliv na volbu prezidenta, který se volí přímo. Kdybychom ho neměli, tak ušetříme 600 milionů a myslím, že by se nic moc nestalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue