Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babička se dočká muzikálové verze

  11:27
Praha - Babička Boženy Němcové se dočkala mnoha nečekaných a originálních zpracování. Další za týden přidá pražské Divadlo Jiřího Grossmana, které nejslavnější Němcové dílo představí jako muzikál. S nápadem zpracovat Babičku na muzikál přišla autorka textu Hana Postránecká, která před třemi lety oslovila Richarda Pachmana. "Dlouho jsem se nerozmýšlel. Navíc v současné době není na české muzikálové scéně titul, který by vycházel z české literární předlohy, což nám také pomáhá," řekl Pachman, autor scénáře a hudby.

Muzikál je na rozdíl od knihy postavený na příběhu Viktorky a Černého vojáka a jejich nešťastné lásky. Diváci uvidí výjevy z venkovského života, posvícení, oslavy, pouť, přičemž tím vším se prolíná osoba babičky. Ta na rozdíl od literární předlohy není vypravěčkou, této úlohy se v muzikálu ujal hajný, v tomto případě Petr Haničinec.

Tvůrčí tým - autorka textu Hana Postránecká, Richard Pachmann, ale i režisérka Karla Štaubertová-Šturm, která se dosud pohybovala spíše na operní scéně - se nesnažil o netradiční nebo humorné pojetí příběhu. Autoři se naopak snažili zachovat poetičnost, něhu, a jak svorně říkají lásku, tak jako ji do textu vnesla Božena Němcová.

Na oblibu knihy Boženy Němcové vsadil i Richard Pachman, muž, který stojí v čele týmu, jenž připravuje na motivy Babičky muzikál. "Babičku nejen každý zná, ale už dnes, když se někdo dozví, že vznikne na motivy této knihy muzikál, každý nějak reaguje. Někdo pozitivně, jiný negativně, ale nikoho nenechá v klidu," usmívá se spokojeně autor scénáře a hudby Richard Pachman.

To vše doplňuje hudba Richarda Pachmana, který se podle svých slov cítí být "povolán", protože se dosud věnoval relaxační a pohodové hudbě. "Ona babička je taky taková mírná, klidná, krásná. Sice milostný příběh Viktorky, který jsme vytáhli nad literární předlohu, je příběh, který končí smrtí," říká Pachman.

Režisérka muzikálu Karla Štaubertová-Šturm, která má za sebou už jeden výlet od opery k muzikálu (režírovala muzikál v plzeňském divadle), říká, že Babička bude muzikálem pro celou rodinu.

"Není to představení plné laserů a akrobacie, spíš se přizpůsobuje tempu té doby. Mělo by to být takové laskavé spočinutí - příjemný večer pro celou rodinu. Určitě každý uvítá laskavost, poklid, idylickou oázu klidu, kterou Babička nabízí," říká režisérka.

Premiéře Babičky, která bude v Divadle Jiřího Grossmana 10. října, předcházelo natočení kompaktního disku, kde ovšem uslyší posluchač i ty, kteří na jevišti nevystoupí. "Natočili jsme ho s naším úplně prvním obsazením. Jsme rádi, že si s námi paní Simonová nebo Jana Paulová zazpívaly, i když v muzikálu nakonec nevystoupí," vysvětluje Pachman, který také uspořádal v létě předpremiéru muzikálu, a to přímo "na místě činu" - před ratibořickým zámkem.

Konečné obsazení muzikálové Babičky vzniklo teprve nedávno, a tak se Miluše Voborníková, která alternuje roli kněžny s Heidy Janků, svou roli teprve učí. Jinak se diváci mohou těšit na Hanu Talpovou v roli Babičky, Černého vojáka si zahraje Vlastimil Harapes v alternaci s Richardem Pachmanem, v roli Viktorky se představí Dita Hořínková a Ilona Vozničková, Barunku si zahraje jedenáctiletá Eliška Tomanová. Největší naděje vkládá Pachman do představitelek Viktorky.

"Mám pocit, že právě pro ně by mohl být muzikál startovacím můstkem. Jsou sice úplně neznámé, ale kdykoliv jsme spolu vystupovali, měly velký úspěch," dodává Pachman.

Muzikál Babička, ke kterému vytvořila kostýmy Martina Kadlecová, výpravu dělal Ricardo Hoineff, budou moci diváci zhlédnout pouze několikrát v měsíci, po premiéře to bude 18., 25. a 26. října.

Byla to naše povinná četba, říkají umělci

Kdy poprvé četli Babičku Boženy Němcové ti, kteří se pustili do muzikálu na motivy této knihy?

Richard Pachman: Já si to pamatuji velmi dobře, protože mám v Babičce věnování. Dostal jsem ji od paní, které by se dnes asi řeklo chůva. Jelikož moji rodiče šli brzy do práce a já jsem nesnášel jesle i mateřskou školku, hlídala mě tato paní, která bydlela u nás v ulici. Ona se stala mojí babičkou, s níž jsem prožil celé dětství, a byla to ona, na koho jsem myslel, když jsem komponoval. Knihu jsem dostal v roce 1971, když mi bylo pět let. Nevím, jestli jsem už tehdy uměl číst, ale jisté je, že Babička byla jednou z prvních knih, které jsem přečetl, když jsem se to naučil. Je to podle mě kniha, v které pokaždé najdete něco nového - jako dítě a potom jako dospělý. Při práci na muzikálu jsem ji přečetl asi třikrát a Babička je skutečně jedna z mých nejoblíbenějších knih.

Karla Štaubertová-Šturm: Babičku jsme četli asi všichni jako povinnou četbu - a proto jsme ji číst nechtěli. Jsem ale ráda, že jsem se k ní dneska po letech znova dostala. Myslím, že ji člověk v každé své životní etapě vnímá jinak. Něco zanechá v dítěti, něco jiného v dospělém člověka, něco jiného u člověka starého. Je to kniha pro celou rodinu, stejně jako náš muzikál.

Miluše Voborníková: Já sem ten příklad člověka, který se chová k těm našim klasikům až macešsky. Trochu jsem se zastyděla, když mi pan Pachman zavolal a já si uvědomila, že jsem ji četla opravdu naposledy ve škole. Když se člověk zamyslí, tak ten příběh Viktorky je opravdu krásný až jímavý a mohlo by to i dnešní mladé lidi rozhýbat citově. Já ji četla jako povinnou četbu a upřímně - četlo se to ztuha a možná jsem ten výtah pak od někoho i opsala, ale děti se tak chovají myslím všechny.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Britský parlament schválil vyhošťování migrantů do Rwandy. První odletí do tří měsíců

23. dubna 2024  6:31,  aktualizováno  8:08

Britský parlament v noci na úterý schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do...

Za zubařem do Srbska. Slováci míří kvůli opravě zubů stále častěji za hranice

23. dubna 2024  6:56

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů: za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský...

Rusko v noci opět útočilo drony na Oděsu. Zraněných je čtrnáct lidí

23. dubna 2024  6:23

Sledujeme online Ruské síly v noci na úterý opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce,...

Prohraný soud? Právníkům zaplatíte i třikrát víc, navrhuje ministr Blažek

23. dubna 2024

Premium Právní služby se prodraží o tisíce korun, advokát v některých případech bude moci kasírovat i...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...