Příčinou střevních potíží mohlo být podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla velké množství prachu z raketového útoku uprostřed přípravy jídla a prach mohl maso kontaminovat. "V příšerných podmínkách jsme všeho nechali a zmizeli na dlouho v krytu," vysvětluje Babicův manažer Jan Lacina.
"V Afghánistánu se střevním problémům není možné vyhnout. Problém nastal i po návštěvě Jiřího Babici. V tamních klimatických podmínkách je riziko průjmů vždy velmi vysoké," vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.
Tentokrát to však bylo podle jiného z vojáků opravdu vážné. "Úplně mě to dehydrovalo," svěřil se. Avšak ani on si z obavy před postihem za vynášení informací o armádě nepřeje uvést jméno.
Mluvčí veterinární správy Josef Duben se pobaveně zeptal: "A neoslabil průjem naši armádu v Lógaru?" A o poznání vážněji dodal: "To je ale nápad - grilovat v tak hygienicky riskantních podmínkách pod širým nebem!"
V suchém klimatu, které vládne v Afghánistánu, obsahuje podle Dubna všudypřítomný prach částečky zvířecích i lidských exkrementů a často i ty ze špatně zahrabaných zdechlin. "Nelze to srovnat s grilováním na české zahrádce," říká Duben.
Kuchaře Jiřího Babicu otázka na průjmy z jeho steaků natolik překvapila, že zpočátku zareagoval nelogicky: "A kvůli tomu má začít světová válka?" Až po chvíli namítl: "Generál Picek to snědl a nic se nestalo." Mnozí vojáci však museli kvůli silným střevním potížím vyhledat lékaře.
Josef Duben poukazuje i na další možnou příčinu střevních potíží vojáků v Lógaru: "Příprava jídla pro několik set vojáků má přesná pravidla. Kdo je nedodrží, zadělává strávníkům na velké zdravotní problémy. Grilování steaků pro několik set mužů a žen někde v Afghánistánu bych rozhodně nikdy neriskoval. Kdo to, prosím vás, vymyslel?!"
Přivezli hořčici, to mohlo vadit
"Přijali jsme pozvání armády," hájí se Babicův manažer Jan Lacina. A bezděky poodhaluje jiné příčiny průjmů: armáda dodala jiné suroviny, než Babica požadoval. A zmražené maso se nemuselo v tom spěchu propéct. Ve Vardaku ho dokonce připravovali na kusu pancíře z obrněnce.
Příčinou potíží může být podle Laciny i ta, že se vojáci přejedli dovezeným chlebem a hořčicí, na něž jejich trávicí ústrojí již nebylo zvyklé.