Poslanec VV Michal Babák

Poslanec VV Michal Babák | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Babáku, klidně si ber, jak chceš, znělo z krachující firmy

  • 241
Poslanec Michal Babák si půjčil na podporu strany Věci veřejné 3,5 milionu od firmy WCM CZ. Ta však byla v roce 2006 těsně před krachem, další dva roky ve ztrátě a o její dnešní situaci nechce nikdo hovořit.

Česká politika má "druhého strýčka Vika". Příběhu někdejšího premiéra Stanislava Grosse o tom, jak k penězům na byt přišel, se podobá vysvětlování poslance Věcí veřejných Michala Babáka, kde vzal peníze na sponzorský dar své straně.

Tři a půl milionu korun si Babák podle svých slov postupně napůjčoval od firmy WCM CZ. A zaštiťuje se při tom jménem Angličana Petra Clifforda, který vlastní 80 % firmy.

Angličan Peter Clifford se do Česka, konkrétně do jihomoravského města Blanska, přistěhoval v roce 2005. Do té doby žil v luxusním karavanu, se kterým objížděl motocyklové závody po celém světě. V Blansku zakotvil kvůli motorce.

Blanenská firma Blata mu totiž měla sestrojit unikátní šestiválec pro nejvyšší světovou soutěž MotoGP. Kdyby se to podařilo, stála by dnes Blata vedle značek Honda,Suzuki, Ducati a Kawasaki. Jenže to se nepodařilo. Blata motorku nestihla vyrobit.

Z rejstříku vyplývá, že WCM CZ byla v letech 2007 a 2008 ve ztrátě vyšší než 3,5 milionu. Novější účetní závěrky chybějí. Předtím, v roce 2006, stála firma dokonce díky neúspěchu s motorkou před krachem.

"Jsme na cestě zbankrotovat," tvrdil v roce 2006 Clifford. Kde firma bere peníze, nechce říct Babák ani Clifford. Pro firemní kasu však nebyl problém půjčit Babákovi 3,5 milionu pro Věci veřejné. Na dobu neurčitou.

"Clifford mi řekl: 'Babáku, klidně si ber, jak chceš, až budu potřebovat vrátit, tak ti tak půl roku dopředu řeknu'," vysvětloval okolnosti půjčky Babák týdeníku Respekt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue